Nova generacija sopaca, kantura i tancura pokazala sve što zna

novilist.hr, 08. srpnja 2019.

Prva subota u srpnju već više od tri desetljeća je dan okupljanja svih krčkih sopaca i pjevača, odnosno kantura i kanturica pučkih pjesama. U sjedištu Udruge sopaca otoka Krka smještenom u ugostiteljskom objektu znakovita imena Sopele toga se dana, već tradicionalno, održava Susret sopaca i folklora otoka Krka - natjecateljska manifestacija koja je davno izrasla u jedno od najatraktivnijih folklornih događanja Bodulije.

A njega, osim sudionika - brojnih mladih sopaca, kantura i kanturica, ali i tancura i tancurica sa svih strana otoka Krka - ne propuštaju niti svi ostali ljubitelji sopnje i kanta po domaću kojih na tom kvarnerskom otoku ne manjka. Okupljanje mladih snaga iz svih krčkih foklornih i kulturno-umjetničkih društava prava je prigoda da se na jednom mjestu vidi, čuje, ali i osjeti sve što je tijekom posljednjih dvanaest mjeseci postignuto u radu s mladima, a čemu su posvećeni brojni otočni njegovatelji i prenositelji pučkih običaja, glazbe i cjelokupnog kulturnog nasljeđa na nove generacije. Novi, mladi sopci, kanturi i tancuri koji iz godine u godinu stasaju u svim krčkim mjestima, osim što se na tom Susretu natječu u umješnosti izvođenja tradicijske glazbe svoga otoka, u toj se prilici i upoznaju i zbližavaju, pridonoseći tako osjećaju zajedništva koji već stoljećima na kupu drži otočnu zajednicu koja, dijelom zahvaljujući i ovakvim manifestacijama, ne zaboravlja tko je, što je, niti odakle vuče svoje korijene.

 

Iskaz ljubavi

 

Ovakva druženja, pa i natjecanja, odličan su način populariziranja i promicanja rada lokalnih kulturno-umjetničkih i folklornih udruga, istaknuo je u ovoj prigodi jedan od najzauzetijih promicatelja folkorne baštine otoka Krka Ivan Pavačić, osnivač Udruge sopaca i njen dugogodišnji, sad ipak već bivši tajnik. I zvuci sopela i domaćeg kanta, kao i koraci koje u ritmu glazbe izvode naši plesači, iskaz su ljubavi ovih mladića i djevojaka prema svome kraju i običajima koje su na Krku stoljećima stari prenosili na mlade, nastavio je neumorni otočni muzikolog, melograf i glazbeni pedagog koji je, kroz nebrojene škole sopnje i pučkog pjevanja koje je osnivao i vodio na cijelom Krku, i sam uvelike zaslužan za brojnost i raširenost mladih krčkih folkloraša, vidljivu i u ovoj prigodi. Pavačić je ipak primijetio da je brojnost sudionika ovog Susreta osjetno manja no prijašnjih godina, što je pripisao trenutnom stanju stvari, odnosno blagom zastoju intenziteta provedbe školica sopnje i kanta koji će, vjeruje, marom i trudom njegovih mlađih kolega - učitelja tradicijske glazbe uskoro dobiti novi zalet.

 

Redoviti na vjenčanjima

 

Otkud tolika ljubav mladih prema folklornoj baštini, pokušali smo doznati ovom prigodom u razgovoru s nekima od 35-ero mladih sopaca i kantura okupljenih u Pinezićima na ovogodišnjoj manifestaciji. Među njima bilo je onih koji su tek svladali svoje prve taktove, ali i onih koji već sigurno i opušteno, manirom pravih majstora fešta po domaću, vladaju pozornicama folklornih svečanosti, zabavnih događanja, lokalnih fešta, ali i vjenčanjima koja u većini krčkih mjesta danas teško prolaze bez sopaca i njihovih zvonkih svirki. Četrnaestogodišnji Dino Toić i njegov dvije godine mlađi sopački kolega Luka Perlić kažu nam da sopele sviraju tek 10 mjeseci.

Ja sam u familiji imao sopce pa sam nekako osjetio da mi je dužnost uhvatiti se sopela i - nisam pogriješio - ustvrdio je Dino. Luka nam je pak rekao da u obitelji nema sopaca, ali da mu se, s obzirom da u FD-u Poljica pleše i nastupa od malih nogu, prelazak na sopnju učinio potpuno normalnim. Uči nas naš stari majstor sopnje Ive Kosar, nalazimo se s njim dva do tri puta na tjedan i mogu reći da sviranje i nije nešto posebno teško, ali i da rezultat ovisi prvenstveno o radu i trudu koji ulažeš - nastavio je Dino Toić.

Obojici je ovo sudjelovanje na Susretu sopaca bio prvi javni nastup zbog čega ih je, priznali su, prije nastupa dobro prala trema. Bez razloga, pokazalo se na kraju jer su u završnici natjecateljskog susreta osvojili prvo mjesto u kategoriji sopaca do 16 godina.

 

Blagi zastoj

 

Osjetno manji broj sudionika nego prijašnjih godina, Ivan Pavačić pripisuje trenutnom blagom zastoju intenziteta provedbe školica sopnje i kanta koji će, vjeruje, trudom njegovih mlađih kolega - učitelja tradicijske glazbe, uskoro dobiti novi zalet.

 

Za nagradu nove sopele i krčki pršut

 

Žiri u čijem su sastavu bili Klaudije Dunato, Saša Popović, Edi Milohnić i Zlatko Jurković prvu je nagradu u kategoriji kantura dodijelio mladim kanturicama Tei Kamenar i Karli Justinić iz Vrbnika. Druge su bile također Vrbenke Ivona i Ivana Polonijo, dok su treću nagradu osvojile Ida Krtica i Ivana Polonijo iz Vrbnika. U konkurenciji sopaca starih do 16 godina žiri je najboljim parom ocijenio Dina Toića i Luku Perlića iz Poljica. Drugu nagradu dobili su Luka Vranić i Mateo Marijanić iz Omišlja, a treću Eugen Petrinović i Ivan Dobrinčić iz Vrbnika. U kategoriji sopaca od 16 do 22 godine pobijedili su Edi Salkanović i Matej Justinić iz Krasa, ispred drugoplasiranih Vršana Božidara i Matea Žužića. Pritom su pobjednici, po običaju, nagrađeni prigodnim nagradama u vidu novih sopela i krčkog pršuta! U revijalnom dijelu programa posjetitelji su pak imali prigodu uživati u nastupu članica i članova Folklornog društva Orlec s Cresa te KUD-a Bribir i KD-a Kornić. [Mladen Trinajstić]