Eksperimentima Emanuele Santini zaključen Linkin6 [art]

U Galeriji Decumanus od 18. srpnja 2014. godine može se razgledati izložba grafičkih eksperimenata Mind eScapes Riječanke Emanuele Santini, kojom ujedno i završava višemjesečni izložbeni projekt  Linkin6 [art] što ga je Centar za kulturu Grada Krka pokrenuo u suradnji s kustosicom Višnjom Slavicom Gabout i vizualnim umjetnikom Igorom Gržetićem.

Kako u predgovoru kataloga tumači Gabout, tema ciklusa Emanuele Santini koji sjedinjuje grafike-kolaže, crteže, fotografije i art-knjige ljudska je komunikacija/nekomunikacija (samoća, bliskost, otuđenje), pri čemu su u fokusu interesa unutarnja stanja i emocije. Autorica do njih dolazi introspekcijom (bježanjem u sjećanja), zahvaćajući osobna iskustva i donoseći autobiografske reminiscencije. Ali nakon toga slijedi umjetnički postupak arhiviranja memorije, što je u ove umjetnice uvijek poticaj i kôd za uzlet imaginacije. Navodeći je na istraživanje krajnjih dosega njezinih glavnih medija - crteža i grafike, kod kojih kreće od klasičnih principa i klasičnih postavki, a svaki put završi u uzbudljivom prostoru eksperimenta.
U eseju Metafizika povezivanja Gržetić ističe kako u fokusu interesa ove riječke umjetnice stoji spretno igranje porukama. Njezine grafike, crteži, kolažirane fotografije i ostali uglavnom intermedijalni, likovno-lingvistički, artefakti podsjetnik su trenutaka osobne revizije. Demonstriranje pozicioniranja između dviju krajnosti (zajedništva i samoće; eksploatacije i intime; ekstrovertnosti i introvertnosti; prošlosti i sadašnjosti) te spoznaja da treniranjem vlastite imaginacije možemo prodrijeti u dotad nepoznato polje samospoznaje tek su neki od motiva iz pozamašnog korpusa autoričinog bijega u čistu introspekciju. Posebno intrigira želja da se već postojećim jezičnim modulima, dekontekstualizacijom, priskrbi nova značenja. Pretvarajući diskurzivni u metajezik.
Izložba Mind eScapes ostaje otvorena do 01. kolovoza, a postav je moguće razgledati između ponedjeljka i subote od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 23.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net. Izložbenim projektom Linkin6 [art] koji je startao u travnju bilo je predstavljeno šestero grafičara/slikara mlađe generacije, i to pored Emanuele Santini, redom Melinda Kostelac, Andrea Staničić, Igor Gržetić, Iva Gobić i Damir Babić. Nasatavak ovog projekta može se očekivati naredne godine kada se planira okupljanje šestero suvremenih primijenjenih umjetnika.