Tijekom prvomajskog vikenda Kvarner u hrvatskom vrhu prema broju ostvarenih noćenja

Tijekom prvomajskog vikenda na području Kvarnera ostvareno je 19.500 noćenja, s time da su domaći gosti, s gotovo 7.400 noćenja, zauzeli prvo mjesto, a slijede ih Slovenci, s nešto više od 5.000 noćenja, zatim Nijemci, s 1.200 noćenja, te Poljaci, s 900 noćenja.

Nakon uskršnjih blagdana, Međunarodni praznik rada predstavljao je još jedan termin tijekom kojeg se očekivao pojačani broj dolazaka gostiju, unatoč pandemijskim okolnostima. Na Kvarneru je tako, od 30. travnja - 02. svibnja ove godine, bilo otvoreno 59 hotela i 31 kamp. Najviše noćenja ostvareno je u objektima sa 4*, i to: u hotelima više od 3.000 noćenja i kampovima gotovo 2.500 noćenja. U slučaju obiteljskog smještaja, svoja vrata gostima otvorilo je nešto više od 700 objekata koji su realizirali oko 4.500 noćenja. Objekti sa 4* i u ovoj su smještajnoj kategoriji zabilježili visoku popunjenost.

Uzmemo li u obzir sve epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi, a tiču se putovanja unutar Europske unije, činjenica da su inozemni gosti, i to uglavnom Slovenci i Nijemci, ostvarili više od 50 posto noćenja za vrijeme prvomajskog vikenda nije zanemariva. Naime, prošle godine na Međunarodni praznik rada ostvareno je 5.600 noćenja, no tada su još na snazi bile stroge mjere ograničenja u kretanju i prelascima preko državnih granica.

Otok Krk, Cresko-lošinjski otoci i Opatijska rivijera definitivno su bila najtraženija ovogodišnja prvomajska odredišta, budući da je na njihovom području ostvareno više od 70 posto svih noćenja na području Kvarneru.

– Kvarner se iznova našao u hrvatskom vrhu prema broju ostvarenih noćenja tijekom prvomajskog vikenda, ističe Irena Peršić-Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera. Na Kvarneru je u tom periodu bilo otvoreno 59 hotela i 31 kamp. Najveći broj gostiju boravio je u objektima sa 4* što nam i nadalje ukazuje na činjenicu kako smještajni objekti visoke kategorije ostaju najtraženiji među gostima. Gotovo 50 posto noćenja ostvarenih u hotelima otpada na tridesetak hotelskih objekata koji su goste primili na Opatijskoj rivijeri. Kada razmatramo kampove, nastavlja Peršić-Živadinov, gotovo 80 posto noćenja ostvareno je u kampovima smještenim na otocima Krku, Cres i Lošinju. U očekivanju povećanog broja gostiju uslijed Međunarodnog praznika rada, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Domom zdravlja Primorsko-goranske županije i lokalnim turističkim zajednicama, organizirali smo mobilne timove koji su na dodatnih dvadesetak punktova lociranih u Opatiji, Crikvenici, Omišlju, Njivicama, Krku, Baški, Cresu, Malom i Velom Lošinju, Rabu, Loparu te Delnicama provodili testiranja na bolest COVID-19. Uz navedene lokacije, testiranja su se mogla odraditi i u Rijeci u sjedištu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Organizacijom dodatnih punktova nastojali smo našim gostima omogućiti da se testiraju na lokaciji što bliže mjestu gdje provode svoj odmor te im tako pružiti garanciju za siguran boravak na Kvarneru, ali i jednostavniji povratak u njihove matične zemlje, pojasnila je Peršić-Živadinov.

U mjesecu travnju ove godine, usporedimo li ga s prošlogodišnjim, ostvareno je 85 posto noćenja više. Kako je prošlogodišnji travanj bio obilježen nizom strogih ograničenja u kretanju i putovanjima na globalnoj razini, ovaj podatak, kao prvi veći ovogodišnji plus u noćenjima, dobra je vijest u očekivanju glavne turističke sezone. Dobrim travanjskim rezultatima svakako je pridonio i Uskrs kada je na Kvarneru boravilo oko 10.000 gostiju. Dodajmo tome kako je od početka siječnja pa do kraja travnja ove godine na Kvarneru ostvareno više od 316.000 noćenja.