Čelnici Grada Rockenhausena i Grada Krka potpisali Sporazum o bratimljenju

U Maloj vijećnici Grada Krk, 01. kolovoza 2014. godine, čelnici Grada Rockenhausena i Grada Krka, Darijo Vasilić i Karl-Heinz Seebald, potpisali su Sporazum o bratimljenju, kojim je između ta dva grada, citirajući njegov sadržaj, dogovorena razmjena iskustava u procesima izgradnje nove, ujedinjene Europe, posebno na području lokalne samouprave i regionalnog razvoja.

Potpisavši spomenuti akt gradonačelnici su podcrtali želju da očvrsnu prijateljsku vezu, s obvezom da svake dvije godine dogovore konkretan program međusobne suradnje, za čiju će što uspješniju realizaciju biti zaduženi s obje strane uskoro imenovani koordinatori.
Svečanosti potpisivanja Sporazuma osim krčkih vijećnika te predstavnika gradskih ustanova i institucija nazočili su i delegati Grada Rockenhausena, pored gradonačelnika i njegovog zamjenika, predsjednici klubova najvećih stranaka Gradskog vijeća Grada Rockenhausena u društvu predstavika njemačke tvrtke IGR (Ingenieursgesellschaft Rockenhausen), koja je, možemo reći, inicirala ovakav oblik međusobne suradnje.
Nakon što su ukratko predstavljeni svi svjedoci bratimljenja i pročitan tekst Sporazuma na hrvatskom i njemačkom jeziku, kratkim promotivnim videom prezentirani su grad i otok Krk, a zanimljivom prezentacijom u nastavku i grad Rockenhausen.
Dobrodošli u Rockenhausen, sjeverni dio Falačkog Poranja (Rheinland-Pfalz) u Saveznoj Republici Njemačkoj, istakao je na početku gradonačelnik Seebald, ukazavši potom na nekolicinu najprepoznatljivih gradskih znamenitosti. Naime, Rockenhausen leži između dva veća grada, nastavlja Seebald, Kaiserslauterna i Bad Kreuznacha, u dolini rijeke Alsenz, a od Mainza, inače glavnog grada pokrajne, udaljen je šesdesetak kilometara. Sam Rockenhausen broji oko 5.500, a s pridruženim općinama oko 11.400 stanovnika. Naime, udruženje općina Rockenhausen tvori dvadeset i jedno naselje te istoimeni grad koji je ujedno administrativno, društveno i kulturno središte čitavog područja. Rockenhausen je valja naglasiti gospodarski i poduzetnički centar, o čemu svjedoči tvrtka Johnson Control, koja kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača auto/avio dijelova, ondje ima svoje sjedište. Ono što se nameće kao jedna od poveznica između Krka i Rockenhausena, tumači Seebald, jest Strategija nulte emisije CO2, a kako bismo postali jedinica lokalne samouprave bez stakleničkih plinova poduzete su mnoge aktivnosti, poput uspostave sustava iskorištavanja obnovljivih izvora energije, točnije solarnog parka (kapaciteta 1,8 MW) i šestero vjetroelektrana. Grad Rockenhausen broji i četiri muzejske ustanove među kojima se postavom i sadržajima osobito ističe Muzej vremena, međutim ljubiteljima moderne i suvremene umjetnosti na raspolaganju su Kahnweiler i Pachen. Inzistiranje na prijateljskim odnosima također je dijelom naše tradicije, zaključuje Seebald, tako da se od 1974. njeguje suradnja s francuskim Gradom Rognacom, od 2003. s poljskom Općinom Glupczycama, što nas konačno dovodi i do bratimljenja s Gradom Krkom.
Genezu suradnje Rockenhausena i Krka potom je predstavio gradonačelnik Vasilić kazavši kako njezini počeci sežu u 2010. godinu kada je u sklopu hrvatske delegacije Rockenhausen posjetio gradonačelnikov zamjenik Čedomir Miler s ciljem upoznavanja tamošnjih projekata energetske učinkovitosti. Konkretna suradnja potom je izgrađena na projektima koje su zajednički razvijali tvrtka IGR i naše Komunalno društvo Ponikve, vezani najprije uz Studiju nulte emisije CO2, a kasnije i projekt zbrinjavanja otpadnih voda u naseljima Šotoventa. To je rezultiralo jačanjem službenih odnosa između dvaju gradova, dok se prijateljstvo razvijalo tijekom neposrednih posjeta, i to najprije gradonačelnika Seebalda Gradu Krku, 2012. godine, za kojim je uslijedio i uzvratni posjet krčke delegacije Gradu Rockenhausenu. Tada je dogovoreno, završava Vasilić, kako bi prijateljstvo i dobru atmosferu trebalo zaključiti potpisivanjem službene povelje o bratimljenju.
Na kraju svečanosti Sporazum je potpisan, a čelnici dvaju odsad pobratimljenih gradova ceremoniju su zaključili međusobnim darivanjem.