KRK25: Predstavljene Tišine, izložba akvarela i vinorela Saše Lončarića

U Galeriji Decumanus, u režiji Centra za kulturu Grada Krka, 01. lipnja 2018. godine, kao dio programa organiziranog u povodu proslave Dana Grada Krka, pred punim auditorijem, javnosti su predstavljene Tišine, izložba akvarela i vinorela krčkog autora Saše Lončarića, po vokaciji strip crtača, a kojem je jedan od omiljenih formata, kojem se često posvećuje, i karikatura.

O postavu je pored autora kazivala Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, dok je čast da otvori izložbu, uz prigodni citat Luke Paljetka, pripala krčkom vinaru Antonu Katunaru, obzirom da su svi izloženi vinoreli naslikani upravo vinima iz njegove vinarije, a čije vrbničko sjedište već dugi niz godina predstavlja poprište okupljanja hrvatskih vinorelista, s time da je zadaća kuriranja (i pisanja predgovora kataloga izložbe) povjerena krčkoj povjesničarki umjetnosti Bruni Justinić. Svečani karakter samog događanja dodatno je podcrtao nastup violinista Antuna Stašića u pratnji gitare.

Od svoje pojave u prvoj polovici 19. stoljeća, fotografija je bila u uskoj vezi sa slikarstvom, navodi Justinić u predgovoru kataloga, i kao što su slikarske tehnike utjecale na fotografe engleskog piktorijalizma s kraja 19. ili američku foto-secesiju na početku 20. stoljeća, tako su i fotografske tehnike utjecale na brojne domaće (Zvonimir Mihanović, Jadranka Fatur), ali i inozemne autore (američki foto-realisti šezdesetih, europski hiperrealisti sedamdesetih na čelu sa Gerhardom Richterom, itd.). U opusu Saše Lončarića, prepoznaje Justinić, također ćemo pronaći tu istu međuovisnost dviju spomenutih umjetničkih tehnika. Slikarski proces, slično osobnom umjetničkom putu, započinje fotografijom koja je ishodište njegovog slikarstva, ali postizanje hladne fotografske preciznosti nikako ne predstavlja i njegov cilj. U akvarelnim i vinorelnim prikazima svakodnevnih krčkih prizora on ne dokumentira viđeno, već ovjekovječuje savršeno zamišljeni osobni trenutak mirnoće i spokoja koji se zapravo nikada nije ni dogodio. Posvećenost detaljima i potpuna predanost minucioznom radu, ističe nadalje Justinić, čini da se autor, kroz ovakvu vrstu radne kontemplacije, povezuje s prikazanim entitetima na jednoj višoj razini, stvarajući odnos s njima u nekoj drugoj dimenziji. Jer kad crtaš kamen, pretvaraš se u kamen, kad crtaš more, pretvaraš se u more, reći će Lončarić. Na taj način, on prolazi kroz i ide van opipljive realnosti koju svi vidimo, otvarajući višedimenzionalnu percepciju svijeta čime stvara svoju metarealnost. Opipljivu fizičku prisutnost naslikanih motiva on gradi suptilnom i majstorskom upotrebom svjetla i sjene. Kompleksnim fokusom na naslikane objekte daje im mekoću i živost koju u stvarnosti nemaju. Kao fotograf koji koristi dugu ekspoziciju, fiksira samo trajne, nepokretne predmete i tijela, a sve ono što je prolazno uključujući čovjeka, gubi se bez traga. Odmjerenim koloritom i primorskom čovjeku znanim motivima, dodaje Justinić, Lončarić preciznom akvarelnom tehnikom gradi idealan prikaz zavičaja. Koristeći jednu vrstu mentalnog Photoshopa on briše svaki trag modernog života (poput žica, kablova, betonskih kuća) koji bi remetio sklad i ljepotu zamišljene stvarnosti.  Poput pravog arheologa on otkopava, razgrće i skida slojeve suvremenosti kako bi na svojim vinjetama prikazao tragove ne tako davne prošlosti. Barke koje sve rjeđe viđamo u lučicama, stari, zbijeni krovovi u gradskim jezgrama koji bivaju zamijenjeni nekim novim materijalima, fasade koje vremenom gube svoj originalni izgled, zahvaljujući Lončarićevim slikama postaju Baudrillardove simulakre. One su, prema definiciji tog francuskog sociologa, prikazi ili simboli koji opstoje sâmi, bez izvornog referenta i stoga potpuno neovisni jer više nemaju (ili ubrzo neće imati) predloške u stvarnom svijetu, i kao takvi egzistiraju samo u njegovim slikama, zaključuje svoju analizu Justinić.

Izložba Tišine, ostaje otvorena do 21. lipnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje), između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 iliti mailom na kultura@gradkrk.net.

U nastavku programa proslave Dana Grada Krka, već 02. lipnja, slijede: tradicionalni boćarski turnir i predstavljanje knjige Krčki biskup mons. Josip Srebrnić (1876. - 1966.): Zbornik radova sa znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem povodom 50. obljetnice smrti.