Tijekom ljeta održano sedam tematskih interpretacijskih šetnji gradom Krkom

U organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, između 07. srpnja i 25. kolovoza ove godine, u gradu Krku priređeno je sedam besplatnih interpretacijskih šetnji motiviranih geslom: Frankopani koji i dalje žive kroz nas.

Riječ je novom kulturno-turističkom proizvodu koji je zainteresiranim posjetiteljima omogućio da dožive priče vezane uz područje grada i otoka Krka koje su povijesno autentične, ali i prilagođene suvremenom trenutku. Tijekom srpnja (07., 14., 21. i 28.) i kolovoza (04., 18. i 25.) tako su održana besplatna tematska vođenja na hrvatskom, engleskom, poljskom i njemačkom jeziku okupivši u totalu 130 šetača. Budući da su se interpretacijske ture provodile u skladu s epidemiološkim mjerama svaki od sedam navedenih termina mogao je prihvatiti najviše 20 sudionika.

Same šetnje trajale su u prosjeku sat vremena, a podrazumijevale su i ulaznice za posjet Frankopanskom kaštelu smještenom u srcu starogradske jezgre i tamošnjem Interpretacijskom centru Krk, nedavno uređenom u sklopu Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana. Sudjelujući u atraktivnim interpretacijskim akcijama gosti su mogli saznati mnoge zanimljivosti i crtice iz života najslavnijih protagonista krčke povijesti - članova plemenitaške obitelji Frankopana, s time da je po završetku svake ture organizirano i kratko scensko uprizorenje u režiji članova Udruge Knezova Krčkih Frankopana.

Vođenje interpretacijskih šetnji povjereno je Slavici Peričić i Moniki Mikolajski, licenciranim turističkim vodičima, koje su ovoga proljeća sudjelovale u programu edukacije za certificiranje interpretatora otočne baštine, a kojeg je provela Udruga Interpret Europe osnovana s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine. Po završetku edukacije polaznici su bili pozvani da kreiraju novu interpretacijsku turu te se opredijele za jednu od otočnih turističkih zajednica s kojom bi željeli surađivati, s time da su se Slavica i Monika odlučile upravo za grad Krk.

Prva tura odrađena je kao prezentacijsko vođenje za turističke djelatnike, i to prvenstveno one zaposlene u turističkim agencijama te na recepcijama hotela i kampova koji su tijekom ljeta interpretacijske šetnje kao najrecentniji kulturno-turistički sadržaj nudili svojim gostima, dok su na ostalim šetnjama mogli sudjelovati svi zainteresirani posjetitelji grada Krka.

Odmakom od klasične turističke ponude te isticanjem kulturnih specifičnosti i prezentiranjem baštine na suvremen način kreiran je inovativni doživljajni proizvod koji u isto vrijeme funkcionira kao marketinški alat i komunikacijsko sredstvo.

Storytelling u Krku - gradu povijesti i kulture - svim zaljubljenicima u baštinu omogućio je jedinstveno putovanje kroz vrijeme, i to s odmakom od uobičajene turističke ponude, isticanjem kulturnih specifičnosti i prezentiranjem baštine na suvremen način.