Izložba MI.18 kao poticaj promišljanju rezultata netom završene sezone

U Galeriji Decumanus, 14. studenog 2018. godine, postavljena je dokumentarna izložba MI.18 - manifestacije + nagrade + suveniri, kojoj je zadaća da posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomogne u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju rezultata netom završene sezone, predstavljajući pritom najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Riječ je o inicijativi Turističke zajednice Grada Krka, s u nazivu, prigodno, kodiranom osobnom zamjenicom prvog lica množine, kojom se već osmu godinu za redom na zanimljiv način prezentiraju najveće gradske manifestacije, najrecentnije serije izabranih suvenira, ali i nagrade koje su Krk i Krčani zaslužili u proteklom jednogodišnjem periodu.

Sam postav, ciklusom fotografija velikog formata, što ih potpisuju Borut Brozović, Saša Lončarić, Vladimir Kalinić, Julien Duval, Srđan Hulak i Igor Gržetić (ujedno i autor postava), posjetiteljima omogućuje uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najreprezentativnijim gradskim manifestacijama: 494. Krčkom sajmu - Lovrečevi, 62. Ljetnim priredbama kojima je obilježena 900. godišnjica od prvog pisanog spomena Frankopana na otoku Krku te proslavi Dana Grada Krka, ujedno i blagdana sv. Kvirina, kao biskupijskog i gradskog patrona, a kojom je svečano proslavljena 25. godišnjica od njegovog konstituiranja. Međutim, izložba prati i ostala događanja, od aktivističkog festivala Prvomajski inkubator i višednevne biciklističke akcije Krk Bike Story, preko krčke večeri popularnih Melodija Istre i Kvarnera, trećih po redu Tramonto sesija, Krčkih jedara - regate tradicijskih barki sve prepoznatljivije po atraktivnom noćnom jedrenju, pa sve do premijernog izdanja manifestacije Krk Music Fest, koja je ususret mnogima omiljenom dijelu godine - ljetu, spojila kvalitetnu i žanrovski različitu glazbu, neobičnu gastro ponudu i zanimljive radioničke sadržaje.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku, kao najboljem malom gradu na području gospodarstva. Riječ je o nagradi dodijeljenoj u sklopu projekta prvog izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički priredili internetski portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos, i to s ciljem da se sve gradske uprave u upravljanju svojim gradovima, kreiranju proračuna i planiranju projekata i mjera, potrude još više i bolje kako bi podigle razinu funkcioniranja i uspješnosti svojih gradova, te kvalitetu i standard života građana. Na najvećem nacionalnom skupu turističkih djelatnika - Danima hrvatskog turizma, Mati Mrakovčiću, vlasniku krčkog Kampa Bor uručena je prestižna godišnja nagrada Anton Štifanić, a koju Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora, u sklopu akcije Čovjek - ključ uspjeha, dodjeljuju kao posebno priznanje za izniman doprinos pojedinaca ili ustanova u razvitku hrvatskog turizma, u ovom slučaju za doprinos razvoju hrvatske kamping industrije. Nagrade nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, pa je tako certificiranom Krčkom pršutu Vjekoslava Žužića na 13. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju pripala diploma zlatnog obilježja kvalitete, a na 4. Danima hrvatskog pršuta u Dubrovniku jednako vrijedna zlatna medalja.

Uz značajne potencijale turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na sedam dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upoznaju dvije posljednje izabrane serije suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i prošle godine publiciran katalog koji na pedesetak stranica donosi kompletnu suvenirsku ponudu uzimajući u obzir rezultate natječaja što se, počevši 2012., provode jednom godišnje. Katalog tako donosi 126 suvenira (69 autora) koji kao ponosni nositelji ove markice, bivaju svojevrsnim prezentom grada Krka, predstavljajući odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, a prezentirajući ujedno njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem triju vrijednih izdavačkih projekata, i to monografija: KRK25 - 25 godina od konstituiranja Grada Krka urednice Milice Žužić, zatim Naselja oko grada Krka - zapadni dio otoka, Vrh i Kornić (od najstarijih vremena do danas) autora Antona Bozanića te Krčka kulturna baština čiji sadržaj potpisuju Anton Bozanić, Tomislav Galović i Igor Žic.

Izložbu MI.18 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike, do 29. studenog, razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu na tz@tz-krk.hr.

  • 1
  • -
  • 2