Krčki srednjoškolci sudjelovali na Europskom susretu mladih i Euroscoli

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, 01. i 02. lipnja 2018. godine, kao Škola ambasador Europskog parlamenta, predstavljala je Hrvatsku na Europskom susretu mladih (iliti European Youth Event - EYE2018) koji se po treći put održao u Europskom parlament u Strasbourgu, okupivši više od 8.000 sudionika.

Krčka srednja škola, točnije 20 mladih ambasadora Europskog parlamenta, vođenih mentoricom i ambasadoricom seniorkom Gordijom Marijan, tako je premijerno predstavilo Hrvatsku na ovome značajnom susretu koji mladima iz čitave Europe pruža jedinstvenu priliku da se njihov glas čuje te da se okušaju u pronalasku inovativnih rješenja za što bolju i stabilniju budućnost Europske unije. Tijekom dvodnevnog susreta, njegovi su se sudionici mogli zabaviti, ali i s europskim donositeljima odluka raspraviti o svim izazovima budućnosti, kao i posjetiti mnoga glazbena i likovna događanja kojima se slavi kulturna različitost Europe.

Osim na Europskom susretu mladih, krčki srednjoškolci, 02. lipnja, uspješno su predstavili Hrvatsku i u programu Euroscole, također, priređene u Europskom parlamentu. Riječ je o redovnoj godišnjoj inicijativi Europskog parlamenta kroz koju učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Mladi Krčani tako su među petstotinjak najboljih europskih učenika izabrani na nacionalnom natjecanju što ga je proveo Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Cilj tog događanja je postići dogovor o rezolucijama koje se odnose na stvarne probleme. Naime, mladi dan provode radeći kao zastupnici Europskog parlamenta, glasajući pritom o odlukama vezanim uz najaktualnija pitanja, a pritom komunicirajući na engleskom jeziku. Rasprave i pregovori od presudne su važnosti za nastojanje da učenici pronađu kompromis prije ključnog, konačnog glasovanja. Iz toga možemo zaključiti kako program Euroscola teži poticanju autentičnog kritičkog razmišljanja o vodećim temama i izazovima pred kojima se trenutno nalazi Europska unija. Simulacija rada u Europskom parlamentu uvedena je sa zadaćom promoviranja političke kulture i upoznavanja političkih institucija, omogućujući ujedno međukulturalni dijalog i razumijevanje nacionalnog identiteta u interakciji s identitetom Europe. Dodana vrijednost ove inicijative svakako je razmjena iskustava i prijateljstva što nastaju među srednjoškolcima iz svih zemalja Unije, dok profesori mentori imaju priliku upoznati svoje kolege i međusobno razmijeniti ponajbolje (nastavne) prakse. Pred više od petsto mladih iz čitave Europe, govor u Europskom parlamentu održala je i krčka učenica Roberta Bajčić.