Acoustic project izveo program inspiriran hrvatskim folklorom

Nakon što ih je prošle godine otvorio, zagrebački ansambl Acoustic project i ove je godine zaslužio termin u programu Ljetnih priredbi, i to 05. kolovoza, s time da je koncert umjesto na Sceni Zidine, obzirom na vremenske (ne)prilike, održan u obližnjoj osnovnoškolskoj sportskoj dvorani, što međutim nije umanjilo snagu ukupnog dojma.

U prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, tako je predstavljen program - Cantum Croaticum - potaknut ljepotama našeg folklornog nasljeđa, čime se htjelo ukazati na činjenicu kako je značajan dio starije i novije hrvatske umjetničke glazbe zapravo intenzivno inspiriran folklorom, odnosno raznolikošću i specifičnošću regija iz kojih pojedine skladbe dolaze. Bila je to zaista jedinstvena prilika da se gotovo olujna ljetna večer oplemeni virtuoznim izvedbama djela domaćih skladatelja, redom Frana Lhotka (Elegija i Scherzo), Borisa Papandopula (Mali koncert  za piccolo i gudače: Predigra, Romanca, Igra), Srdjana Berdovića (Gudački kvartet br. 1: Hommage a Bela Bartok; Suita Delmatika: Sa izvora ladna voda, Četiri lita i četiri zime) i Dubravka Palanovića (Tvoji snovi, Drmeš, Balada, Kamene zvijezde), što je publiku nagnalo da svaku od numera poprati snažnim aplaudiranjem, za što na kraju bijaše nagrađena bisom. 
 
 
Ansambl Acoustic project, kojeg u aktualnoj postavi čine Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Mario Čopor (klavir), Srdjan Berdović (gitara i lutnja), Leonardo Losciale (udaraljke), Marin Maras (violina), Davide Albanese (violina), Aleksandar Jakopanec (viola), Jasen Chelfi (violončelo) i Dubravko Palanović (kontrabas), zajedno s kolegama i prijateljima, 2008. godine, osnovao je upravo Dubravko Palanović, koji ga odtad i vodi. Deset vrsnih glazbenika, okupljenih ovim kolektivom jedinstvena su pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni, obzirom na širok spektar žanrova kojima su posvećeni, od klasike, preko jazza i folklora, pa sve do rocka, što im daje jasan prepoznatljivi pečat, kako u samoj ideji, tako i izvedbi. Koncertno djelovanje Acoustic project započeto je ciklusom Za noćne ptice priređenim u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, nastavivši ga brojnim predstavljanjima na vodećim festivalima u zemlji i regiji, tijekom kojih su zabilježene suradnje s uglednim klasičnim i jazz glazbenicima, poput Marije Kuhar Šoša, Elvisa Stanića ili Nevena Frangeša. Svoj prvi nosač zvuka ansambl je u izdanju Aquarius Recordsa i Morris studia snimio 2012. godine, najavivši ga singlom Under Paris Skies.