Volim proljeće i ljeto u Krku

Otočni Novi list, 11. svibnja 2014. godine
 
Turističku ponudu u gradu Krku, kako u vrijeme glavne ljetne sezone, tako i u ovom predsezonskom razdoblju, već tradicionalno obilježava i nosi pravo malo bogatstvo različitih sadržaja - sportsko-rekreacijskih, kulturnih i zabavnih događanja i manifestacija zahvaljujući kojima se Krčani, ali i svi koji taj otočni grad posjećuju mogu dobro i sadržajno zabaviti. 
Kao što to uvijek biva u ovom dijelu godine, djelatnici TZ-a Grada Krka pripremaju (ili su već pripremili) najrazličitija zbivanja kojima se, polako ali sigurno, popunjava i ovogodišnji sezonski kalendar događanja koja, po već uhodanom sistemu, otvara niz sportsko-rekreativnih, gastronomskih i ekoloških događanja uklopljenih u već započeli projekt nazvan Volim proljeće u Krku. Serijal prigodnih vikend događanja iza kojih idejno i organizacijski stoji upravo Turistička zajednica Grada, svibanjske tjedne tako ispunjava šušurom kojim svim našim posjetiteljima, a moram priznati da ih je ovdje već podosta, nastojimo obogatiti slobodno vrijeme koje ovdje provode, dane u kojima kupanje nažalost još uvijek ipak nije opcija, kaže Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda TZG-a Krka. Pritom izražava svoje čvrsto uvjerenje da je pred gradom Krkom i njegovim turističkim djelatnicima još jedna dobra poslovna godina, a pred posjetiteljima manifestacijski meni u kojemu će se, zaključuje, za svakog naći ponešto. 
U sklopu ovogodišnje manifestacije Volim proljeće u Krku čiji je početak, nažalost, obilježilo prilično promjenjivo, a nerijetko i kišno vrijeme, prvim gostima našega grada ponudili smo raznoliku paletu tematskih zbivanja kojima prije svega promičemo mogućnosti aktivnog provođenja slobodnog vremena na otvorenome. Sve što smo zamislili, a dobrim dijelom već i pretočili u djelo, započelo je Drobnica festom, zbog loših vremenskih prilika tek djelomično odrađenom manifestacijom koja će u onom svom šetačkom i izložbeno-prodajnom dijelu tek biti održana u nekom od idućih vikenda. 
    
Ronioci pa biciklisti
 
Iza nas je i netom odrađeni Scuba fest, koji organiziraju i operativno odrađuju predstavnici naših ronilačkih centara i klubova što djeluju u gradu Krku i njegovoj okolici. U sklopu te manifestacije posvećene promociji ronjenja i ronilačke ponude grada te promoviranju ekologije, održana je već tradicionalna sportsko-ekološka akcija čišćenja podmorja u koju su se i ovog puta uključili i slovenski prijatelji, članovi Ronilačkog sazveza Slovenije te brojni ljubitelji podmorja iz cijele Hrvatske i zemalja poput Mađarske, Austrije, Njemačke i drugih. 
U vikendu pred nama, dakle od 16. do 18. svibnja, slijedi Krk spring bike adventure, manifestacija posvećena ljubiteljima biciklizma, nastavlja Jurina, naglašavajući kako je biciklistički turizam, posebice u izvansezonskom periodu sve jači i prepoznatljiviji adut ponude grada i otoka Krka. U tom smislu i ne čudi podrška koju nam na planu razvijanja, unapređenja i promoviranja tog segmenta ponude daju lokalni hotelijeri, predstavnici tvrtki Hoteli Krk i Valamara, koje su ujedno i suorganizatori tog višednevnog događanja i koje taj vid ponude vrlo ozbiljno uključuju u svoje poslovanje. Tih ćemo dana organizirati čak četiri biciklijade namijenjene, kako rekreativcima, tako i onim iskusnijim bikerima koji će moći guštati u organiziranim i vođenim vožnjama stazama različite duljine i zahtjevnosti. Ne treba zaboraviti niti događanja koja će u ovom predsezonskom razdoblju organizirati naši kolege iz Centra za kulturu Grada Krka, institucije koja već tradicionalno sprema bogat program kojim će početkom lipnja biti obilježen Dan Grada, a prije tog događanja i Festival folklora otoka Krka. 
    
Sajam i Croatia open
 
Što se pak tiče same sezone, i ona će proći u gotovo svakodnevnim događanjima, nastavlja Jurina, dodajući da će i ove godine sad već standardna koncepcija ljetnih događanja obuhvatiti gotovo svakodnevne nastupe članova brojn ih lokalnih kulturnih društava, folkloraša, zborskih i klapskih pjevača, nastupe limenjaka te prezentacije rada svih koji na bilo koji način doprinose kulturnoj svakodnevici grada Krka. Već godinama prakticiramo organiziranje nastupa članova svih naših kulturnih i umjetničkih udruga i društava koji se tako, u tjednim intervalima, na najaktraktivnijim i najfrekventnijim lokalitetima starogradske jezgre predstavljaju i turistima i građanima. Od onih značajnijih i većih manifestacija, uz tradicionalni Krčki sajam od 8. do 10. kolovoza, tu je i veliko međunarodno sportsko natjecanje u orijentacijskom trčanju Croatia open u sklopu kojeg očekujemo dolazak više od tisuću i pol sudionika. To je natjecanje zacrtano za 22. srpnja i uvjerena sam da će i ove godine orijentacijski trkači uživati u našem gradu, ali i pridonijeti živosti koja u to doba godine obilježava naš otok. 
    
Kupačima se vedro piše
 
Ona manja svakodnevna događanja, nastavlja direktorica TU TZG-a Krka, neće se ovog ljeta odvijati samo u večernjim satima i samo u središtu grada, već ćemo uhodanim i od posjetitelja dobro prihvaćenim zbivanjima nastojati obogatiti i onu dnevnu ponudu, posebice na plažama na kojima se tijekom ljetnih mjeseci ionako zadržava najveći broj naših gostiju. U suradnji s Valamarovim animacijskim timom i ove ćemo godine, od 25. lipnja pa sve do konca kolovoza u djelo provesti Beach balance - zbir svakodnevnih događanja kojima će angažirani Valamarovi animatori i naši brojni suradnici animirati i zabavljati kupače, kako one na gradskoj plaži Dražica, tako i posjetitelje i kupače na plažama krčkih kampova Ježevac te Krk. Svi plažni programi i nadalje će biti besplatni, s nizom zabavnih i sportskih primjesa koje će u tjednim intervalima imati i svoja zasebna izdanja posvećena zumbi, yogi i sličnim temama. Sve u svemu, ovo ćemo ljeto odraditi na krilima provjerenih i dokazanih programa i projekata, manifestacija koje su pokazale da imaju svoju publiku, zaključuje Jurina naglašavajući kako to ne znači i da će sve što će se u Krku i oko Krka ovog ljeta događati moći okarakterizirati već viđenim. Naprotiv. 
 
Ozbiljni sadržaji 
    
Prema riječima čelnice TU TZG-a Krka, svi ljubitelji i poklonici ozbiljnije zabave i ovog će ljeta imati prigodu uživati u brojnim koncertima, izložbama, kazališnim predstavama i drugim kulturnim zbivanjima koje će, u sklopu Ljetnih priredbi iznova upriličiti gradski Centar za kulturu. 
    
Do kraja travnja 20% više noćenja 
    
Da optimistična očekivanja krčkih turističkih djelatnika od nadolazeće sezone nisu takva tek temeljem nadanja, već i slijedom brojki onih već uknjiženih ostvarenja, potvrđuju podaci o dosadašnjem tijeku turističkih gibanja na području Grada Krka. Kako doznajemo od Nataše Jurine, prva četiri mjeseca 2014. godine Gradu Krku su donijela odlična ostvarenja. Tako smo do konca travnja, sukladno službenim statistikama, ostvarili čak 20-postotni porast broja noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, otkriva nam direktorica TZG-a Krka, naglašavajući kako je tijekom četiri ovogodišnja mjeseca u Krku i njegovoj okolici realizirano 26 tisuća turističkih noćenja. [Mladen Trinajstić]