Obljetnica Lepantske bitke povezala Krčane, Kotorane i Rabljane

Nakon što je u Galeriji Decumanus otvorena izložba Blago iz bokeljskih baula, kojim je nastavljena uspješna, sada već petogodišnja suradnja između Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, delegacije dvaju gradova, 07. listopada 2015. godine, sudjelovale su na svečanosti kojom su Rabljani dali prilog obilježavanju 444. obljetnice Lepantske bitke.

S istočne obale Jadrana u tom slavnom okršaju na moru svoj doprinos dalo je osam gradova, odnosno osam galija, i to redom koparska Il Leone, cresko-osorska Sveti Nikola, krčka Uskrsli Krist, rapska Sveti Ivan, trogirska La Donna, hvarska Sveti Jerolim, šibenska Sveti Juraj i kotorska Sveti Tripun. Dok je krčkom triremom zapovjedao soprakomit Ljudevit Čikuta, pokopan pred oltarnim dijelom središnjeg broda Krčke katedrale, rapsku je vodio Ivan de Dominis, a kotorsku Jerolim Bisanti. Budući da u Europi unatrag nekoliko godina proslava obilježavanja obljetnice te slavne bitke ima sve veći značaj, te se svake godine u Nafpaktosu (Lepantu) okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade, krčki Centar za kulturu, vodeći se iznimnim povijesno-pomorskim nasljeđem grada i otoka Krka, pokrenuo je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist), kojem je jedna od zadaća upravo povezivanje s negdašnjim istočnojadranskim komunama koje su 07. listopada 1571. godine pridonijele trijumfu saveza mediteranskih zemalja. Na tom tragu, Krčanima su se 2011. godine u obilježavanju obljetnice Lepantske bitke pridružili Kotorani, da bi ove krčka i kotorska delegacija zajednički podržale nastojanja Rabljanja, sa željom da im se u isticanju ovog važnog datuma pridruže i ostali istočnojadranski gradovi.
 

 

Rapska svečanost, čiju je organizaciju, u ime Zajednice hrvatskih udruga pomorskih kapetana, preuzela Udruga pomorskih kapetana otoka Raba, započela je okupljanjem na Trgu Municipium Arba, gdje se nazočnima obratio kap. Mario Babić, iznijevši povijesne činjenice vezane uz tijek Lepantske bitke, da bi na poslijetku, okružen poznatim rapskim samostreličarima, otkrio spomen ploču postavljenu u čast svim hrvatskim pomorcima poginulim kod Lepanta. Odavanje počasti nastavljeno je mimohodom duž rapsku rivu, bacanjem vijenaca u more (u ime triju gradova - Raba, Krka i Kotora) te naposlijetku misom priređenom u Rapskoj katedrali. 
Budući da je cilj organizatora dovesti obilježavanje ovog važnog datuma na razinu povijesno-znanstvenog skupa koji će se baviti istraživanjem Lepantske bitke te dokumentiranjem povijesnih činjenica, a sve s ciljem odavanja počasti našim precima, nastavak proslave donio je premijerno izdanje znanstvenog skupa Lepant 444 održanog u Velikoj vijećnici Grada Raba. Pored desetak predavača, ondje je svoje mjesto našao i Mladen Bastijanić, potomak slavnog Ljudevita Čikute, koji je predstavio jedno od svojih recentnijih istraživanja vezanih uz nimalo lagan život naših galijota, osvrnuvši u uvodu i na zanimljivu povijest loze Čikuta (Cicuta).
Boravak krčke i kotorske delegacije u gradu Rabu zaključen je prijemom kod rapskog gradonačelnika Nikole Grgurića, koji je podržao zajedničko pristupanje valoriziranju, a potim i prezentiranju, našeg zaista bogatog i vrijednog povijesno-pomorskog nasljeđa.