Međunarodno cijenjen Henschel kvartet muzicirao na krčkoj Sceni Zidine

Kao pretposljednji klasično-glazbeni program 60. Ljetnih priredbi, 19. kolovoza 2016. godine, na Sceni Zidine, priređeno je koncertno predstavljanje uglednog njemačkog Henschel kvarteta u kojem na violinama sviraju Christoph Henschel i Catalin Desaga, na violi Monika Henschel, a na violončelu Mathias Beyer- Karlshøj.

Prekrasna ljetna noć bila je idealna za uživanje u virtuoznim interpretacijama skladbi dvojice najpoznatijih predstavnika klasicizma Wolfganga Amadeusa Mozarta (Quartet in b-flat major KV 589) i Ludwiga van Beethovena (Quartet c-major op. 59/3 Razumovsky), s time da je koncert zaključen djelom jednog od najprogresivnijih južnoameričkih skladatelja prošlog stoljeća, Argentinca Alberta Ginastera (Quartet No. 1). Da je publika istinski uživala u svakoj znalalački odsviranoj noti, osim više nego primjetne posvećenosti slušanju, svjedočilo je i glasno aplaudiranje, ujedno i poziv na neizostavan bis. 
 
 
Već svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama, Henschel kvartet iz Münchena osvojio je poznatu HRT-ovu nagradu Orlando. Godine 1994., kada se violončelist Mathias Beyer-Karlshøj pridružio osnivačima Christophu, Markusu i Moniki Henschel, započela je međunarodna karijera ovog ansambla, kojem je već godinu dana kasnije pošlo za rukom osvajanje brojnih nagrada na natjecanjima u Evianu, Banffu i Salzburgu, a sljedeće i osvajanje zlatne medalju na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Osaki. Uspješni debiji u svjetskim glazbenim prijestolnicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prijenos uživo, odveli su ih u sam vrh međunarodne komorne glazbe. U veljači, ove godine kvartet je poželio dobrodošlicu novome članu, proslavljenom violinistu Catalinu Desagi. Glazbeno putovanje ovog poznatog četveročlanog kolektiva obilježeno je mnogim iznimnim trenucima, poput svirke na službenoj svečanosti otvorenja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru, zatim vatikanskog nastupa u nazočnosti Pape Benedikta XVI ili redovitih gostovanja u kraljevskoj palači u Madridu, gdje su članovi ansambla dobili priliku zasvirati na vrijednim Stradivarijevim glazbalima iz kraljevske zbirke. U lipnju 2012. pozvani su da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvedu sva Beethovenova djela za gudačke kvartete, i to u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Iste je godine violistica Monika Henschel postala predsjednicom novoosnovane Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, dok je 2013. Christoph Henschel imenovan počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu. Među najvažnija zbivanja u prošloj i tekućoj sezoni ubrajaju se njihovi nastupi u Londonu, Amsterdamu, New Yorku, Washingtonu, Yokohami i Tokiju. Snimke kvarteta dosad su nagrađivane brojnim nagradama, uključujući i onu njemačke kritike - Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Njihove nosače zvuka redovito preporučuju ugledne tiskovine, kao što su Gramophone Magazine, The Sunday Times ili Süddeutsche Zeitung. Već deset godina kvartet je ambasador međunarodne organizacije SOS Dječje selo.