Vijesti

Dopuna Plana upravljanja pomorskim dobrom za 2022. godinu

Temeljem Uredbe o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru (Narodne novine broj 36/04, 63/08, 133/13 i 63/14), gradonačelnik Grada Krka na sjednici Kolegija, održanoj 25. travnja 2022. godine, donio je Dopunu Plan upravljanja pomorskim dobrom za 2022. godinu.

Izložba na otvorenom Prijatelji mora: Otok Krk - iz zraka

Već 12. godinu za redom izložbe povezane s inicijativom Prijatelji mora obilaze trgove i rive duž čitavog Jadrana. Nakon trilogije s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja, povijesne trilogije te serija: Plavi sat, Igre, Kao nekada, Neusporedivo plavo - Sjeverni Jadran i Geometrije, ove godine postav na otvorenom obrađuje još jednu itekako zanimljivu temu.

Crveni križ u plavom okviru: 15-ak planinarki i planinara odazvalo se čišćenju plaže Peškera

I ove je godine Hrvatski Crveni križ nastavio s realizacijom eko-projekta Crveni križ u plavom okviru čime je već prethodno u svojem radu započeo novu eru usmjeravajući se tako, pored humanitarnog djelovanja, i na područje zaštite okoliša, s namjerom razvijanja pozitivnih navika koje vode očuvanju okoliša i pravilnom postupanju s otpadom.

Dan državnosti: Nastup Gradske glazbe Krk

Na praznik Dana državnosti, 30. svibnja 2022. godine, pridružite se Krčanima, od 21.00 sat, na Veloj placi i uživajte u nastupu Gradske glazbe Krk!

66. Ljetne priredbe: Deset glazbenih, 13 kazališnih i četiri izložbena događanja

Krk koji se s pravom naziva gradom povijesti i kulture, između 17. lipnja i 25. kolovoza 2022. godine, iznova je domaćin Ljetnih priredbi, jednog od festivala s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali koji je kvalitetnim kulturnim sadržajima i autentičnim lokacijama postao prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod.

Predavanje: Psihosocijalna pomoć i podrška ženama oboljelim od raka dojke i njihovim obiteljima

Udruga žena operiranih dojki Nada iz Rijeke u suradnji s Gradom Krkom, u četvrtak, 26. svibnja 2022. godine, priređuje predavanje na temu Psihosocijalna pomoć i podrška ženama oboljelim od raka dojke i njihovim obiteljima koje će se s početkom u 17.00 sati održati u Velikoj gradskoj vijećnici (Kinu Krku).

Svjetskog dana multiple skleroze: Podržite MS Walk Krk!

Povodom Svjetskog dana multiple skleroze koji se svake godine obilježava 30. svibnja, u subotu, 28. svibnja 2022., u gradu Krku održat će se drugi MS Walk Krk, i to pod motom Svaki korak se broji - Hodaj za one koji ne mogu, kako bi se simbolički skrenula pozornost na probleme s kojima se susreće više od 7.000 oboljelih od multiple skleroze u Hrvatskoj.

Izmijenjena cijena isporuke komunalne usluge parkiranja na javnim površinama Grada Krka

Na Kolegiju gradonačelnika održanom 23. svibnja 2022. godine, krčkom komunalnom poduzeću Vecla d.o.o. dana je suglasnost za izmjenu Priloga I. Općih uvjeta isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama.

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka: Rješenja o određivanju biračkih mjesta

Temeljem Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka (Službene novine Primorsko-goranske županije broj 6/14), Gradsko Izborno povjerenstvo Grada Krka donijelo je rješenja o određivanju biračkih mjesta za izbor članova vijeća Mjesnog odbora Krk - Istok, Mjesnog odbora Krk - Zapad, Mjesnog odbora Kornić, Mjesnog odbora Vrh, Mjesnog odbora Poljica, Mjesnog odbora Milohnići i Mjesnog odbora Skrpčići-Pinezići.

Kino Krk: Top Gun: Maverick i Odvažna Iva i skriveno blago Maglograda

Program Kina Krk nastavlja se u petak, 27. svibnja 2022. godine, s početkom u 20.00 sati, akcijskom dramom Top Gun: Maverick redatelja Josepha Kosinskog, za kojom 28. svibnja, u 11.00 sati, slijedi sinkronizirana animirana avantura Odvažna Iva i skriveno blago Maglograda (Pil's Adventures) Juliena Fourneta.

U Decumanusu predstavljena serija monokromnih geometrijskih apstrakcije Darije Dolanski Majdak

Centar za kulturu Grada Krka u službeni dio ovogodišnjeg programa Galerije Decumanus krenuo je izložbom monokromnih geometrijskih apstrakcija Oblaci tmasti i bijeli svijetle noću Darije Dolanski Majdak, uz neformalno druženje s autoricom, javnosti predstavljenoj 20. svibnja.

39. Kolegij: Utvrđen prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Krka za 2021.; usvojeni prijedlozi dvaju investicijskih ugovora

U Malenoj gradskoj vijećnici, 23. svibnja 2022. godine, održan je 39. sastanak Kolegija u čijim su raspravama, pored gradonačelnika Darija Vasilića, sudjelovali Franjo Volarić, privremeni gradonačelnikov zamjenik i Nikša Franov, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka.

Predstavljanje knjige Povijest zajednice Talijana u Krku, autorskog dvojca Filipa Škiljana i Silvane Crstulovich Pavačić

Predstavljanje knjige Povijest Zajednice Talijana u Krku održat će se u petak, 27. svibnja 2022. godine, u Hotelu Maritim u gradu Krku, s početkom u 20.00 sati. Autori knjige su Filip Škiljan, zagrebački povjesničar i arheolog te Silvana Crstulovich Pavačić, predsjednica Zajednice Talijana Krk. U programu će, pored autora, sudjelovati glazbenici: Alida Delcaro, Nevia Rigutto i David Danijel, dok je vođenje povjereno Gordani Gržetić.

Dan(i) grada Krka: Slijed zanimljivih kazališnih, likovnih i glazbenih sadržaja

Ovogodišnji program kojim se od 01. - 06. lipnja obilježavaju Dani grada Krka i Biskupije Krk, posvećeni njihovom zaštitniku - sv. Kvirinu, donosi slijed zanimljivih događanja namijenjenih raznolikoj publici, s posebnim naglaskom na kazališne, likovne i glazbene sadržaje. Program priređuju: Centar za kulturu Grada Krka, Biskupija Krk i Udruga Rukotvorine Krk.

To Bee Or Not To Bee: Pčele u Krku povezale mlade iz pet europskih zemalja

Krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir tijekom ovog je tjedna domaćin srednjoškolaca i osnovaca iz Slovenije, Poljske, Portugala i Rumunjske - učenika i nastavnika škola koje zajedno s Krčanima već neko vrijeme sudjeluju u projektu nazvanom To bee or not to bee.

Sudionici velike utrke Adventure Race Croatia prošli i kroz grad Krk!

Međunarodna pustolovna utrka Adventure Race Croatia, prepoznata kao intenzivni test izdržljivosti, ove se godine događa na području od Gorskog kotara do otoka Krka, i to u vremenskom razdoblju od 16. - 22. svibnja, a predstavlja kvalifikacijsku utrku za Adventure Race World Series, koji će se, ovog rujna, održati u Paragvaju!

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka: Kandidacijske i zbirne liste

Temeljem Odluke o izboru članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka (Službene novine Primorsko-goranske županije broj 6/14), Gradsko Izborno povjerenstvo Grada Krka utvrdilo je i objavilo pravovaljano predložene kandidacijske i zbirne liste za izbor članova vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka, i to redom: Mjesnog odbora Krk - Istok, Mjesnog odbora Krk - Zapad, Mjesnog odbora Kornić, Mjesnog odbora Vrh, Mjesnog odbora Poljica, Mjesnog odbora Milohnići i Mjesnog odbora Skrpčići-Pinezići.

EUCF CLINEMI: Anketni upitnik na temu održive mobilnosti i transporta

Tim za provedbu projekta CLINEMI Krk - Cres - Lošinj izrađuje Plan razvoja održive mobilnosti i transporta kojim, na razini grada i otoka Krka, nastoji utvrditi potencijal i interes za nabavom učinkovitijih električnih vozila i punjača, a koji će omogućiti ekološki prihvatljiv promet i utjecati na smanjenje emisija CO2.

Galerija Decumanus: Otvorenje izložbe Oblaci tmasti i bijeli svijetle noću, autorice Darije Dolanski Majdak

Otvorenje izložbe geometrijskih apstrakcije Oblaci tmasti i bijeli svijetle noću, autorice Darije Dolanski Majdak, u krčkoj Galeriji Decumanus održat će se u petak, 20. svibnja 2022. godine, s početkom u 19.00 sati. Izložbu priređuje Centar za kulturu Grada Krka.

Kino Krk: Nepodnošljiva težina golemog talenta i Zecko Koš i tajna Mrkog Hrčka

Program Kina Krk nastavlja se u petak, 20. svibnja 2022. godine, s početkom u 20.00 sati, kriminalističkom komedijom Nepodnošljiva težina golemog talenta (The Unbearable Weight of Massive Talent) redatelja Toma Gormican, za kojom 21. svibnja, u 11.00 sati, slijedi sinkronizirana animirana komedija Zecko Koš i tajna Mrkog Hrčka (Chickenhare and the Hamster of Darkness) Bena Stassena i Benjamina Mousqueta.

Rijeka: Minisimpozij Održiva poljoprivreda i ruralni turizam; obavezna prijava

U sklopu Dana Veleučilišta u Rijeci, a u povodu 24. obljetnice od njegovog osnivanja, 19. i 20. svibnja 2022. godine, održat će se minisimpozij na temu Održiva poljoprivreda i ruralni turizam. Ovo dvodnevno događanje na jednom će mjestu okupiti domaće i strane stručnjake iz znanosti i gospodarstva, koji će govoriti o aktualnim temama vezanim uz agronomiju, poduzetništvo i turizam.

Malinska: Izvanredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Izvanredna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krk održat će se u utorak, 07. lipnja 2022. godine, u Velikoj vijećnici Općine Malinska-Dubašnica u Malinskoj, između 09.00 i 13.00 sati.

Međunarodna kulturna suradnja: U Rockenhausenu predstavljena izložba Terce jadranskih brodica autora Velimira Salamona

U zajedničkoj organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, Grada Rockenhausena i Muzeja Pachen, u kompleksu spomenute ustanove poznate po vrijednoj zbirci europske moderne umjetnosti, u sklopu projekta međunarodne kulturne suradnje uspostavljene na relaciji Hrvatska - Njemačka, 13. svibnja 2022. godine, otvorena je izložba Terce jadranskih brodica autora Velimira Salamona.

38. Kolegij: Najavljena javna nabava za radove na rekonstrukciji (asfaltiranju) nerazvrstanih cesta na području Grada Krka

U Malenoj gradskoj vijećnici, 16. svibnja 2022. godine, održan je 38. sastanak Kolegija u čijim su raspravama, pored gradonačelnika Darija Vasilića, sudjelovali Franjo Volarić, privremeni gradonačelnikov zamjenik i Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka.

Prijave za upis u Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova Rijeka - Područni odjel Krk

Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Rijeka - Područni odjel Krk upisuje učenike u prvi razred osnovne glazbene škole za sljedeće instrumente: gitaru, kontrabas, klavir, klarinet, flautu, harmoniku i trubu! U prvi razred upisuju se učenici koji će u školskoj godini 2022./2023. polaziti drugi, treći ili četvrti razred osnovne škole.

Ogranak Matice hrvatske u Krku: Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu čakavskom besedom

Povodom 180. obljetnice osnutka Matice hrvatske i prve obljetnice osnutka Ogranka Matice hrvatske u Krku, Ogranak Matice hrvatske u Krku organizira natječaj U lipom jaziku, gdi ča slaje zvoni, i to za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu čakavskom besedom.

Tko si ti da to kažeš mi, predstavljanje književnog prvijenca autorice Darije Papa

Predstavljanje knjige Tko si ti da to kažeš mi autorice Darije Papa održat će se u Velikoj vijećnici Grada Krka u četvrtak, 19. svibnja 2022. godine, s početkom u 19.00 sati.

Izložba Podmorje: Drugo izdanje jednodnevne izložbene akcije donijelo mnoge zanimljive kreacije

U organizaciji Udruge Rukotvorine Krk koju iznimno vitalnom čine članice Zdenka Doma i Renata Vojnić, u nedjelju, 08. svibnja 2022. godine, na Trgu sv. Kvirina, pred sjedištem udruženja, točnije duž uličicu prislonjenu uz sjevernu fasadu Krčke katedrale, između 14.00 i 19.00 sati, odvijalo se drugo izdanje jednodnevne skupne izložbe na otvorenom čija je tema bila Podmorje.

Postanite sudac porotnik za mladež Županijskog suda u Rijeci

Ako ste voljni okušati se na dužnosti suca porotnika za mladež Županijskog suda u Rijeci, svoju prijavu, najkasnije do 25. svibnja ove godine, dostavite u Pisarnicu Grada Krka (Trg bana J. Jelačića 2, 51500 Krk) tijekom redovnog radnog vremena. Sve ostale informacije možete dobiti mailom na grad-krk@ri.t-com.hr, odnosno telefonom na 051 401 111.

Grad Krk: Natječaj za prodaju zemljišta

Grad Krk na temelju članka 391. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine broj: 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14) i članka 6. Odluke o stjecanju, raspolaganju i upravljanju nekretnina u vlasništvu Grada Krka (Službene novine Primorsko-goranske županije broj 6/21) objavljuje: Natječaj za prodaju zemljišta.

Kino Krk: Sjevernjak i Loši momci

Program Kina Krk nastavlja se u petak, 13. svibnja 2022. godine, s početkom u 20.00 sati, akcijskom avanturom Sjevernjak (The Northman) redatelja Roberta Eggersa, za kojom 14. svibnja, u 11.00 sati, slijedi sinkronizirana animirana komedija Loši momci (The Bad Guys) Pierra Perifela.

Međunarodna kulturna suradnja: Izložba Terce jadranskih brodica Velimira Salamona gostuje u Muzeju Pachen u Rockenhausenu

U sklopu programa međunarodne kulturne suradnje koji je združio gradove Krk i Rockenhausen, u Muzeju Pachen u Rockenhausenu koji je poznat po vrijednoj zbirci europske moderne umjetnosti, u petak, 13. lipnja 2022., otvara se izložba tehničkih crteža Velimira Salamona pod nazivom Terce jadranskih brodica, premijerno, u kolovozu 2020., predstavljena u krčkoj Galeriji Decumanus, a godinu dana kasnije i u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. Realizacija ove kulturne suradnje povjerena je Centru za kulturu Grada Krka, Gradu Rockenhausenu i Muzeju Pachen.

37. Kolegij: Prihvaćen prijedlog Sporazuma o zajedničkom financiranju Festivala folklora otoka Krka

U Malenoj gradskoj vijećnici, 09. svibnja 2022. godine, održan je 37. sastanak Kolegija u čijim su raspravama, pored gradonačelnika Darija Vasilića, sudjelovali Franjo Volarić, privremeni gradonačelnikov zamjenik i Nikša Franov, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka.

Obavijest o izboru kandidata: Viši stručni suradnik za materijalno i financijsko knjigovodstvo

Na radno mjesto  vježbenika radi osposobljavanja za obavljanje poslova višeg stručnog suradnika za financijsko i materijalno knjigovodstvo u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Krka, Odsjeku za proračun i financije, na temelju  Javnog natječaja za prijam u službu na određeno vrijeme (12 mjeseci), objavljenog u Narodnim novinama broj 38/22,  dana 25. ožujka 2022. godine, izabrana je kandidatkinja BARBARA MARUŠIĆ, magistra ekonomije.

Obavijest o izboru kandidata: Viši stručni suradnik za komunalnu naknadu, naknadu za uređenje voda, spomeničku rentu i ovršni postupak

Na radno mjesto  vježbenika radi osposobljavanja za obavljanje poslova višeg stručnog suradnika za komunalnu naknadu, naknadu za uređenje voda, spomeničku rentu i ovršni postupak  u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Krka, Odsjeku za komunalno gospodarstvo, na temelju Javnog natječaja za prijam u službu na određeno vrijeme (12 mjeseci), objavljenog u Narodnim novinama broj 38/22,  dana 25. ožujka 2022. godine, izabrana je kandidatkinja NINA GRAČAN SKORUP, magistra prava.

Ekološka tržnica u gradu Krku

Na lokaciji ispod koprivića u gradu Krku (pored Velikog parka), u subotu, 07. svibnja 2022. godine, s početkom u 09.00 sati, kreće treća ovogodišnja ekološka tržnica čiju organizaciju, već petu godinu za redom, vodi Udruga Progres Krk kojoj je zadaća promovirati ekološki uzgoj hrane tj. ekološki certificirane proizvode.

Prva etapa manifestacije Camino Krk Story: Predavanja i vođena šetnja Camino Krk rutom

Camino Krk možemo predstaviti kao (sve)otočnu kružnu rutu, ukupno dugu nešto više od 150 kilometara, koja prati infrastrukturu postojećih pješačkih (i biciklističkih) staza. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić. Ta je ruta, kao značajan dio krčke outdoor ponude, brzo stekla popularnost hodočasnika, šetača i rekreativaca, a njezine je potencijale u više navrata prepoznala i struka.

Tjedan Crvenog križa: Besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi

Povodom Tjedna Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog krža Krk organizira besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi koje će se na krčkoj Veloj placi održati u ponedjeljak, 09. svibnja 2022. godine, između 09.00 i 11.00 sati.

TZ Grada Krka: Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora za programe, događanja i manifestacije u turizmu na području Grada Krka u 2022. godini

Temeljem Odluke Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Krka o raspisivanju Javnog poziva za dodjelu potpora za programe, događanja i manifestacije u turizmu na području Grada Krka u 2022. godini te zapisnika Povjerenstva za provedbu Javnog poziva, Turističko vijeće na sjednici priređenoj 03. svibnja 2022. godine donijelo je Odluku o dodjeli potpora za programe, događanja i manifestacije u turizmu na području Grada Krka u 2022. godini.

Odgađa se najavljena manifestacija Florum Civitas

Zbog najave nestabilnih vremenskih prilika tijekom nadolazećeg vikenda, odgađa se manifestacija Florum Civitas, s time da će se novi termin pravovremeno objaviti na društvenim mrežama i internetskim stranicama Turističke zajednice Grada Krka.

Prvomajski inkubator publiku pridobio koncertom, višednevnim performansom i izložbom

Prvomajski vikend u gradu Krku, 29. i 30. travnja 2022. godine, iznova je bio u znaku glazbeno-vizualnog festivala Prvomajski inkubator. Naime, nakon dvije godine prilagođavanja programskih aktivnosti epidemiološkim mjerama, najrecentnije izdanje festivala vratilo se svojim korijenima.

Nakon uskrsnog, izvrsne turističke rezultate donio i prvomajski vikend

Nakon uskrsnog, izvrsne turističke rezultate donio je i prvomajski vikend, s obzirom na činjenicu da je tada ukupno ostvareno 9.459 noćenja, što je za 503 posto više nego li 2021., odnosno 85 posto u usporedbi s ostvarenjem iz 2019. godine.

Gradsko društvo Crvenog križa Krk: Kreću prijave za besplatan preventivni pregled madeža!

U povodu Tjedna Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa Krk u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u subotu, 14. svibnja 2022. godine, između 10.00 i 17.30 sati, nastavlja s programom besplatnog preventivnog pregleda madeža.

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka: Objava biračima koji imaju prebivalište na području Grada Krka

Gradsko vijeće Grada Krka na sjednici održanoj dana, 13. travnja 2022. godine, donijelo je Odluku o raspisivanju izbora za članove Vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka.

Kino Krk: Doktor Strange u Multiverzumu ludila i Sonic: Super Jež 2

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane posljedicama pandemije, program Kina Krk nastavlja se u petak, 06. svibnja 2022. godine, s početkom u 20.00 sati, znanstveno-fantastičnom avanturom Doktor Strange u Multiverzumu ludila (Doctor Strange in the Multiverse of Madness) redatelja Sam Raimija, za kojom 07. svibnja, u 11.00 sati, slijedi sinkronizirana obiteljska avantura Sonic: Super Jež 2 (Sonic the Hedgehog 2) Jeffa Fowlera.

Godina puna MooK-a ili kako su postavljeni temelji Glazbenog kampa na Krku

Po drugi se put u posljednje dvije godine, u mjestima Milohnići i Brzac, održao Glazbeni kamp, a za čiju se organizaciju pobrinula Udruga Muzika u koracima - MooK. Prvotno zamišljen kao iznimna prilika za dodatnom edukacijom darovite i motivirane djece koja su željna novih znanja i usavršavanja, ovogodišnji je Kamp uspješno ispunio i ostale ciljeve.

Stand-up komedija Brak, dijete i povremeni seks (16+) Marka Dejanovića

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane posljedicama pandemije, Udruga Kreativni Krk iznova priređuje stand-up večer, što znači da će u gradu Krku, u nedjelju, 08. svibnja 2022. godine, svoje gostovanje iznova zabilježiti Marko Dejanović, jedan od komičara popularnog stand-up kolektiva BIS comedy, i to predstavom Brak, dijete i povremeni seks (16+).

Udruga Žene za otok: Kulturno-zabavna manifestacija Žene - krila i korijeni

Udruga Žene za otok sve zainteresirane otočanke i otočane poziva na kulturno-zabavnu manifestaciju koja će se pod motom Žene - krila i korijeni, u subotu, 21. svibnja 2022. godine, s početkom u 18.00 sati, održati u Frankopanskom kaštelu u gradu Krku.

Udruga Rukotvorine Krk, nizom besplatnih radionica, najavila novu sezonu projekta Fabrika Vecla

Udruga Rukotvorine Krk, početkom svibnja ove godine, krenula je s konkretnom realizacijom nove sezone projekata Fabrika Vecla čiji je krajnji cilj podizanje svijesti lokalne zajednice, a posebice mladih, o potrebi ponovne uporabe različitih sirovina, odnosno doprinos takvih akcija zaštiti okoliša, uz educiranje o mogućnostima i načinima reciklaže tekstila.

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Krka: Obavijest o raspisanim izborima s Obveznim uputama o redoslijedu izbornih radnji i tijeku rokova

Odredbama članka 61. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 33/01, 60/0 - vjerodostojno tumačenje, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 - pročišćeni tekst, 137/15 i 123/17, 98/19 i 144/20) propisano je da se članovi vijeća mjesnog odbora biraju na neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, razmjernim izbornim sustavom.