Štorija o galiji Cristo Ressussitato: Kotorani dokumentarnim postavom rekapitulirali sedam desetljeća rada i postojanja Pomorskog muzeja Crne Gore

Kao središnji dio manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato, u sklopu programa međunarodne kulturne suradnje koju već dvanaest godina zajednički provode gradovi Krk i Kotor, 06. listopada 2023., u Galeriji Decumanus, otvorena je izložba Hod kroz vrijeme i događanja Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Riječ je o izložbi osmišljenoj i postavljenoj u povodu proslave 70. obljetnice Pomorskog muzeja Crne Gore sa sjedištem u kotorskoj palači Grgurina (1952. - 2022.), kako bi se sumirali utisci te rekapitulirala sva postignuća u proteklih sedam desetljeća njegovog rada i postojanja. Sam postav tvori izbor iz bogate i raznovrsne dokumentacije prikupljane tijekom tog perioda, a koja prikazuje povijest i kronologiju djelovanja Pomorskog muzeja Crne Gore kroz dokumentiranje njegovog programskog sadržaja i kontinuiteta rada. Izložbom su tako obuhvaćene najvažnije etape u razvoju muzejskih aktivnosti od osnivanja Muzeja, pa sve do programa novijeg datuma, koji ukazuju na to kako zadatak ove relevantne ustanove nije samo očuvanje muzejskih predmeta, već i sudjelovanje u najrazličitijim aktivnostima vezanim uz pomorsku i kulturnu tematiku. U pitanju su, dakle, četiri etape: period od osnutka Muzeja do katastrofalnog potresa 1979., period sanacije Muzeja i njegovo ponovno otvaranje 1984., zatim period nakon potresa pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća, i period od 2000. godine do današnjih dana. Autori ove dokumentarno-retrospektivne izložbe su: Radojka Abramović, Danijela Nikčević, Dijana Đurašković, Ilija Mlinarević i Tomislav Bonić.

 

 

O izložbi i dvanaestogodišnjoj suradnji Krka i Kotora, pored ravnateljice Centra za kulturu Grada Krka Maje Parentić, također su kazivali direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Maja Uskoković i muzejska dokumentaristkinja Dijana Đurašković, predstavnica autorskog kolektiva.

– Iznimno mi je drago da nastavljamo suradnju s Pomorskim muzejom Crne Gore u Kotoru, uvela je Parentić, i to izložbom koja nam je omogućila da spoznamo ono što se u Muzeju događalo u posljednjih 70 godina, odnosno da posredstvom prezentirane dokumentacije saznamo kako je ustanova osnovana, što je sve organizirala i priređivala te na koje je načine uspijevala promovirati bogato crnogorsko i bokeljsko pomorsko nasljeđe. Budući da je Muzej zabilježio suradnju s mnogim relevantnim europskim institucijama, bilo nam je iznimno zadovoljstvo pokrenuti međunarodnu kulturnu suradnju na relaciji Kotor - Krk, a za koju vjerujemo da će se održati i u budućnosti. Povod za naše, sada već dvanaestogodišnje prijateljstvo pronašli smo u Bitki kod Lepanta, održanoj pred 452 godine, u kojoj su, kao dio armade Svete lige, nasuprot Osmanlija, sudjelovale i galije Kotora i Krka. Radi se o pomorskom okršaju, posljednjem s brodovima na vesla, koji je izmijenio povijest Europe, i kojeg se Krčani, u sklopu manifestacije Štorija o galiji Cristo Ressussitato, svake godine čitavim nizom prigodnih programskih sadržaja prisjećaju, zaključila je Parentić.

– Suradnja između Krka i Kotora započela je još 2011. godine kada se Pomorski muzej Crne Gore u Krku predstavio izložbom Pomorstvo Boke Kotorske u vrijeme venecijanske uprave, istakla je Uskoković. Zatim su uslijedile izložbe: Ex-voto - zavjetni darovi bokeljskih pomoraca (2013.), Blago iz bokeljskih baula (2015.), Bokeljska mornarica na fotografijama od 1860. do 2016. godine (2017.), Od Kotora do Krka: Ivan Volarić Piturić (2019.) i Lav sv. Marka - simbol Serenissime, predstavljen u umjetnosti grada Kotora (2021.). Ove godine naša se muzejska ustanova predstavlja izložbom Hod kroz vrijeme i događanja koja na najbolji mogući način prezentira njezinu povijest, dokazujući pritom kako ondje gdje postoje volja i ustrajnost ne postoje granice te da su upravo kultura i naša zajednička povijest ono što čini neraskidivu vezu između Krka i Kotora. Započeta međunarodna kulturna suradnja između dviju ustanova prerasla je u tradiciju i nastavila se obilježavanjem 452. obljetnice Bitke kod Lepanta, ove godine u gradu Krku, a već sljedeće najavljujemo druženje u Kotoru. Upravo zahvaljujući Centru za kulturu Grada Krka, i Kotor je dobio repliku vesla galije, koje utjelovljuje ne samo povijest koja nas povezuje, već biva i svjedokom naše suradnje, zaključila je Uskoković.  

 

 

– Izložba Hod kroz vrijeme i događanja svojevrsna je rekapitulacija postignutog u proteklih sedam desetljeća postojanja i rada Pomorskog muzeja Crne Gore, kazala je Đurašković. U tom je periodu realizirano čak 197 izložbi i objavljen čitav niz stručnih publikacija. Izložbom su, dakle, obuhvaćene četiri najvažnije etape u razvoju muzejskih aktivnosti: period od osnutka Muzeja do katastrofalnog potresa 1979., period sanacije Muzeja i njegovo ponovno otvaranje 1984., zatim period nakon potresa pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća, i period od 2000. godine do današnjih dana. Postav prati i bogato opremljen katalog koji na 69 stranica  donosi listu realiziranih izložbi i objavljenih publikacija. Ilustriran je sa 65 fotografija zahvaljujući zbirci o kojoj brine muzejska savjetnica Jelena Karadžić te fotodokumentaciji Slavka Dabinovića, Nenada Mandića i Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Osim fotografske korištena je i ostala dokumentaristička građa, prije svega izvatci iz medija. Hod kroz vrijeme i događanja možemo smatrati nastavkom izložbe Hod kroz vrijeme i utiske, postavljene 2020. godine, koja je ponudila svojevrsni vremeplov, evocirajući dojmove i doživljaje visokih uzvanika koji su bili fascinirani ljepotama i bogatstvom Kotora i samog Muzeja, a koji su sadržani u muzejskim knjigama dojmova. Navedimo sada i autore gostujuće izložbe: Radojku Abramović, Danijelu Nikčević, Dijanu Đurašković, Iliju Mlinarević i Tomislava Bonića, koji su svojom stručnošću i znanjem dali doprinos njezinoj realizaciji, a zahvale uputimo Marini Jovanović i Jovani Mračević na dizajnu i pripremi izložbe i kataloga. Spomenimo na kraju kako muzeji u 21. stoljeću postaju institucije koje su uvelike fokusirane na publiku. Jer u njima se provodi širok spektar aktivnosti; ondje se uči, ali i zabavlja. Suvremeni muzeji pored artefakata i pripadajućih podataka posjetiteljima nude jedinstven doživljaj, što je preduvjet ponovnog dolaska i obilaska. Tako koncipirani muzeji postaju važni kulturni centri, otvoreni ne samo turistima, već i posjetiteljima iz svog okruženja. U godinama koje slijede upravo će to biti jedan od prioriteta i Pomorskog muzeja Crne Gore - nastojati odgovoriti sve brojnijim zahtjevima suvremenosti, zaključila je Đurašković.

Izložba Hod kroz vrijeme i događanja ostaje otvorena sve do 26. listopada, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

Nastavak proslave sljedećeg dana, 07. listopada, u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima, donio je vođenu šetnju do kapelice sv. Nikole na Biski (Valbiska), inače zavjetne kapelice obitelji Čikuta koja je više od dva stoljeća davala pomorce, soprakomite i galijote, dok je popodnevni dio programa, na gradskoj rivi, započeo svečanim postrojavanjem odreda Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Rijeka uz izvođenje glasnog pucnja i Kola sv. Tripuna. Nakon njihove izvedbe uslijedila je misa koja se, za sve poginule u Bitki kod Lepanta, služila u Krčkoj katedrali, s time da je od 06. do 10. listopada, uz grob Ludovica Cicute u krčkoj prvostolnici bio postavljen informativni pano s višejezičnim deskripcijama koje govore o povijesti krčke galije i životu njezinog zapovjednika. U završnici proslave, popularna 4 tenora - Vladimir Garić, Marko Pecotić, Đani Stipaničev i Filip Hozjak - mnogobrojnu su na rivi okupljenu publiku počastili vrhunskim izvedbama talijanskih kancona, domaćih i svjetskih standarda te opernih arija i autorskih pjesama.

Podršku programu Štorije o galiji Cristo Ressussitato pružili su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Turistička zajednica Grada Krka.