Art reciklaže u premijernom izdanju Krk LANDarta

Eko briga o okolišu i recikliranje otpada danas se ubraja u jednu od najaktualnijih problematika koja okupira suvremenog čovjeka. Osvještavanje o potrebi njezina stalnog i adekvatnog rješavanja, kako se ne bi narušila krhka ravnoteža suživota prirode i čovjeka, u mnogim sredinama postaje zadatak od primarnog značaja. Ono se provodi kroz niz aktivnosti i akcija, u koje su uključene profesije različitih profila.

Međutim, kad se u te akcije uključe i umjetnici, pa im problematika ekologije i recikliranja otpada postane platforma za kreativno-angažirane umjetničke inicijative, poruke su uvijek posebno snažne, a poziv na angažman takav da pokreće i inspirira. Jer nije samo važno očistiti svoju nastambu, nego i ulicu, grad, plažu, more, a prebirući po onome što ih je onečistilo, umjetnici će ih uvijek znati kreativno reciklirati i u pronađenim predmetima ili naplavinama pronaći neko novo značenje, novu ljepotu i novu simboliku. Stare boce, vrećice, žica, daske, zaboravljeni i odbačeni predmeti, plastične čaše, ostaci mreža i konopa, komadići stakla i stari lončići, ostaci lampe i stari stolac… u nekom će novom kontekstu i novom zajedništvu postati dragocjeno umjetničko djelo, s novom vizualno-memorijskom pričom.
Vođeni takvim razmišljanjem, predstavnici Centra za kulturu Grada Krka i Komunalnog društva Ponike voda, zajedno s kustosicom i povjesničarkom umjetnosti Višnjom Slavicom Gabout osmislili su višednevnu eko-likovnu radionicu Krk LANDart, tijekom koje su (pozvani) umjetnici kreativno djelovali na temu - Art reciklaže s plaže. Premjerno izdanje ove inicijative, što se između 01. i 04. svibnja 2014. godine odvijala u gradu Krku, podržali su eminentni hrvatski likovnjaci Zdravko Milić, Elvis Berton, Nikolina Manojlović Vračar, Tanja Pećanić, Dejan Kljun i Saša Lončarić. Oni su tijekom trajanja radionica, obzirom na relativno loše vremenske prilike, svoje eko-skulpture, instalacije, objekte i ostale maštom modelirane artefakte, stvarali u prostoru krčkog Društvenog centra. Izložba svih ondje nastalih radova održati će se između 30. svibnja i 05. lipnja u krčkoj Galeriji Decumanus, u sklopu programa proslave Dana grada. Tom će prigodom stručni žiri u sastavu Višnja Slavica Gabout, Igor Gržetić i Dean Kosić izabrati i proglasiti najbolji rad kojem će naposlijetku pripasti novčana nagrada od 2.000,00 kn. Također, radovi će u galeriji biti izloženi pod rednim brojem, pa će i posjetitelji moći glasovati, a onaj rad s najviše glasova biti će također nagrađen, i to iznosom od 1.000,00 kn.
Namjera organizatora je da ovaj projekt, koji svoje uporište pronalazi jednom od likovnih pravaca postmoderne - land artu - što se javlja kao reakcija na pretjeranu industrijalizaciju, kasnije informatizaciju, a potom i globalizaciju, zaživi i preraste u tradiciju te da se svake godine tijekom prvomajskih dana u gradu Krku okupljavu predstavnici suvremene likovnosti, spremni, u sklopu tematskih radionica, uskočiti u nove i sve intrigantnije kreativne izazove.