Svečano otvorene 56. Ljetne priredbe

Zajedničkim koncertom violinista Gorana Končara i orguljaša Edmunda Andlera Borića svečano su u Krčkoj katedrali otvorene 56. Ljetne pridbe, inače festivalsko događanje s jednom od najstarijih tradicija na istočnojadranskoj obali.

Čast da otvori ovogodišnji ciklus vrhunskih glazbenih i dramskih događanja, koja će se do 20. kolovoza naizmjenice odvijati u Frankopanskom kaštelu, Krčkoj katedrali i atriju franjevačkog samostana, pripala je gradonačelniku Dariju Vasiliću koji je nakon pozdravnog govora potpisao listinu čime se tradicionalno otvara ovaj ljetni festival. Po završetku protokolarnog dijela naši vrsni instrumentalisti Goran Končar i Edmund Andler Borić virtuzno su predstavili program u kojem su svoje mjesto pronašla djela ponajboljih svjetskih skladatelja poput baroknih velikana Johanna Sebastiana Bacha (Preludij u Es duru BWV 552a iz orguljske mise Sv. Ane; Koncert u a-molu za orgulje BWV 593, prema Antoniju Vivaldiju), Tomasa Antonia Vitalia (Chaconne za violinu i orgulje u g-molu) i Georga Friedricha Handela (Sonata za violinu i orgulje u d-duru Op. 1 br. 13), te virtuoza 19./20. stoljeća Charlesa Marie Widora (Toccata iz simfonije br. 5) i Sergeja Rahmanjinova (Vocalise za violinu i orgulje op. 34 br. 14).
Kao i prošle godine glazbeni dio 56. Ljetnih priredbi, kojeg pomno odabire naša vrhunska violinistica prof. Laura Vadjon, tematski se vezujue za razdoblje baroka, a povod tome bogata je ostavština Nikole Udine Algarottija, svećenika i kolekcionara koji je Krčanima u nasljeđe ostavio bogatu zbirku muzikalija, glazbenih instrumenata i vrijednih knjiga, koja danas predstavlja kulturno dobro Republike Hrvatske, a u dijelu instrumenata i muzikalija, ona je vrhunsko glazbeno blago. Upravo to, uz poštivanje želje oporučitelja da se njome koristi krčki puk, stvorilo je obvezu da se ta ostavština prezentira kroz koncerte najeminentnijih hrvatskih glazbenika. Tako će se nakon virtuozne izvedbe Gorana Končara i Edmunda Andlera Borića Krčanima predstaviti Ansambl Responsorium, vodeći je hrvatski ansambl usko specijaliziran za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka, i to programom Affetti soavi - Monteverdi i umjetnost emocija. Poznata djela Iva Mačeka i Johannesa Brahmsa potom će izvoditi Gudački kvartet Porin. Kao svojevrsna kulminacija ovogodišnjeg glazbenog dijela Ljetnih priredbi Hrvatski barokni ansambl pod dirigentskom palicom Saše Britvića i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod vodstvom Luke Vukšića izvesti će veličanstveni glazbeni ep oratorij Mesija Georga Friedricha Händela, jedno od najomiljenijih glazbenih remek-djela u cjelokupnoj glazbenoj povijesti. Nakon Händelovog oratorija slijedi gostovanje münchenskog Barock Banda koji izvodi instrumentalnu muziku 17. stoljeća u atraktivnoj, osuvremenjenoj, formi, a ovom će prilikom ti vrsni njemački glazbenici koji sviraju na autentičnom baroknom instrumentariju, dati jedinstven uvid u folklorističku baroknu muziku Španjolske, Italije, Engleske i Južne Amerike.
U preostalom dijelu glazbenog programa posjetitelji 56. Ljetnih priredbi moći će uživati u tradicionalnom humanitarnom koncertu klapa Sjećanje na Mladena, te koncertu Tomislava Bralića i Klape Intrade, a sve u namjeri valoriziranja i prezentiranja našeg tradicionalnog višeglasnog pjevanja. Glazbeni dio ovogodišnjeg festivala zatvara program BelCante, namijenjen svim ljubiteljima opere, operete i mjuzikla, u izvedbi mezzosopranistice Martine Tomčić Moskaljov i sopranistice Sandre Bagarić, a uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Odabir dramskog dijela programa namijenjenog odraslima i djeci pomno je biran na način da publici pruži ugodan doživljaj i trenutke opuštanja uz najeminentnije predstavnike hrvatskog glumišta u izvedbi najpoznatijih nezavisnih kazališnih kuća. Tako će publika ove godine uživati u poznatim komedijama Noćna Patrola 1 i 0 (RI Teatar), groteski Pacijet dr. Freuda (Teatar Gavran), nesvakidašnjoj priči iz svakidašnjeg života Profesionalac (Kazališna družina Glumci u Zagvozdu), te crnoj komediji Amateri (Kazalište Knap). U namjeri da Ljetne priredbe i ubuduće imaju svoju publiku, za djecu su odabrane predstave Snježna kraljica i Piniko (Dječje kazalište Ivana Brlić Mažuranić).
Organizaciju 56. Ljetnih priredbi, koje su postale svojevrsan kulturno-turistički proizvod zahvaljujući kojima je Krk pretvoren u poznatu i priznatu destinaciju kulturnog turizm, potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, a pomoć u realizaciji cjelokupnog programa pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka, Primorsko goranska županija i Hrvatska turistička zajednica.