Zagrebački solisti i Nikola Fabijanić uveli u 61. Ljetne priredbe

Koncertom Zagrebačkih solista kojima se u muziciranju pridružio saksofonist Nikola Fabijanić, 14. srpnja 2017. godine, na krčkoj Sceni Zidine, otvorene su ovogodišnje, 61. Ljetne priredbe, jedan od festivala, nakon dubrovačkog i splitskog, s najdužom tradicijom na istočnojadranskoj obali.
U ovogodišnji ciklus vrhunskih glazbenih i dramskih događanja, što će se sve do 24. kolovoza osim na Sceni zidine odvijati u Krčkoj katedrali i atriju franjevačkog samostana, svojim je prologom uvela Milica Žužić, prateći karakter ambijenta i koncertnog programa te najavljujući skorašju objavu knjige Tako je govorio Burburu posvećenu veljotskom jeziku, da bi ceremoniju otvorenja nakon gradonačelnika Darija Vasilića naposljetku zaključio županijski pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, potpisavši listinu čime se tradicionalno uvodi u ovu, za otočnu kulturu, značajnu manifestaciju.  
Zagrebački solisti, kao renomirani kolektiv s dugogodišnjom tradicijom i međunarodnom karijerom, zajedno s Nikolom Fabijanićem, potom su, uz često aplaudiranje vidno oduševljene publike, prepušteni djelima W. A. Mozarta (Divertimento u D-duru, K136/125a), B. Papandopula (Pintarichiana za gudače), A. Piazzolle (Libertango) i C. Gardela (Miris žene), iako se posebnost krčkog koncerta mogla pronaći u kompoziciji D. Bobića (Fantazija sentimentale za saksofon i gudače), pisanoj isključivo za ovu suradnju, zabilježenu i na njihovom zajedničkom, nedavno objavljenom, nosaču zvuka Anima Sospesa.
Zagrebački solisti osnovani su 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitog violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest aktivnih desetljeća - pod umjetničkom palicom znamenitih koncert-majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana ili Borivoja Martinića Jerčića - ovaj ansambl kvalitetu muziciranja održava na zavidnoj razini, redovito je prezentirajući na poznatim svjetskim koncertnim pozornicama. Od 2012. godine ansambl nastupa uz glasovitog violinista Sretena Krstića kao svojeg koncert-majstora, ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije. Dosad su održali više od 3.500 koncerata na svim kontinentima, zabilježili brojna gostovanja na najpoznatijim svjetskim festivalima te primili mnoge visoke nagrade i priznanja. Njihov repertoar uključuje barokna, klasicistička, romantička te djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. Zavidnih šezdeset godina uspješnog djelovanja ovaj renomirani ansambl klasične glazbe može, ponajprije, zahvaliti sjajnim glazbenicima koji su, u određenom razdoblju, bili njegovi članovi, a ono što ih sve - bilo prošle ili sadašnje, uistinu povezuje, vrhunska je razina i discipliniranost u vještini kojom se bave te nepresušan entuzijazam i ljubav prema glazbi, napose komornom muziciranju. 
Nikola Fabijanić diplomirao je i magistrirao saksofon na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod renomiranih svjetskih saksofonista. Redovito nastupa na koncertnim podijima te je dobitnik mnogih nagrada i priznanja. U svojstvu solista nastupao je uz orkestar Gaudeamus, orkestar Zagrebačke filharmonije, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar HV-a, Simfonijski puhački orkestar HRM-a, Windstrings te Art Ensemble NRW. Kao orkestralni glazbenik surađuje gotovo sa svim hrvatskim orkestrima i renomiranim dirigentima, dok kao komorni glazbenik djeluje u hvaljenom Kvartetu saksofona Papandopulo, čiji je, ujedno, i osnivač. Zaposlen je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu gdje vrlo uspješno vodi klasu saksofona, te djeluje i u duetu s pijanisticom i čembalisticom Lindom Mravunac Fabijanić.
Glazbeni program Ljetnih priredbi nastavlja se koncertima Trija Osor - 20. srpnja, Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb - 27. srpnja te Gudačkog orkestra ansambla Acoustic Project - 03. kolovoza.