Krčki iseljenici donacijom pomogli rad Humanitarne udruge Andrijana Gržetić

U Maloj vijećnici Grada Krka, 12. kolovoza 2013. godine, održana je press konferencija, koju su zajednički organizirali Humanitarna udruga Andrijana Gržetić te iseljenički klubovi iz New Yorka. 

Glavna tema presice bilo je predstavljanje sada već kontinuirane suradnje otočnih iseljenika i krčke humanitarne druge, čija je specifičnost da stipendira isključivo učenike osnovnoškolce, koji su ostali bez očeva. 
Suradnja s iseljenim otočanima u New Yorku započela je prije četiri godine, kad su Bosiljka Radman i Marina Vučenik iz Kluba žena otoka Krka u New Yorku unutar svojeg udruženja pokrenule prikupljanje novčane pomoći. Uskoro im se pridružio Klub otok Krk - NY, a potom još dva iseljenička kluba - Društvo Omišljana u New Yorku i Dubasnica Social Club. 
Aktivnosti svojih asocijacija s naglaskom na suradnju s krčkom udrugom tako su redom predstavili Bosiljka Radman i Marina Vučenik, predsjednica i podpredsjednica Kluba žena otoka Krka u New Yorku, Ive Žgombić i Marica Milčetić, predsjednik i blagajnica Kluba otok Krk - NY, Tonica Tehomilić, tajnica Dubasnica Social Cluba te Filip Pindulić te predsjednik Društva Omišljana u New Yorku, dok su o radu same udruge kazivali Gordana Gržetić i Tomislav Galović, inače voditelj projekta stipendiranja. 
Angažiravši se da bi pomogli potrebitim otočanima, iseljenici su prikupili, i ovom prigodom krčkim humanitarcima uručili ukupno 1.560,00 $, poduprijevši tom hvalevrijednom donacijom primarni projekt udruge - stipendiranje osnovnoškolaca bez očeva, što je bila dugogodišnja, ujedno i posljednja, želja Andrijane Gržetić.
Prvi natječaj za dodjelu stipendija, ističe Galović, raspisali smo za školsku godinu 2010/11., te smo - koliko nam je poznato - tako postali jedina nacionalna humanitarna organizacija, koja školuje isključivo učenike osnovnoškolce bez očeva. Postoje mnoge organizacije koje pomažu djecu bez oba roditelja, ili učenike slabijih imovinskih statusa, ali mi smo se, temeljem želje pokojne Andrijane Gržetić, orijentirali isključivo na osnovnoškolce bez očeva. 
Godišnja školarina tako iznosi 4.000,00 kuna po učeniku, a isplaćuje se jednokratno. Na svaku stipendiju također se plaća i obavezni porez. U dosadašnja četiri natječaja školovano je ukupno osam osnovnoškolaca bez očeva. Napravili smo međutim i jedan izuzetak te smo nakon provjere cjelokupne situacije godišnju školarinu od 4.000,00 kuna dodijelili učeniku koji živi s ocem i dvoje malodobne braće.
Natječaj za školsku godinu 2013./14., nastavlja Galović, završio je prije nekoliko dana, a zaprimljene su četiri molbe. Zaključno s ovogodišnjim natječajem, otkako smo prije četiri godine pokrenuli projekt stipendiranja, dodijelili smo stipendije u ukupnoj vrijednosti od 60.000,00 kuna. Ovaj iznos smatramo svojim velikim uspjehom, jer se radi o maloj neprofitnoj organizaciji, kojoj je bio cilj dodijeliti barem dvije stipendije godišnje, a pokazalo se da smo prošle godine bili u mogućnosti školovati petero osnovnoškolaca. Također, veliku zahvalnost dugujemo i Vesni Šamanić, koja od prvog dana sve naše knjigovodstveno-računovodstvene usluge obavlja volonterski, čime smo uštedjeli znatna financijska sredstva, koja smo kasnije upotrijebili za naš primarni cilj.
U narednom petogodišnjem razdoblju, zaključuje Galović, planiramo natječaj za stipendiranje proširiti na županijski nivo, te time na najljepši mogući način zaokružiti ispunjenje dugogodišnje želje jedne skromne žene velikog srca, koju život tijekom njezinih sto godina uglavnom nije štedio, ali koja je unatoč svim nedaćama, kroz život vođena idejom: Ako ne možeš pomoći u podne, pomogni u ponoć!