LINK IN ART 9: Izložbom Titraj eona grafičarka Dajana Radoš propituje vrijeme, i jednu od njegovih primarnih karakteristika - prolaznost

Izložbom grafika i knjiga umjetnika pod nazivom Titraj eona autorice Dajane Radoš, 28. srpnja 2023. godine, u krčkoj Galeriji Decumanus nastavljeno je deveto izdanje izložbenog projekta LINK IN ART tijekom kojeg su se na temu Strukture, već prethodno predstavile Dubravka Kanjski (AlgoRitam praznine) i Sandra Ban (Molekular). Tom je izložbom ujedno zaokružena ova trodijelna izložbena cjelina. Izloženi projekt LINK IN ART donosi Centar za kulturu Grada Krka.

Kustoski zadatak ovom je prigodom povjeren prof. Luisi Ritoši, ujedno i autorici recenzije publicirane u katalogu kojim su objedinjena sva tri izložbena poglavlja, i kojeg možete prolistati u nastavku.

– Dajana Radoš predstavlja se serijama grafika i umjetničkim knjigama. Njen fokus je na teksturi, materijalu, strukturi, kako u tisku, tako i u izradi, odnosno vezenju knjiga, kazuje Ritoša. Ona je majstorica zanata, svjedočimo njenoj vještini u nizu grafičkih tehnika: drvorezu, linorezu, suhoj igli, bakropisu, akvatinti i rezervašu. Svoje pomno rađene grafičke listove pretvara u serije koje zatim sastavlja u pročišćene i detaljno izrađene umjetničke knjige. Prvo što ćemo primijetiti u njenom radu je bogatstvo likovnog iskaza, višeslojnost tiska i apstraktni izraz pun dinamike. Višeslojnost u njenom radu nailazimo ne samo u slojevitosti tiska, već i u načinima kompozicija koje nudi, što primjerice možemo vidjeti u radu Esencija kadra. Ovu umjetničku knjigu uvezuje japanskom tehnikom, što joj omogućava da se knjiga lista od sredine prema van, a također i dvostrano. Sadrži niz grafičkih otisaka, odnosno stranica, među kojima su umetnuti grafički listovi svjetlijeg tiska s izrezanim kvadratnim kadrom ili kadrovima. Umećući stranice nježnog, blijedog, srebrnog otiska pročišćava prvotni grafički list, koji je vrlo zasićen s mnogo slojeva i vizualnih podataka. Na nama je da istražimo tu igru, prepustimo se začuđujućim senzacijama koje njene knjige nose. Vrlo je maštovita u načinima na koje komponira knjige i grafičke listove; svaki rad je jedinstven, neponovljiv. Spomenimo ovdje još i rad Metamorfoze, to je knjiga koja je istovremeno skulptura/objekt, ali također i grafika; poput kompleksne velike lepeze ulazi u prostor i asocira na moćni origami cvijet. Nijanse purpurne boje daju joj lirsko prisustvo i jedan kraljevsko-dostojanstveni dojam.

 

 

Umjetnica kreirajući, nastavlja svoju analizu Ritoša, najčešće koristi liniju, ravnotežu, boju i ritam, ali i subjektivne aspekte kao što su osjećaji i ideje. Svoj unutarnji svijet i teme komunicira na suptilan i indirektan način, a tek pomnijim uživljavanjem i zagledanjem uranjamo u krajolik njenih osjećaja, misli, nada i strahovanja. Rad Balaževićeve ploče, tragovi vremena progovara o zaokupljenosti prolaznošću i mijenama. To su grafički otisci cinčanih ploča koje su trećinu stoljeća netaknute ležale u ateljeu umjetnika Balaževića. Ploče bivajući godinama na jednom mjestu poprimaju razna oštećenja. Umjetnica ih otkriva, oduševljava se, uskrsava, stvara od njih grafičke otiske bez intervencija. Otiske zatim uvezuje u veliku knjigu, na neki način kontrolira protok vremena. Podstiče iluziju da se promjene koje čini zakon entropije mogu zaustaviti. Reference na vrijeme i vremenski tok nalazimo i u kompoziciji šest grafičkih listova pod nazivom Dodir u kojima gradi posebnu likovnu strukturu otiscima svog dlana. Otisak dlana na papiru ne zapaža se izravno, jer to nije autoričina intencija, ona koristi dlan kao alat za stvaranje; tek približavajući se otkrivamo isprepletene, iskrižane linije i razne smjerove sudbine. Ona ostavlja svoj osobni trag, ne samo kroz apstraktni likovni rukopis, već i konkretno utiskujući svoj genom na papir. Od prapovijesti do danas, biva u nama tajna i duboka čežnja za besmrtnošću, za zaustavljanjem protoka, za zaustavljanjem starenja, propadanja i odlaska. Karakteristika vremena je prolaznost, imamo dojam da teče. Protok je neminovan, umjetnica je toga svjesna, uključuje ga u djelo, u temperament pokrenutih linija, fleka, kiselinskih nagriza. Njen rad je duboko osoban, intimistički i također vrlo vezan za prirodu. Od oblika koji asociraju na travke, oblake, zračna strujanja i pejzaže, do konkretnih otisaka debla murve. Priroda, vrijeme, ljudska težnja da transcendira prirodne zakone, izuzetna poetika, višeslojnost i dinamizam njene su osnovne okosnice, zaključuje Ritoša.

 

 

LINK IN ART je projekt koncipiran kao suvremena umjetnička platforma za intermedijsko, interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje različitih suvremenih vizualnih praksi i različitih konceptualnih strategija, u svrhu oblikovanja otvorenog, pristupačnog i netradicionalnog sustava suvremene vizualne komunikacije. Osmišljen je po uzoru na koncept internetskog umrežavanja (na što asocira i nazivom) te direktnog, brzog i globalnog komuniciranja na društvenim mrežama, nudeći kroz matricu odabrane teme, interpretirane kroz samostalne izložbe odabranih autora, kreativni model umrežavanja autora, autorskih koncepcija i izričaja, likovno-filozofskih ideja i umjetničkih strategija te medijskih praksi i pristupa. Stvarajući tako, unutar platforme, intrigantni multidimenzionalni i multisegmentni vizualni sklop, koji kroz svaki svoj novoumreženi link uspostavlja živu i interaktivnu (često i društveno - osviještenu) komunikaciju autora, publike i zajednice.


LINK IN ART 9: Katalog [.pdf]

Izložba Titraj eona Dajane Radoš ostaje otvorena sve do 10. kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 22.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.