Jednodnevna izložba MedIsWet: Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja

Jednodnevna, dokumentarno-edukativna izložba MedIsWet: Očuvanje vlažnih staništa na otocima Sredozemlja održat će se u četvrtak, 11. travnja 2019. godine, u gradu Krku, na potezu od Caffettarije XVIII. st. pa sve do Kule (Nikole Frankopana) na obali, i to u trajanju od 10.00 do 13.00 sati. Izložba se priređuje u sklopu projekta MedIsWet kojeg zajednički provode Udruga Hyla i WWF Adria. (U slučaju kiše i lošeg vremena postav seli na alternativnu lokaciju!)

Otočna vlažna staništa među najugroženijim su staništima Sredozemlja, a nekada su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala rijedak izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke, no raseljavanjem, napuštanjem tradicionalne poljoprivrede i stočarstva te intenzivnim razvojem turizma (p)ostala su zaboravljena i napuštena. Uz to, nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana. Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.

Zadaće MedIsWet projekta ogledaju se u identifikaciji svih otočnih vlažnih staništa na Sredozemlju te njihovom očuvanju i zakonskoj zaštititi. Unutar Konvencije o vlažnim područjima, 2015. godine, donesena je i Rezolucija o otočnim močvarama koja svoje potpisnike potiče da u okviru MedWet inicijative prioritetno naprave ili upotpune popise vlažnih staništa na otocima, zahtijevajući pritom njihovu učinkovitu i dugoročnu zaštitu zajedno s provedbom restauracije tamo gdje je ona potrebna i primjenjiva. U sklopu MedIsWet projekta izrađuje se i karta vlažnih staništa koja, naposljetku, nude brojne mogućnosti za održivo upravljanje, navodnjavanje ili pak razvoj određenih oblika turizma. Cilj ove mobilne edukativne izložbe, ujedno i prezentacije projekta, jest građanima što više približiti vrijednost i važnost zaštite otočnih vlažnih staništa.