Rijeci, Koprivnici i Krku dodijeljena titula Smart City, a Osijeku Eco City

Proglašenjem pobjednika u Smart i Eco City kategorijama u utorak, 14. prosinca 2021. godine, u Westin Zagreb hotelu zaključen je ovogodišnji izbor najboljih gradova kojeg portal gradonačelnik.hr priređuje u suradnji s Jutarnjim listom, konzultantskom kućom Apsolonom i agencijom Ipsos.

Rijeka i Koprivnica i ove su godine u velikom izboru najboljih gradova obranili naslov velikog i srednjeg Smart City grada, dok je u kategoriji malih gradova pobjedu odnio upravo Krk. Osijek je, pak, najnapredniji grad na polju zaštite okoliša i održivog razvoja.

U odnosu na prve dvije godine ovog izbora kada su se Smart i Eco City titule dodjeljivale temeljem prijavljenih projekata, posljednje dvije godine pobjednici u Smart City kategoriji izabiru se sukladno specifičnoj metodologiji za koju je zadužena tvrtka Apsolon. Također, umjesto samo jedne nagrade najbolji gradovi odnedavno se biraju u tri kategorije: veliki, srednji i mali grad. Za titulu su se u finalu, podsjetimo, još borili Dubrovnik, Karlovac, Sisak i Zagreb u kategoriji velikih gradova, Zaprešić, Đakovo, Jastrebarsko, Šibenik i Zaprešić u kategoriji srednjih gradova te Donji Miholjac, Hvar, Pregrada i Zlatar u kategoriji malih gradova.

Proglašenju najboljih gradova prisustvovao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je istaknuo kako je tema održivih gradova ključna za budućnost te kako će naredna financijska perspektiva biti usmjerena upravo u smjeru održivog, zelenog, kružnog i obnovljivog gospodarstva.

– S obzirom na financijsku perspektivu Europske unije, kao i nacionalni plan oporavka i otpornosti, očekujem od lokalnih samouprava još jači angažman oko kvalitetnih rješenja vezanih uz gospodarenje otpadom, ali i primjenu obnovljivih izvora u proizvodnji energije i drugim zelenim politikama. U tome će imati potporu Vlade i države. Budite kreativni, inovativni, pomičite granice, jer nije važno samo sudjelovati, već i pobijediti, poručio je ministar Ćorić sudionicima skupa.

Metodologiju izbora za Smart City kategoriju predstavila je Valentina Galijan, savjetnica u Odjelu pametne uprave tvrtke Apsolon.

– Gradske uprave i gradonačelnici su ti koji moraju biti ključni pokretači i svjesno promovirati razvoj pametnog grada. Smart City mora biti temeljen na realnim potrebama, a ne nagovorima dobavljača, jer bitno je razvijati rješenja koja su usklađena s potrebama građana i proračunskim mogućnostima. Pametan grad nije onaj koji je prepun naprednih tehnoloških rješenja nego onaj koji na pametan način raspolaže svojim informacijama, koji ima svoju središnju inteligenciju te kroz svoju senzoriku i informatizaciju saznaje što se događa s njegovim stanovništvom, poručila je Galijan.

Pobjedom u Smart City kategoriji Krk je osigurao svoj drugi ovogodišnji naslov najboljega. Naime, u izboru najboljih gradova u listopadu po treći je put zaslužio titulu najboljeg malog grada u kategoriji ukupne kvalitete života, a sada i svoju prvu titulu najpametnijeg grada. U ruke Grada Krka ova je nagrada došla temeljem niza parametara, pored ostalog zbog visoke digitalne spremnosti gradske uprave od 33 posto, proračunskog izdvajanja za obrazovanje od 34 posto te dostignutog udjela organiziranog sakupljanja otpada od 53 posto.

Voditelj Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka Igor Hrast preuzeo je plaketu i zahvalio se na prepoznavanju truda kojeg Grad Krk ulaže u ovo područje.

– Ova nagrada pokazatelj je da smo u Krku na dobrom putu u razvoju pametnih rješenja, s time da ćemo se i nadalje truditi biti što uspješniji i bolji, kazao je Hrast.

Grad Koprivnica drugu je godinu zaredom odnio titulu najpametnijeg srednjeg grada, i to s uvjerljivo najvećim izdvajanjem za obrazovanje u svojoj kategoriji, dok je Rijeka svoju titulu među velikim gradovima obranila nizom pametnih rješenja i dostignuća, posebice kada je riječ o digitalnoj spremnosti gradske uprave.

Nagrada Eco City od ostalih se kategorija u izboru najboljih gradova razlikuje po tome što se gradovi kandidiraju, odnosno biraju temeljem prijava na natječaj, dok se u ostalim kategorijama gradovi rangiraju prema specifičnim kriterijima. Također, titula Eco City dodjeljuje se u jednoj kategoriji, a odluku o najboljemu donosi stručno povjerenstvo u čijem su sastavu ove godine djelovali:  Zdravko Ivić (gradonačelnika.hr), Marko Biočina (Hanza Media) i Nenad Šlibar (Telemach). U konkurenciju je tako ušlo 27 gradova koji su morali ispuniti pripadajuće obrasce s podatcima o politikama koje provode u gospodarenju otpadom, primjeni obnovljivih izvora energije u gradskoj infrastrukturi te zaštiti okoliša kroz, primjerice, smanjenje CO2 u gradskom prijevozu i prometu uopće. Uz Osijek koji je proglašen najboljim Eco City gradom, u finale su još ušli Poreč i Šibenik.

Sjedište Osječko-baranjske županije pobjedu je, uz ostalo, zaslužio, ostvarenom dostupnošću spremnika za odvajanje otpada svim kućanstvima na području grada, a kada je u pitanju njegov angažman u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije za inicijative energetske učinkovitosti, dosad su proveli 21 projekt s najvećim udjelom energetske obnove školske infrastrukture i vrtića.

Izvor fotografija: Jutarnji list.