Postavom Jasne Šikanje otpočeo izložbeni projekt LINK IN ART

Izložbom crteža, grafika i fotografija Jasne Šikanje - I nebo i zemlja, I noć i dan, I da i ne, I nekad i sad - u krčkoj Galeriji Decumanus postavljenoj 01. srpnja 2016. godine otpočeo je dvomjesečeni izložbeni projekt LINK IN ART tijekom kojeg će se sve do rujna publici predstaviti još dvoje autora - Saša Jantolek i Petra Podnarčuk.

LINK IN ART, ističe kustosica Višnja Slavica Gabout, predstavlja projekt osmišljen (2014. godine) tako da funkcionira kao svojevrsni modul - informacijski sustav vizualne komunikacije, koji po uzoru na koncept internetskog umrežavanja i time direktnog, brzog i globalnog komuniciranja na društvenim mrežama uspostavlja suvremenu interakciju s okolinom, ali i jednu novu percepciju zbilje. U suglasju s novim strategijama i novomedijskim praksama u suvremenoj umjetnosti i danas sveprisutnom slojevitošću i isprepletenošću medija, disciplina, stilova, tehnika i tehnologija, ovaj model kreativnog umrežavanja projekata, kao vrsta multidimenzionalne i multisegmentne vizualne spajalice, odlikuje se suvremenim vizualnim izričajem i bogatstvom pristupa te intermedijskim dodirima i interakcijama. Suvremena umjetnost, tumači Gabout, danas pruža mnoštvo novih i često alternativnih mogućnosti propitivanja zbilje, postajući tako za sve znatiželjne kreativce svojevrsni - research laboratory. Zato uklanja stroga usmjerenja, briše ograničenja i okvire likovnih područja, tehnika i pristupa, združujući ih i dajući im slobodu izražavanja, intermedijski i interdesciplinarno. Upravo to pokazuje i LINK IN ART, jer tu se često unutar izložbenih projekata ujedinjuju i sinergijski vežu različiti mediji, discipline i tehnike, kako bi se umjetnička nakana na pravi način prezentirala, kako bi se koncepcija percipirala iz pravoga diskursa i kako bi se sagledala njezina suvremena vizualna paradigma. 
Jasna Šikanja, kao prva od troje autora okupljenih ovogodišnjim izdanjem ove platforme za umrežavanje različitih suvremenih vizualnih i primijenjenoumjetničkih praksi, predstavlja se crtežima, grafikama i fotografijama u kojima, ističe Gabout, prevladavaju najelementarniji oblici, minimalističke strukture i naizgled krajnja jednostavnost sadržaja, a kojima vlada ono neko posebno ozračje intimnoga, kontemplativnoga i meditativnoga; misaonoga i emotivno proživljenoga; neposrednoga, egzistencijalnoga i svevremenoga. Vežući se uz stihove (iz naziva izložbe), autorica odmah odašilje poruku o svom estetskom pristupu, o svom likovnom vokabularu i načinu vizualizacije zbilje, ističući manje je više kao svoj umjetnički credo. Njezini crtežni zapisi olovkom, zatim serija fotografija umjetnici dragih morskih horizonata, te asketski pročišćene grafike u tehnici slijepog tiska, maksimalno su izbrušeni, sintetizirani i minimalistički jednostavni. Ali su isto tako i dojmljivo ekspresivni, otvarajući se prema energijama prirode, svemira i bezvremena. U svim tim likovnim medijima, nastavlja Gabout, ističe se linija. Ona je tu primarna i opredmećena vizualna misao; ali i autorski kôd i autorski nervogram umjetnice. Od iskona do današnje suvremene umjetnosti linija je ugrađena u temelje vizualnog jezika, pa je i Jasni Šikanji ona izazov. Jer o njoj promišlja ne samo u diskursu životne filozofije, nego i autorskog kreiranja suvremenog vizualnog sustava. Liniju ona problemski istražuje, na raznim podlogama i u raznim medijima, pa tako i u ovome projektu. S jedne strane tu su crteži - strukture, s druge monokromne grafike - taktili, a s treće u prostoru oslobođena virtualna linija horizonta - živa, nestalna (i neopipljiva), linija-spojnica mora i neba na obzorju, koja se pomiče ovisno o pomicanju površine mora, a čija je prisutnost zabilježena fotoaparatom, zaključuje Gabout.
Ova izložba, čiju organizaciju potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, ostaje otvorena do 21. srpnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.