Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Javni poziv za dodjelu oznake Hrvatski otočni proizvod (HOP), a zahtjevi s propisanom dokumentacijom mogu se podnijeti do 27. svibnja 2014. godine.

Projekt Hrvatski otočni proizvod pokrenut je 2007. godine, a njegov glavni cilj je poticati otočane na samozapošljavanje i stvaranje proizvoda natprosječne kvalitete.
Oznaka Hrvatski otočni proizvod može se dodijeliti tradicionalnim i inovativnim proizvodima koje proizvode otočni proizvođači, pravne i fizičke osobe koje imaju sjedište na otocima i svoju djelatnost obavljaju na otocima. Tradicionalnim i inovativnim proizvodima smatraju se proizvodi nastali kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Također, moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti, zaštiti zdravlja, zaštiti okoliša i zaštiti potrošača te svojim ukupnim karakteristikama (sastav, dizajn, ekološki kriteriji i dr.) udovoljiti izraženim ili pretpostavljenim potrebama potrošača, kao i zahtjevima utvrđenim u normama ili specifikacijama kojima se osigurava razina kvalitete.
Dosad je oznaku kvalitete Hrvatski otočni proizvdo dobilo 145 otočnih proizvođača (od kojih je 11 eko-proizvođača i 15 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 409 proizvoda i proizvodne linije s 19 otoka (Brača, Hvara, Visa, Korčule, Paga, Krka, Lastova, Dugog Otoka, Raba, Cresa, Lošinja, Prvića, Ugljana, Mljeta, Šolte, Žirje, Pašmana, Iža i Murtera) i poluotoka Pelješca. Riječ je o kvalitetnim prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.
 
Prilozi Javnog poziva:
 
Javni poziv preuzmi
Opće informacije o analizama preuzmi
Ponuda za analize preuzmi
Obrazac zahtjeva preuzmi