Do 07. ožujka produžen rok za prijavu na Natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi ONI - turistički radnik na tržištu rada

Rok za prijavu na Natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj izložbi ONI - turistički radnik na tržištu rada kojeg je početkom siječnja ove godine raspisala Udruga Kreativni Krk, produžen je do 07. ožujka. Sama izložba, u sklopu festivala Prvomajski Inkubator, odvijat će se tijekom travnja i svibnja u krčkoj Galeriji Decumanus.

Inkubator slavi praznik rada, a ujedno služi i kao platforma za kritičko osvrtanje na stanje u gospodarstvu i tržištu rada. Ove godine tema likovnog dijela Inkubatora jedna je od najvažnijih ekonomskih grana regije - turizam, odnosno njegov utjecaj i sama pozicija turističkog radnika na tržištu rada. Kao za većinu zemalja koje obiluju kulturnim i prirodnim bogatstvima, turizam je i za Hrvatsku značajan izvor prihoda i ima neosporivi utjecaj na ekološke, socijalne i kulturne aspekte unutar zajednice.

Umjetnicima i kreativcima ovo je poziv da dokumentiraju, kritički se osvrnu ili pak daju humoristični komentar na trenutno stanje i poziciju turističkog radnika. Poželjno je da čak istraže socijalne, kulturne, kulturalne i ekonomske aspekte masovnog turizma čija je evolucija dovela dio uvoza radne snage. Dobrodošli su radovi u bilo kojem umjetničkom mediju. Sudionici se, dakle, potiču da kvalitetno istraže temu te da joj pristupe suvremeno. Koliko turistička sezona mijenja obalu, otoke i gradove? Koje su posljedice hiper-turizma, prekomjerne izgradnje te devastacije prirode zarad uspješne turističke sezone? Kako žive i rade radnici kojima je sezonski rad primarni izvor prihoda? U sferi interesa su osobni i društveni osvrti i pristupi koji u najširem smislu tematiziraju pojam turizma i sezonskog rada.

Pravo na prijavu imaju umjetnice i umjetnici neovisno o formalnom obrazovanju i dobi. Svaki autor može prijaviti najviše tri rada. Prijave se zaprimaju e-mailom na: kreativnikrk@gmail.com.

Cjeloviti tekst Natječaja pročitajte: OVDJE.