LINK IN ART: Živim formama iz kovačnice ispunjena Galerija Decumanus

Izložbom umjetničkog nakita Žive forme iz kovačnice Petre Podnarčuk, u krčkoj Galeriji Decumanus postavljenoj 12. kolovoza 2016. godine, nastavljen je dvomjesečeni izložbeni projekt LINK IN ART tijekom kojeg je publika već imala prilike upoznati radove Jasne Šikanje i Saše Jantoleka.

LINK IN ART, ističe kustosica Višnja Slavica Gabout, predstavlja projekt osmišljen (2014. godine) tako da funkcionira kao svojevrsni modul - informacijski sustav vizualne komunikacije, koji po uzoru na koncept internetskog umrežavanja i time direktnog, brzog i globalnog komuniciranja na društvenim mrežama uspostavlja suvremenu interakciju s okolinom, ali i jednu novu percepciju zbilje. U suglasju s novim strategijama i novomedijskim praksama u suvremenoj umjetnosti i danas sveprisutnom slojevitošću i isprepletenošću medija, disciplina, stilova, tehnika i tehnologija, ovaj model kreativnog umrežavanja projekata, kao vrsta multidimenzionalne i multisegmentne vizualne spajalice, odlikuje se suvremenim vizualnim izričajem i bogatstvom pristupa te intermedijskim dodirima i interakcijama. Suvremena umjetnost, tumači Gabout, danas pruža mnoštvo novih i često alternativnih mogućnosti propitivanja zbilje, postajući tako za sve znatiželjne kreativce svojevrsni - research laboratory. Zato uklanja stroga usmjerenja, briše ograničenja i okvire likovnih područja, tehnika i pristupa, združujući ih i dajući im slobodu izražavanja, intermedijski i interdesciplinarno. Upravo to pokazuje i LINK IN ART, jer tu se često unutar izložbenih projekata ujedinjuju i sinergijski vežu različiti mediji, discipline i tehnike, kako bi se umjetnička nakana na pravi način prezentirala, kako bi se koncepcija percipirala iz pravoga diskursa i kako bi se sagledala njezina suvremena vizualna paradigma. 
Petra Podnarčkuk, kao posljednja od troje autora okupljenih najrecentnijim izdanjem ove platforme za umrežavanje različitih suvremenih vizualnih i primijenjenoumjetničkih praksi, predstavlja se neobičnim umjetničkim nakitom, pojašnjava Gabout, koji nastaje kao rezultat vizualnog promišljanja koje se bazira na iskustvima moderne i suvremene umjetnosti, pa čak na eksperimentalnom i konceptualnom pristupu. Kao i svi ostali vidovi suvremene umjetnosti, njezine OvoNijeNakit - forme uspostavljaju direktnu komunikaciju i u privatnom i u javnom prostoru, ulazeći u sve pore svakodnevnog života i odatle crpeći i ideje i materijale. Na taj način potvrđujući kako nakit (kao i moda) sa suvremenom umjetnošću dijeli jednadžbu umjetnost = život. Kovana struktura, primjećuje Gabout, poput svojevrsnog oblikovnog modula, temelj je većine nakitnih formi ove autorice. Materijal i način izrade nose tragove kolektivnih sjećanja i globalno-memorijskih značenja, odvlačeći asocijacije do tradicijskih zanata i starih kovačnica. Do rasplamsale vatre, huka mijeha i zvuka čekića kovača. Sačuvala je Petra to sjećanje u svim svojim malim metalnim predmetima, ali je na način suvremene umjetnosti arhivu memorije spojila sa suvremenošću. Stari tradicionalni materijal i Hefestov zanat kreativno je uklopila u suvremeno vizualno promišljanje, nadograđujući metalnu formu nekonvencionalnim i za nakit netipičnim materijalima, stvarajući tako višeslojne sinergije. Jer suvremeni nakit u potpunosti korespondira sa suvremenom umjetnošću i nije više tradicionalno okrenut samo plemenitim kovinama ili dragocjenom kamenju, već svemu što mašta umjetnika može iskoristi, zaključuje Gabout.
Ova izložba, čiju organizaciju potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, ostaje otvorena do 01. rujna, a postav je moguće razgledati svakim danom, izuzev nedjelje, od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.