Završena treća faza projekta objedinjavanja kulturne baštine otoka Krka

Turistička zajednica otoka Krka, u suradnji s riječkim Centrom za industrijsku baštinu, nedavno je kraju privela i treću fazu projekta objedinjavanja kulturno-umjetničke baštine otoka Krka, inače posredstvom digitalne karte dostupnog putem internetske stranice: visitkrk.hr.

Ovaj nagrađivani projekt, podsjetimo, započeo je još 2017. godine upravo na inicijativu Turističke zajednice otoka Krka koja je prepoznala važnost korištenja modernih tehnologija u kontekstu prezentacije bogate otočne kulturno-umjetničke baštine u turističke svrhe, i to multimedijalno i interaktivno. U prvoj fazi tako je izrađena internetska stranica Visit Krk s pedesetak označenih lokaliteta u namjeri da se javnosti predstave sve najvažnije točke otočne kulturne, odnosno arheološke i sakralne baštine. One su podijeljene u pet tematskih cjelina - (1) arheološki ostaci, (2) crkve, (3) samostani, (4) utvrde i kašteli te (5) sedam administrativnih središta - a na karti su označeni različitim bojama i simbolima. Već sljedeće godine, tijekom druge faze, kreirana je aplikacija za Android i iOS platforme namijenjena korištenju na pametnim telefonima i tablet uređajima, dok je ove godine, u sklopu treće faze, cjelokupni sadržaj internetske stranice, uz dosad dostupan engleski jezik, preveden i na njemački, a dodana je i nova tematska cjelina: (6) galerije te zavičajne i etnografske zbirke. Sadržaj je, shodno tome, dopunjen s još deset novih lokaliteta: Zavičajnom etnografskom zbirkom Kornić, Galerijom Toš u Puntu, Etnografskom zbirkom u Dobrinju, Zavičajnim muzejom u Baški, Crkvom sv. Trojice u Dobrinju, Crkvom sv. Jeronima u Staroj Baški, Interpretacijskim centrom maritimne baštine otoka Krka u Krku, Vrbničkim poljem, Spomen kućom Mile Kumbatović i Otona Glihe u Omišlju te Crkvom sv. Nikole na Ogrulu.

U realizaciji ovog projekta dosad su sudjelovali: Ivana Golob Mihić, Ema i Matija Makarun, Ljiljana Brusić, Ivica Brusić Brujo, Gordana Ožbolt, Jana Kegalj, Mihaela Užar, Ivan Ćaleta Car, Milan Trbojević i Ivan Zubak.

Za Visit Krk Turistička zajednica otoka Krka dvaput je nagrađivana, najprije 2017., kada su joj Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i časopis Way to Croatia, za kvalitetu turističke ponude, odnosno kreativnost i inovativnost u razvoju turističkih proizvoda, dodijelili nacionalnu godišnju nagradu Simply the Best, a potom, 2018. godine, kada su nagrađene aplikacije za Android i iOS platforme.