Morski akcijski dani: Održana eko-akcija čišćenja Luke Krk; prikupljeno 1.120 kg otpada

Povodom Svjetskog dana oceana, 08. lipnja 2024. godine, u završnici projekta Morski akcijski dani, održana je eko-akcija More spaja - Krk 2024., tijekom koje iz obuhvata Luke Krk izvađeno oko 1.120 kilograma (ili 10 kubika) otpada.

U sklopu akcije čišćenja podmorja također su priređene: edukativne aktivnosti o razvrstavanju otpada, radionice reciklaže i izrade umjetnina od naplavina i ostalog odbačenog materijala te e-biciklijada koja je petnaestak biciklista povela rutom Krk - Vrbnik - Punat - Krk. Akcija, u kojoj je sudjelovalo 200 volontera - mahom otočana, školaraca i ronioca s područja čitave Hrvatske - organizirana je u suradnji s Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkule, Gradom Krkom, Turističkom zajednicom Grada Krka, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, Županijskom lučkom upravom - Ispostavom Krk, Lučkom kapetanijom Rijeka - Ispostavom Krk, komunalnim poduzećem Ponikve eko otok Krk d.o.o. te nekolicinom otočnih udruga..

Ovo eko-događanje, pozdravivši i zahvalivši se okupljenim volonterima i roniocima, na dijelu Obale hrvatske mornarice otvorio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, a svi posjetitelji grada tijekom njezina trajanja, između 10.00 i 15.00 sati, mogli su u edukativnom eko-kontejneru Ponikvi razgledati i izložbu koja na zanimljiv način progovara o brojnim problemima koje plastika stvara u moru, kao i o potrebi zaštite podmorja.