Uz brojne gastro, sajmene, edukativne i glazbene sadržaje, Krčani slavili kraljicu voća - smokvu!

Početak rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sadržajima bogate gastro manifestacije - Dana smokava - čiju organizaciju po 16. put potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, a kojoj su podršku, posebice tijekom ceremonije otvorenja, pružili knezovi Krčki Frankopani, razdijelivši sadnice smokava, u kratkom scenskom uprizorenju, po svim krčkim kaštelima.

Kao i prethodnih godina, pored zanimljive, pa čak i egzotične gastro-ponude temeljene na toj finoj i zdravoj mediteranskoj voćki u čak 15 ugostiteljskih objekata iz Krka, Vrha, Milohnića i Glavotoka, ovo vrijedno događanje, svima koji su između 02. i 04. rujna posjetili grad otkrilo je i ostale sadržaje locirane uz šetnicu pred Velikim parkom. Tako su ljubitelji okrepljujućeg smokvina ploda dobili priliku svjedočiti kreativnoj vještini modeliranja i filcanja smokava ili ukrašavanja košarica smokvinim lišćem te istinski uživati u trodnevnoj prodajnoj izložbi izvornih domaćih proizvoda - džemova, rakija, likera, sireva i ostalih slatko-slanih delicija - dopunjenih raznolikom paletom uz ovu priču vezanih suvenira, pa čak i eko-kozmetike, a kako bi krčka smokva kroz godine koje slijede postala prepoznatljiva poput pršuta, maslinovog ulja ili sira, 02. rujna, bio je priređen i edukativni segment manifestacije. Naime, dr. sc. Željko Prgomet, inače vodeći stručnjak za smokvarstvo u Hrvatskoj i jedan od inicijatora ovog programa, svim zainteresiranim posjetiteljima, na svom je štandu pružao individualizirane konzultacije o uzgoju smokava, s time da je ondje bila organizirana i besplatna podjela smokvinih sadnica, koje su razdijeljene gotovo u mahu. Također, u vrtu Cocktail bara Volsonis organizirano je i predavanje na temu Autohtone i introducirane (alohtone) sorte smokava, a kojeg su zajednički proveli Željko Prgomet i njegova kći, dr. sc. Iva Prgomet, mlada znanstvenica, ujedno i nastavljačica obiteljske tradicije stručnog bavljenja agronomijom. Dvojac je na početku ugodne ljetne večeri okupljenoj publici predstavila Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka, nakon čega je krenulo detaljno upoznavanje različitih sorata smokava, praćeno degustacijom svake od njih.

 

 

Dane smokava danas možemo okarakterizirati kao jednu prezentnu manifestaciju koja će sigurno ostati trajno zabilježena u kalendaru gradskih događanja, i to prvih rujanskih dana, uvodeći nas tako, sasvim primjereno, u jesen. Upravo je Željko Prgomet, prateći ovu manifestaciju od samih početaka, bio taj koji je Krčane znao snažno motivirati, bivajući svih ovih godina na raspolaganju proizvođačima kako ne bi odustali, odnosno kako bi ustrajali u svojem plemenitom naumu. Takva podrška sigurno je, pored ostalih čimbenika, dovela do toga da se danas možemo pohvaliti lijepim i maštovitim proizvodima koji brzo i uspješno pronalaze put do potrošača, i koji, vidimo, najavljuju lijepu budućnost smokvarstva kao poljoprivredne grane s uzlaznom putanjom. Grad Krk, grad je povijesti i kulture, a kultura se ne može graditi bez kulture stola, i zato je izuzetno važno da se i gastronomija snažno i kvalitetno promovira kroz ovakva događanja kako bi, s jedne strane educirali turiste i potrošače, a s druge pomogli proizvođačima da se usmjere prema proizvodima koji su danas traženi, i koji predstavljaju spoj modernog i tradicionalnog. Upravo je potonje uspješno demonstrirala i ponuda na krčkim štandovima, i to s namjerom da se zadovolji i onog najizbirljivijeg kupca.

 

 

U ovogodišnjim, 16. Danima smokava sudjelovanje je zabilježilo petnaest ugostiteljskih objekata (Restoran Casa del Padrone, Restoran Harbour (Hotel Maritim), Restoran Malo misto, Restoran Marina Blue (Hotel Marina), Restoran Oliva (Krk Premium Camping Resort), Cocktail Bar Volsonis, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino (Ježevac Premium Camping Resort), Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest i Konoba Pod Prevolt) koji su, od 26. kolovoza do 04. rujna, posjetitelje znali iznenaditi brojnim jelima baziranim na zdravome smokvinom plodu poput tradicionalnih krčkih šurlica sljubljenih s umakom od kozica i smokava, pečenih smokava s pršutom i sirom na posteljici od rukole ili ribljeg fileta s glaziranim smokvama u prošeku. Za one posebno gladne mogao se naći i biftek u umaku od jadranskih kozica i smokava, gurmanski burger s umakom od smokava, ali i različite varijacije na temu pizze sa smokvama, dok su sladokusci zasigurno uživali u krostati s domaćim džemom od smokava, mousseu od smokve, bijele čokolade i meda s tartufima, panakoti s marmeladom od smokava, ali i mnogim drugim delicijama...

 

 

Program ovogodišnje manifestacije, pored glazbenih sadržaja namijenjenih, zaista, različitom spektru afiniteta (Dino Ivelja Jazz Quartet, Klapa Nono, Ivana Galić & Soulbeat, Pachamama Street Connection) donio je i jednu novost koja se ogleda u posebno osmišljenoj slikarskoj radionici priređenoj u Malenoj gradskoj vijećnici, a čije je vođenje bilo povjereno Alenki Goldner Sučić, profesorici likovne kulture i slikarici. Taj je zabavan edukativno-kulturni sadržaj bio zamišljen kao slikarska zabava uz čašu finog krčkog vina. Prema tome, uz stručnu pomoć, u opuštenoj atmosferi, zadatak petnaestak okupljenih poklonika slikarstva bio je naslikati sliku u tehnici akrila na platnu, s time da je light-motiv radionice bila, naravno, smokva koja zbog svoje svevremenosti, besprimjerne izdržljivosti, okusa, blagotvornih svojstava, ali i specifičnog izgleda već stoljećima biva izvor inspiracije mnogim umjetnicima.

Autori fotografija: Borut Brozović i Igor Gržetić.

  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3