Krčke legende i frankopanska povijest kao poticaji kreativnosti

Kao uvod u ovogodišnji zaista bogat program kojim će se obilježiti dan zaštitnika Grada Krka i Krčke biskupije - sv. Kvirina, u Galeriji Decumanus, 18. svibnja 2018. godine, pred punim auditorijem, otvorena je izložba uglavnom fotografskih i video radova učenika Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir nazvana Stopama Krčkih legendi.

Riječ je o još jednom postavu inspiriranom bogatom otočnom baštinom, ovog puta Krčkim legendama (Vejskim povedama) i slavnom poviješću obitelji Frankopan koja je u višestoljetnom periodu svoje vlasti (1115. - 1480.) Krku donijeli sjaj, umjetnost, ekonomsku snagu i neovisnost, a kojeg su uvijek kreativni srednjoškolci priredili u sklopu svog cjelogodišnjeg školskog projekta, čija se kulminacija očekuje 07. lipnja u sklopu priredbe, što se, tradicionalno, priređuje u povodu proslave Dana škole.

Izložbu su, uz pokoju prigodnu pjesmu djevojaka iz školskog zbora, zajednički otvorile ravnateljica škole Đurđica Cvitkušić u društvu profesorica, voditeljica projekta i mentorica Ane Pasarić, Mirjane Komadine Mergl i Darije Papa.

Dragi gosti, uzvanici, a prije svega učenici, uvodi Cvitkušić, zadovoljstvo mi je ove, 2018., godine, kada se, na inicijativu Europske komisije, slavi Europska godina kulturne baštine, predstaviti cjelogodišnji projekt Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir pod nazivom Stopama Krčkih legendi. Ovom izložbom, koja predstavlja tek segment školskog projekta, naši učenici zajedno sa svojim mentorima i vanjskim suradnicima, vode nas u prošlost, predstavljajući priče - povede - koje su nastale u vremenskom razdoblju od prahistorije, preko antike, pa sve do srednjeg vijeka. Krčke legende sažete i tiskane kao Vjeske povede, predstavljaju jedinstven primjer otočne usmene predaje koja se prenosila s generacije na generaciju, i koju su Boduli očito znali očuvati. Nažalost, usmena je predaja i inače u književnosti jako rijetko sačuvana, i kao takva gotovo da uopće nije bila valorizirana, međutim upravo zaljubljenici u otok Krk i otočnu povijest, prvenstveno povjesničari i književnici, uspjeli su tiskanom formom probuditi svijest o postojanju Krčkih legendi. Vodeći se njihovim iskustvom, ističe Cvitkušić, tako smo se i mi kroz ovu fotografsku i video priču, na trenutak vratili u prošlost te prošetali poviješću otoka Krka, za kojeg sada sa sigurnošću možemo kazati da predstavlja kolijevku kulture. Za kraj, zahvalila bih se svim učenicima koji su dali svoj doprinos realizaciji ovog projekta, kao fotografi, glumci, statisti, pjesnici i likovnjaci, ali i njihovim mentoricama - Ani Pasarić, Mirjani Komadini Mergl i Dariji Papa, te vanjskim suradnicima, prvenstveno fotografu Ivicu Brusiću Bruji na svesrdnoj asistenciji i radu na filmu Frankopanova ženidba, kao i Petru Kopanici, voditelju Udruge Frankopani Knezovi Krčki.

 

 

Ponirati u Krčke legende, tražiti iznova u njima novo značenje i simboliku, nastavlja Pasarić, potrebno je ne samo radi očuvanja otočne folkloristike, već i radi propitivanja sebe unutar vlastitih korijena. Izmještajući ih tako iz prošlosti u suvremeni kontekst naglašava se njihova suvremenost i značaj za generacije koje dolaze. Iako im se prvotno značenje protekom vremena u pojedinim slučajevima i izgubilo, otočne su priče ostale nadahnuće i kreativni poticaj, ali ne u cilju obnove tradicije već u svrhu njezinog očuvanja i zaštite. Osim legendi, tumači Pasarić, na Krku su ostale sačuvane i raznovrsne vrijednosti frankopanske materijalne i nematerijalne baštine, a zanimljivo je spomenuti kako baš ove godine slavimo 900. obljetnicu od prvog pisanog spomena na Knezove Krčke. Ovim projektom učenici su uz pomoć svojih mentora - pod motom Kreativna Europa oživljava kulturnu baštinu - riječju, slikom i glazbom pokušali oživjeti Krčke legende, s time da su rezultati predstavljeni ovom reprezentativnom izložbom. Polazište za realizaciju izloženih radova, navodi Pasarić, pronađeni su na povijesnim lokalitetima Gradeca, Vrbnika i njegove okolice. Ti zaista jedinstveni krajolici bili su istinsko scenografsko nadahnuće pri snimanju filma i foto-priče na temu Frankopanske ženidbe, kao i legende o vilama i maličićima. Kako bi istaknuli ne samo lokalne već i šire europske vrijednosti frankopanske baštine, izložbom je okupljeno 45 fotografija što ih potpisuju Luka Braut, Veronika Kirinčić, Monika Nonveiller, Roberta Bajčić i Miriam Volarić, ali i ostali artefakti inspirirani legendama čije su autorice Ana-Marija Brusić, Iris Tomašić i Miriam Volarić. Svojom tradicijom, ali i dinamičnom sadašnjošću, pun energije u suočavanju s izazovima suvremenosti, otok Krk naša je baština, gdje prošlost susreće budućnost, zaključuje Pasarić.

Izložba Stopama Krčkih legendi ostaje otvorena do 25. svibnja, a postav je moguće razgledati između ponedjeljka i subote, od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat. Program Dana grada, nastavlja se 25. svibnja, predstavljanjem izložbe ekologijom inspiriranih fotografija pristiglih na natječaj Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk.