Zbor HRT-a koncert posvetio riječkom ranobaroknom skladatelju Vinku Jeliću

Kao dio programa 62. Ljetnih priredni, u Krčkoj katedrali, 13. srpnja 2018. godine, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, koncert posvećen riječkom ranobaroknom skladatelju Vinku Jeliću (1596. - nakon 1636.), uz pratnju instrumentalnog ansambla, održao je prvi profesionalni hrvatski zbor - Zbor Hrvatske radiotelevizije.

Nakon nastupa slovenskog ansambla Musica cubicularis, ovim se koncertnim programom, ujedno i 2. epizodom: S Trsata u prvi Veliki europski rat, nastavila Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, obzirom da se upravo glazbenim dijelom ovogodišnjeg festivala obilježava 900. obljetnica od prvog pisanog spomena Knezova Krčkih Frankopan na otoku Krku. Stoga, u namjeri da se ukaže na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, programom je obuhvaćena serija od devet koncerata ozbiljne glazbe (proslov, sedam epizoda i epilog), uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu te tako prateći vrijeme vladanja loze Frankopana, ali i nekolicinu konkretnih povijesnih trenutaka.

Rođen prije 420 godina u Rijeci, Vinko Jelić do danas je ostao zabilježen kao jedan od najinventivnijih srednjoeuropskih skladatelja ranobarokne komorne crkvene glazbe koju je resila svježina melodijskih linija, ne odveć zatrpanih repertoarom baroknih ukrasa, dok je istodobno uspijevao biti u formalnom pogledu jasan i pregledan, smatra muzikolog Ennio Stipčević. Izvedbama skladbi (Audivi vocem, O quam pulchra es, Dixit Dominus, Beatus vir, Nisi Dominus, Doctor bonus, Magnificat, Bone Jesu, O pretiosum et admirandum i Salve Regina) iz triju Jelićevih do danas sačuvanih zbirki (Parnassia militia, Arion primus i Arion secundus) članovi Zbora HRT-a, ojačani pratećim ansamblom, tako su odali počast stvaralaštvu i značaju skladatelja koji je veći dio života proveo u Zabernu, i to do 1636. kada mu se, u vihoru Tridesetogodišnjeg rata, gubi svaki trag.

Svoju pjevačku izvrsnost ovom su prilikom demonstrirali solisti Monika Cerovčec (sopran), Daniela Perosa (sopran), Andro Bojanić (tenor), Želimir Panić (tenor) i Mladen Klepo (bas), dok su se kao instrumentalisti predstavili Vlatka Peljhan (violina), Helga Korbar(violina), Pavle Zajcev (violončelo), Pavao Mašić (orgulje), Tin Cugelj (trombon), Matic Kovač (trombon), Krešimir Fabijanić (kornet), Hrvoje Sironić (kornet) i Elisa La Marca (lutnja). A da je povratak Vinka Jelića u kraj iz kojeg je potekao prošao onako kako i zaslužuje to veliko ranobarokano skladateljsko ime svjedočio je ne samo solidno popunjen auditorij krčke prvostolnice, već i veličanstvena izvedba koju je publika pošteno nagradila glasnim aplaudiranjem.

Zbor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Djelujući najprije kao komorni ansambl, s vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni zbor u Hrvatskoj. Od samih početaka, Zbor HRT-a, koji taj naziv nosi od 1991. godine, nastupa i samostalno i uz Simfonijski orkestar. Prvi samostalni javni koncert Zbor je održao 30. siječnja 1943. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu gdje se u to vrijeme nerijetko pridruživao i orkestru u ciklusu javnih koncerata. U prvim godinama djelovanja, repertoar Zbora oblikovali su dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo ostavili snažan trag i čije su skladbe danas trajni dio repertoara Zbora, te Tonči Bilić. Upravo na poticaj Tončija Bilića, 1998. godine pokrenut je samostalni pretplatnički ciklus Sfumato, u sklopu kojega su premijerno predstavljene brojne skladbe hrvatskih autora i antologijski zborski opusi svjetske baštine. Također na inicijativu maestra Bilića, Zbor HRT-a primljen je 2016. u asocijaciju najuglednijih europskih komornih zborova Tenso. Izvodeći širok repertoar, u rasponu od renesansne do suvremene glazbe, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, iskazuje izuzetnu svestranost, koja mu je donijela gostovanja širom Europe (Rim, Moskva, Salzburg, Milano, Pariz, Venecija, Berlin, Beč) te suradnje s nizom istaknutih dirigenata 20. i 21. stoljeća, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Martina Batič, te s mnogim solistima svjetskoga glasa. Zbor HRT-a dobitnik je Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za izuzetne umjetničke dosege u 2004. godini na temelju izvedbe Hrvatske mise Borisa Papandopula, te niza diskografskih nagrada Porin. Od sezone 2017./2018. na čelu Zbora kao šef-dirigent je maestro Tomislav Fačini.

Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana nastavlja se već 19. srpnja u Frankopanskom kaštelu, i to 3. epizodom: Zvuci Otomanskog carstva, donoseći koncert globalno znanog i iznimno cijenjenog Kudsi Erguner ansambla iz Turske, koji će predstaviti stoljećima staru glazbu otomanskog dvora, kao i specifičnu, kontemplativnu sufi-glazbu.