U Krku niče interpretacijski centar maritimne baštine

novilist.hr, 19. veljače 2018.

 

U gradu Krku do ove ljetne sezone trebao bi biti ostvaren već dugo najavljivan, a od brojnih Krčana i priželjkivan, projekt usmjeren očuvanju i prezentiranju njihove bogate maritimne baštine.

U Frankopanskoj ulici unutar krčke starogradske jezgre, u prostoru u vlasništvu Grada Krka u kojem je do pred koju godinu djelovala knjižara Pontes, već se neko vrijeme izvode radovi rezultat kojih bi trebalo biti finaliziranje ideje otvaranja Interpretacijskog centra maritimne baštine, važne sastavnice projekta Mala barka 2 - Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana.

Spomenuti Projekt, objašnjava nam pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ, Melita Raukar, u 85-postotnom udjelu sufinanciran je sredstvima EU-ova Fonda za regionalni razvoj odnosno kroz Program suradnje INTERREG V-A Slovenija - Hrvatska 2014-2020.

 

Zahuktali radovi

 

Kako doznajemo od predstavnice Županije koja je jedan od projektnih partnera, prekogranični projekt osim kroz obnovu više drvenih, tradicijskih plovila, među kojim i krčkog bragoca, podrazumijeva i uređenje odnosno uspostavu interpretacijskog centra unutar kojeg će se, već od ovog ljeta, Krčanima i posjetiteljima tog turizmu okrenutog grada prikazivati te na suvremen i interaktivan način i interpretirati duga i bogata pomorska tradicija njegovih žitelja.

Nakon što je lani između Grada Krka i Primorsko-goranske županije sklopljen sporazum o nenaplaćivanju korištenja poslovnog prostora kojim je lokalna uprava, upravo s nakanom uspostave tog novog sadržaja Županiji besplatno stavila na raspolaganje prostorija u jednom od najfrekventnijih dijelova povijesnog središta Krka, pred koji su se tjedan u tom kompleksu zahuktali radovi. Zahvaljujući njima krčki bi Interpretacijski centar pomorske baštine, kao važan dio projekta Mala barka 2, već početkom lipnja trebao otvoriti svoja vrata te time postati i iznimno atraktivanim novitetom gradske i otočne turističke infrastrukture, kaže pročelnica Raukar.

 

Na sv. Kvirina

 

Građevinsko-obrtnički radovi u prizemnim prostorijama budućeg interpretacijskog centra vrijedni su desetak tisuća eura, a kako smo se i sami uvjerili obilaskom tog lokaliteta, zahvati pokriveni europskim novcem izvode se punom parom zbog čega se već danas s velikom dozom sigurnosti može reći da bi novi atraktivan muzejsko-inetrpretacijski sadržaj u funkciju trebao ući u vrijeme obilježavanja Dana Grada Krka, početkom lipnja kad Krčani slave dan svog i nebeskog zaštitnika Krčke biskupije - svetog Kvirina. Sukladno planovima kojeg Grad i Županija detaljno razrađuju s predstavnicima riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja (a koji je također jedan od partnera u tom projektu), krčki interpretacijski centar maritimne baštine kao važnu sastavnicu trebao bi imati i izloške koje je u svojoj galeriji i radionici »Leut« posjetiteljima Krka dosad predstavljao poznati, višekratno nagrađivani krčki brodomaketar i kolekcionar Željko Skomeršić.

 

Radionica

 

Osim niza izložaka kojima će na suvremen i interaktivan način biti prezentirana pomorska, ribarska, tradicijsko-brodograđevna, pa čak i sportsko-jedriličarska baština moru oduvijek okrenutih Krčana, mjesta bi se trebalo naći i za uređenje manje radionice. Unutar nje će se, pod paskom Željka Skomeršića, posjetiteljima Centra i praktično predstavljati vještine i znanja graditelja i obnovitelja tradicijskih plovila kojih, dijelom zahvaljujući i projektu Mala barka 2 ali i zauzimanjima lokalnih zaljubljenika u drvene barke, u krčkoj luci ima sve više.

Županijska pročelnica Melita Raukar naglasila je da je u postupku projektne razrade pripremljeno cjelovito dizajnersko rješenje uređenja Interpretacijskog centra te da će, u idućim fazama provedbe, projekt Mala barka 2 biti dorađen i planom primjerenog označavanja svih njegovih sastavnica odnosno promoviranja elemenata uklopljenih u taj hvalevrijedan prekogranični projekt.

 

Tradicijska flota

 

A da će se sadržaji budućeg Interpretacijskog centra upravo idealno uklopiti u ozračje starogradske jezgre, uvjeren je i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić koji govoreći o toj tematici ne propušta podsjetiti i na aktivnosti krčkih zaljubljenika u tradicijska plovila i maritimnu baštinu. Oni su, podsjetimo, posljednjih godina ostvarili niz vrlo konkretnih iskoraka, kako kroz realizaciju projekata obnove nekoliko tradicijskih plovila tako i kroz organiziranje regate Krčka jedra koja je izrasla u jedno od najvažnijih i najatraktivnijih ljetnih događanja na području grada.

Svojevrsnim plovećim eksponatima - pasari Bodulki i gucu Bodulu, uskoro će se tako priključiti i bragoc Paolina čija je obnova također dijelom sufinancirana sredstvima projekta Mala barka 2. Zahvaljujući svemu tome, krčka će tradicijska flota uskoro imati divljenja i respekta vrijednu ploveću reprezentaciju, priču o kojoj će, kao i o svemu što su takva plovila u prošlosti značila otočanima, zaokruživati upravo Interpretacijski centar koji nastaje, zaključio je gradonačelnik.

 

Širenje na veći dio regije i primorski dio Slovenije

 

Projektni partneri na Maloj barci 2 su Primorsko-goranska županija, TZ Kvarnera, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Udruga i Ekomuzej Kuća o batani, Općina i TZ Izola, Općina Piran te Pomorski muzej Sergej Mašera Piran. Uz već pokrenute, dijelom već i realizirane segmente projekta na području Mošćeničke Drage, Rijeke i Izole, dobar dio aktivnosti Male barke 2 okrenut je širenju njegovih učinaka i na brojna druga pogranična područja pa se tako do travnja 2019. godine (do kad bi projekt trebao biti u cijelosti realiziran) niz sličnih aktivnosti, osim u Krku, planira realizirati i na području Nerezina, Pirana, Malinske, Crikvenice, Opatije, Portoroža, Kopra i Malog Lošinja.

 

Stotinjak tisuća eura

 

Sam prekogranični projekt, ističu u županiji, osim desetak tisuća eura koliko stoje sami građevinski radovi podrazumijeva i ulaganja u uređenje i opremanje interijera Interpretacijskog centra u vrijednosti od 90 tisuća eura. [Mladen Trinajstić]