Etno priča nastavljena koncertom Vokalista Lada

Među zidinama drevnog Frankopanskog kaštela, 23. srpnja 2014. godine, glazbeni dio programa Ljetnih priredbi nastavljen je sjanim koncertom Vokalista Ansambla narodnih plesova i pjesama hrvatske Lado koji su ovom prigodom krčkoj publici na posve jedinstven način predstavili južnohrvatsku glazbenu tradiciju - najbolje od crkveno-pučkog i klapskog pjevanja.

Koncert su pod sigurnom rukom dirigenta Joška Ćalete izveli Ladari: Pavo Begovac, Matej Gluščić, Boris Harfman, Igor Horvat, Bojan Kavedžija,Dražen Kurilovčan, Željko Kveštak, Antun Leinveber, Nenad Malić, Dejan Pilatuš, Miljenko Piškorić, Dubravko Radić, Hrvoje Radić, Goran Sekula, Krunoslav Šokac, Alen Šušković, Goran Vašarević i Dražen Zovko.
 
 
Inače, Vokalisti su s radom započeli 2002. godine na inicijativu Ivana Ivančana, umjetničkog direktora Ansambla Lado, i to s ciljem upoznavanja s različitim stilovima i žanrovima južnohrvatske tradicijske glazbe, posve različitim od dotadašnje prakse ladovskog pjevanja koje je pretežito bilo vezano uz sjevernohrvatsko nasljeđe. 
Crkveno-pučko i klapsko pjevanje, kao dva vokalno-glazbena stila koji se međusobno nadopunjuju, osnov su repertoara ladovih Vokalista. Tako su i na krčkom koncertu najprije predstavili najbolje iz svog sakralnog (O propeti mučni Isuse, Prosti moj Bože, O prislavna, Božja Mati…), a potom i svjetovnog (Kreni kreno da krenemo, Momen dragu, prva mu je leva, Oj Dobriću vodo ladna…) glazbenog korpusa.
U odnosu na brojne slične ansamble Vokalisti se razlikuju po nestandardnom rasporedu pjevača. Naime, oni su postavljeni polukružno u dva krila gdje su pjevači vodećih dionica (tenori) smješteni na krajevima dok se najdublje dionice (basi) nalaze u središtu. Ovakav raspored u kojem dva pjevača predvode pjevanje (responzorijalno pjevanje) tipičan je način izvođenja crkvenog-pučkog pjevanja u Dalmaciji. Kod klapskih izvedbi takav pristup ostavlja dojam napjevavanja dvaju ravnopravnih vokalnih tijela različitih po timbru i temperamentu koje kulminira u zajedničkom pjevu svih pjevača. 
Vokalist su dosad nastupali u mnogim prilikama kao dio Ansambla Lado ili samostalno u sklopu različitih klapskih projekata, a sakralni dio njihovog repertoara dosad je više puta nagrađivan.
Nakon nastupa Ansambla Lado koji je krajem lipnja uveo u Ljetne priredbe riječ je o drugom od četiri događanja etno predznaka nakon kojeg slijedi zajednički koncert braće Teofilović i Miroslava Tadića koji posjetitelje spremaju odvesti na neobično glazbeno putovanje magičnom prošlosti Balkana, a krajem kolovoza i humanitarni koncert Sjećanje na Mladena, svojevrsna smotra ponajboljih klapskih sastava sjevernog Jadrana.