Aktualnosti u zaštiti vinove loze

Bayer donosi aktualnosti u zaštiti vinove loze, točnije podatke o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko vam trebaju dodatne informacije vezane uz podregiju Hrvatsko primorje, možete se obratiti njihovom stručnjaku Deanu Crnošiji, i to telefonom na 098 419 229 ili mailom na dean.crnosija@bayer.com.

 
Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre
 
Ovisno o položajima i sortama u svim hrvatskim podregijama loza je u odnosu na prošlu vegetaciju u kašnjenju od 10 do 15 dana. To vinogradarima omogućava završetak zimskih radova te pripremu za vegetacijske radove koji uključuju i zaštitu. Kod kasnijih sorata posljednji su trenuci za rješavanje problema korova totalnim translokacijskim herbicidima na bazi glifosata.
Kako je na toplijim položajima i ranijim sortama u vinogradima Zadarsko-benkovačkog područja loza  u fazi bubrenja i razvoja prvih listića, na tom se području ne smije intervenirati navedenim herbicidima. Na toplijim položajima i kasnije sorte razvijaju prve listiće. Ovdje se, kao i na drugim pozicijama, ukoliko je došlo do kretanja vegetacije, toplo preporuča herbicid na bazi glufosinata Basta 15 (2 l/ha). Aplikacija je dopuštena i u vegetaciji vinograda jer svojim temeljitim i kontaktnim djelovanjem neće izazvati trajne štetne posljedice po lozu ukoliko se i dogodi greška u aplikaciji.
U Primorju na Vrbničkom polju, sorta žlahtina je u fazi bubrenja pupova pred kretanje vegetacije, a na povišenijim toplijim položajima u fazi razvoja prvih listića. U Istri su ranije sorte poput terana, chardonnaya, sauvignon blanca i slično u fazi razvoja prvih listića, a malvazija je tik pred kretanje vegetacije.
Kako je prošla sezona obilježena izrazito vlažnim vremenom, bez pravog obilježja ljeta s pojavom izrazitih zaraza kako bolesti tako i štetnika, potrebno je obratiti posebnu pozornost zaštiti vinograda u ovoj sezoni. U navedenim vinogradarskim podregijama i ova zima nije bilo klimatološko jamstvo smanjenja pritiska bolesti i štetnika, misleći na pozitivan utjecaj niskih temperatura.
Za kasnije sorte koje nisu krenule preporuča se tretman sa sredstvima na bazi sumpora s povećanom količinom sredstva po hektaru, iz razloga suzbijanja erinoza i akarinoza, posebice na položajima gdje je ta problematika bila prisutna lani. Za vinograde koji su u fazi bubrenja i pupanja, treba voditi pozornost i pripremiti se za prva redovita prskanja protiv crne pjegavost i pepelnice.
 
Slike: vinogorja Zadar (sl. 1), Vrbnik (sl. 2) i Istra (sl. 3).