Završena 490. Lovrečeva - dani sajmovanja, tradicije i zabave

Između 08. i 10. kolovoza, krčka starogradska jezgra iznova je postala poprištem čitavnog niza kulturnih, tradicijskih i zabavnih zbivanja priređenih u čast ovogodišnjem, jubilarnom 490. Krčkom sajmu, manifestaciji posvećenoj jednom od dvojice krčkih patrona - sv. Lovru.

Uz bogato kulturno i folklorno nasljeđe presjajnog grada Krčana, srednjovjekovne i renesansne vladare iz loze obitelji Frankopan, važan dio kulturalnog nasljeđa, ujedno i gradskog identiteta, tako biva i njegova sajmena povijest, drugim riječima povijest trgovanja, upoznavanja, međusobnog uvažavanja, druženja i prijateljstva. Upravo na tim temeljima, koji potvrđuju epitet istinske multikulturalne sredine, izgrađena je i ovogodišnja Lovrečeva na jedinstven način sjedinjujući sajmeni dio i bogatu gastro ponudu s elementima eksperimentalne arheologije te kulturnim, folklornim i zabavnim sadržajima organiziranim na četiri gradske pozornice: Trgu Kamplin, Veloj placi, Gradskoj rivi i Velikom mulu.
 
Plakat [.pdf]
Programski letak [.pdf]

 
Pa idemo redom. Ovogodišnje izdanje Lovrečeve započelo je svečanom ceremonijom priređenom podno srednjovjekovnih zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kamplin koji je iznova postao kulisa za demonstriranje srednjovjekovne i renesansne povijesti iliti vremna kada je otokom vladala jedna od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelj Frankopan. Nakon svečane povorke u društvu svojih dvorjana, ali i gostiju iz Bakra, tamošnje Gradske straže, krčki knez i kneginja zauzeli su mjesto na bogato ukrašenom tronu, pozvavši, zajedno s magistrom, sve okupljene na jedinstveno trodnevno slavlje. Neobičan povratak u prošlost potom je priredila opatijska Grupa 4'33'' izvevši atraktivan performans u kojem su sretno spojene jedinstvena koreografija i glazbeno eksperimentiranje s gregorijanskim napjevima na latinskom i glagoljaškim pjevanjem na staroslavnskom jeziku. U srednjovjekovnu priču najmlađe je ovom prigodom uveo zagrebački Mak Teatar organizirajući tematske radionice, igraonice i pričaonice. I ostale dane slikoviti Kamplin bio je slično obojen, i to zahvaljući performansu dubrovačkog Ansambla za ranu glazbu Minstrel koji je brojne slušatelje poveo na jedinstveno putovanje srednjovjekovnim i renesansnim dvorovima koji su slovili kao mjesta gdje su se okupljali najučeniji ljudi tog vremena, čije su slobodno vrijeme uglavnom ispunjavale slične glazbene sesije. Podršku Dubrovčanima dali su riječki Putokazi pokazavši avangardan plesno-pjevački spektakl s naglaskom na sadržaj nedavno objavljenog Porculana, kojeg krasi neobičan spoj pop-rocka, elektronike, trip-hopa i etna. Pitkim obradama svjetskih evregreena i naše tradicijske glazbe predstavile su se i talentirane Krčanke iz Bona forme. Pored tog tradicijsko-kulturnog programa, pokojeg ukrštenog mača i odigrane briškule ili trešete, na Kamplinu je priređeno i treće po redu natjecanje u rezanju pršuta tjekom kojeg su svoje vještine, uz podršku raspoloženog voditeljskog para Ivane Bilen i Frane Ridjana, u toj nimalo lakoj disciplini odmjerile najprije novinarske ekipe (i to one Radija Otok Krk, Novog lista, Kanala RI, Radija Rijeke, Hrvatske radio televizije - TVC Rijeka, Radija Korzo, Nove Zemlje i Dnevnika Ljubljana), a potom i iskusni ugostitelji u društvu otočnih načelnika i krčkog gradonačelnika. Svoj talent u dvije rezačke discipline, uz glasno odobravanje gledatelja, demonstrirali su svi predstavnici okupljenih timova, da bi pobjedu, o čemu se očitovalo za ovu priliku posebno formirano stručno ocjenjivačko tijelo, u konačnici odnijeli novinari Hrvatske radio televitije - TVC Rijeka te ugostitelji krčke Galije u čijem se timu našao i gradonačelnik Darijo Vasilić. Rezao se naravno Krčki pršut, jedan od rijetkih u nacionalnim okvirima koji je ovjenčan prestižnom oznakom zemljopisnog porijekla, a potrebnu pomoć natjecateljima pružili su domaćini iz Kuće krčkog pršuta Žužić i Kuće maslinovog ulja Nono. 
Nekoliko koraka dalje, na Veloj placi program su izvodili raspjevani mališani okupljeni u Mićim Bodulima, nezaobilazni krčki limenjaci i vrijedni čuvari otočne folklorne tradicije, redom: Folklorno društvo Poljica, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Kulturno društvo Kornić. Posjetiteljima Velikog mula sigurno nisu promakli cjelovečernji koncerti L'Amourovaca i krčkih rockera Open Road.
Kako je ipak riječ o sajmu drevni su Kamplin, kao i dio Gradske rive, prekrili brojni trgovci. Stoga, svi koji su pohodili Lovrečevu mogli su razgledati oživljene stare zanate, poput izrade tradicijske odjeće, obuće i tradicijskih igračaka, lončarstva, kovanja ili replika srednjovjekovnih artefakata, a bilo je i prilike da oni odvažniji neke od viteških vještina (mačevanje ili streličarstvo) isprobaju tijekom dnevno organiziranih radionica.
I krčki su ugostitelji ovom prilikom na stol iznijeli ponajbolje autohtone delicije - sireve, pršut, janjetinu, ribe i vina, što je za mnoge bio dovoljan razlog da posjete ovo najdugovječnije krčko događanje.
 
Fotogalerija: Krčki sajam 2014.
 
Uz tradicionalni ponoćni glazbeni vatromet, 490. Lovrečeva dijelom je zaključena pomorskom bitkom u plutajućim bačvama u kojoj su svoju sreću okušala dva za vrhunsku avanturu uvijek spremna tima - krčki maslinari i vatrogasci; plava i crvena legija. Naime, još u antičko vrijeme otok Krk bio je poprište sukoba Rimljana, a upravo je ta povijesna činjenica rezultirala idejom o ovom neobičnom boju na moru u kojem je pobjedu odnio crveni tim, zasluživši vrijedno gastro iznenađenje.
Uz oživljenu gradsku prošlost, bogat sajmeni dio i solidnu gastro ponudu, Lovrečevu zasigurno najprepoznatljivijom čini zabavni program na Gradskoj rivi, a ovogodišnjoj dobroj atmosferi pridonijeli su L'Amour, Mala Vida, Bubamara i zmajevi, Le Monde, Vatra, Buco i kalašnjikovi, Night Express, a naposlijetku i popularno Prljavo kazalište kojem je za kraj pošlo za rukom dobro raspjevati i rasplesati krčki aditorij.
Uz Grad Krk i Turističku zajednicu Grada Krka organizaciju Lovrečeve potpisuju Udruga maslinara Drobnica, Komunalno društvo Vecla, Udruga knezovi krčki Frankopani, Radio otok Krk, Javna vatrogasna postrojva Krk, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Kuća krčkog pršuta Žužić i Kuća maslinovog ulja Nono.
  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3
  • -
  • 4