Natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi ONI - turistički radnik na tržištu rada

Udruga Kreativni Krk objavljuje natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi ONI - turistički radnik na tržištu rada, koja će se odvijati tijekom svibnja, u Galeriji Decumanus u gradu Krku, u sklopu festivala Prvomajski Inkubator. Natječaj je otvoren do 07. ožujka 2024. godine.

Prijave do: 07. ožujka 2024. godine.

Započevši još 2010. godine kao Udruga demo bendova grada Krka s primarnim fokusom na razvoj i poticanje glazbenog stvaralaštva, udruženje s vremenom širi područje svog djelovanja, mijenja ime u Kreativni Krk, te danas biva jednim od glavnih pokretača društvenih i kulturnih događanja na području grada Krka. Godine 2024. Udruga priprema 14. izdanje glazbeno-likovno-edukativnog festivala Prvomajski inkubator u sklopu kojeg će se održati i međunarodna izložba na temu ONI - turistički radnik na tržištu rada.

Inkubator slavi praznik rada, a ujedno služi i kao platforma za kritičko osvrtanje na stanje u gospodarstvu i tržištu rada. Ove godine tema Inkubatora jedna je od najvažnijih ekonomskih grana regije - turizam, odnosno njegov utjecaj i sama pozicija turističkog radnika na tržištu rada. Kao za većinu zemalja koje obiluju kulturnim i prirodnim bogatstvima, turizam je i za Hrvatsku značajan izvor prihoda i ima neosporivi utjecaj na ekološke, socijalne i kulturne aspekte unutar zajednice.

Umjetnicima i kreativcima ovo je poziv da dokumentiraju, kritički se osvrnu ili pak daju humoristični komentar na trenutno stanje i poziciju turističkog radnika. Poželjno je da čak istraže socijalne, kulturne, kulturalne i ekonomske aspekte masovnog turizma čija je evolucija dovela dio uvoza radne snage. Dobrodošli su radovi u bilo kojem umjetničkom mediju. Sudionici se, dakle, potiču da kvalitetno istraže temu te da joj pristupe suvremeno. Koliko turistička sezona mijenja obalu, otoke i gradove? Koje su posljedice hiper-turizma, prekomjerne izgradnje te devastacije prirode zarad uspješne turističke sezone? Kako žive i rade radnici kojima je sezonski rad primarni izvor prihoda? U sferi interesa su osobni i društveni osvrti i pristupi koji u najširem smislu tematiziraju pojam turizma i sezonskog rada.

Odabrani radovi bit će izloženi u renomiranoj Galeriji Decumanus u gradu Krku u trajanju od 19. travnja do 09. svibnja 2024. godine.

Prijava mora sadržavati:

A) Ako se radi o digitalnom formatu (fotografiji, računalnoj grafici, videu itd.) prijavljeni rad potrebno je slati putem e-maila ili WeTransfer servisa na adresu: kreativnikrk@gmail.com s naznakom Za izložbu PI2024.

Naziv datoteke mora biti spremljen po shemi: Prezime_Ime_Naziv rada_Godina.

Fotografije moraju biti u .jpeg formatu rezolucije 300 dpi-ja za tisak na A3 format. Grafike moraju biti u .jpeg, .pdf, .tiff ili .png formatu rezolucije 300 dpi-ja prilagođene za tisak na A2 format. Video uradak mora biti u .mov ili .avi formatu maksimalne duljine do 15 min.

B) Za sve radove koji nisu u digitalnom formatu (skulpture, slike, grafike, crteži, instalacije itd.) potrebno je e-mailom dostaviti jasnu fotografiju prijavljenog rada s istaknutim dimenzijama.

C) Naziv, godinu i kratki opis/koncept prijavljenog rada (maksimalno kartica teksta), životopis autora (maksimalno kartica teksta), e-mail, broj telefona te poveznicu na internetsku stranicu autora, profil na društvenoj mreži i slično.

D) Popis potrebne opreme za postavljanje rada (ako je potrebna).

Nakon službene objave izabranih radova, sve radove koji nisu u digitalnom formatu, autori će morati dostaviti do 01. travnja 2024. godine na adresu: Udruga Kreativni Krk (Za izložbu PI2024.), Kvarnerska 17, 51500 Krk, Hrvatska.

Organizator ne pokriva troškove transporta radova.

Pravo na prijavu imaju umjetnice i umjetnici neovisno o formalnom obrazovanju i dobi. Svaki autor može prijaviti najviše tri rada.

Organizator osigurava tisak plakata i kataloga, opremu potrebnu za postav, najave na društvenim mrežama i u medijima, tisak/printanje fotografija i grafika.

Prijave se zaprimaju zaključno sa 07. ožujkom 2024. godine, do 23:59 sati.

U odabiru radova i kreiranju postava sudjelovat će:

  • Katarina Kožul (vizualna umjetnica i kustosica, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci),
  • Andreja Brozović Adžić-Kapitanović (glumica, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci),
  • Igor Gržetić (audio-vizualni umjetnik, Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci).

Izložba će se odvijati od 19. travnja do 09. svibnja 2024 godine. Za sva dodatna pitanja potrebno se javiti e-mailom na: kreativnikrk@gmail.com.


CALL FOR ENTRIES: THEY - tourism workers on the labour market [.pdf]