Zelena čista na krčkom području

Nakon što su se, dan prije, u eko-inicijativu Zelena čistka - jedan dan za čist okoliš uključili vrtićari uredivši okoliš svoje zgrade, 26. travnja 2014. godine, predstavnici triju krčkih udruženja, Plesne udruge Osjeti ritam, Kluba liječenih ovisnika Gromača i Planinarskog društva Obzova, dan su proveli u čiščenju šumskog područja Plava i poluotoka Prnibe.

Uključivanje u ovu globalno prihvaćenu akciju, potaknuo je Grad Krk, a konkretizirao i realizirao Odsjek za društvene djelatnosti, okupivši zavidnu količinu volontera koji su jutro i rano poslijepodne proveli družeći se, ali i sakupljajući otpad odbačen u okoliš. Tako je i ova akcija, uz ostale karakteristične za ovaj period, dala prilog uređenju grada i njegove okolice, pripremajući ga za početak turističke sezone.
Zadaća ovog ekološkog projekta jest buđenje svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja planete, kao našeg jedinog zajedničkog dobra. Inače, Zelena čistka dio je globalne inicijative World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem svjetskom volonterskom projektu, s namjerom da se u jednom danu ukloni što veća količina ilegalno odloženog otpada. Sama ideja je 2008. krenula od estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo čak 50.000 volontera, što su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada. Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate, a prošle je godine u njoj sudjelovalo preko osam milijuna ljudi iz više od 100 zemalja, uključujući Hrvatsku te gotovo sve zemlje regije.
(Autor fotografija: Zoran Uzelac.)