Održivi razvoj i zaštita okoliša

Poziv na sudjelovanje u anketi o razdvajanju otpada

U sklopu realizacije ZERO WASTE (Bez otpada) certificiranja otoka Krka, jedinice lokalne samouprave u obvezi su provoditi godišnje savjetovanje s građanima o njihovim praksama i zadovoljstvu uslugom. ZERO WASTE strategija primjenjuje mjere i aktivnosti kako bi se postojeći procesi zamijenili onima koji su bliži kružnoj ekonomiji.

Morski akcijski dani: Održana eko-akcija čišćenja Luke Krk; prikupljeno 1.120 kg otpada

Povodom Svjetskog dana oceana, 08. lipnja 2024. godine, u završnici projekta Morski akcijski dani, održana je eko-akcija More spaja - Krk 2024., tijekom koje iz obuhvata Luke Krk izvađeno oko 1.120 kilograma (ili 10 kubika) otpada.

Dan planeta Zemlje uz akcije čišćenja plaža i projekciju dokumentarnog omnibusa Sea Art

U sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje, Ponikve eko otok Krk pozivaju na akcije čišćenja plaža i besplatnu projekciju dokumentarnog omnibusa Sea Art, što se priređuju u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir.

Od 01. ožujka kreće novo radno vrijeme otočnih reciklažnih dvorišta

Iz Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk poručuju, kako od 01. ožujka ove godine sva otočna reciklažna dvorišta rade ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom, petkom i subotom, od 09.00 do 17.00 sati, a sve u namjeri da usluga odlaganja otpada bude što dostupnija i prilagođenija dnevnim obvezama korisnika. Takva se dinamika zadržava sve do 31. svibnja te kasnije nastavlja od 01. do 31. listopada.

Primorsko-goranska županija vodeća je po stopi odvajanja otpada po stanovniku u Hrvatskoj

Primorsko-goranska županija najbolja je hrvatska županija po stopi odvajanja sakupljenog otpada u 2022. godini po stanovniku. Vodeća je i po rastu stope odvajanja u odnosu na prethodnu godinu, a slijede je Zadarska, Kopriviničko-križevačka, Istarska i Osječko-baranjska županija. Pokazala je to analiza portala Župan.hr dobivena na temelju objavljenog Izvješća o komunalnom otpadu za 2022. godinu u kojoj se stopom odvojenog prikupljanja otpada posebno ističu jedinice lokalne samouprave otoka Krka.

Projekt InNoPlastic: O problemu zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom educirano 215 krčkih školaraca

Krčka je riva danas, 18. svibnja 2023. godine, bila preplavljena školarcima, i to s njih 215 iz Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk. Učenici su, dakle, tijekom dana, prema unaprijed zakazanom rasporedu (razred po razred) dolazili do edukativnog kontejnera smještenog na gradskoj rivi gdje su ih, s ciljem educiranja, dočekivali djelatnici krčkog komunalnog poduzeća Ponikve eko otok Krk. Riječ je o edukativnom programu u čijem je fokusu problem zagađenja otpadnih i oborinskih voda mikro i makro plastikom koja potom završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima.

Grad Krk proglašen ovogodišnjim Zelenim gradom - prijateljem Velebitske degenije

Ususret Danu planeta Zemlje, 21. travnja 2023. godine, Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva, dodijelilo je nagradu Velebitska degenija za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u prošloj godini.

Sa stručnog skupa Klimatske promjene i očuvanje morskih eko-sustava odaslani zaključci i apel za sustavnu klimatsku akciju

Znanstveno-stručni skup na temu Klimatske promjene i očuvanje morskih eko-sustava Jadranskog mora, između 30. rujna do 02. listopada 2022. godine priređen u gradu Krku, okupio je brojne stručnjake, znanstvenike i profesore usmjerene na istraživanje i obrazovanje javnosti o klimatskim promjenama te neizravnim i izravnim posljedicama ovog globalnog procesa na Jadransko more i Sredozemlje.

Otok Krk na dobrom putu prema prestižnom Zero Waste certifikatu

Godinu dana od stjecanja statusa kandidata za Zero Waste certifikat, sedam jedinica lokalne samouprave na otoku Krku unaprijedilo je svoje sustave gospodarenja otpadom i stiglo bliže ovom prestižnom certifikatu najboljih praksi na razini Europske unije.

EUCF CLINEMI: Anketni upitnik na temu održive mobilnosti i transporta

Tim za provedbu projekta CLINEMI Krk - Cres - Lošinj izrađuje Plan razvoja održive mobilnosti i transporta kojim, na razini grada i otoka Krka, nastoji utvrditi potencijal i interes za nabavom učinkovitijih električnih vozila i punjača, a koji će omogućiti ekološki prihvatljiv promet i utjecati na smanjenje emisija CO2.