Zabavna, vedra i zdrava rekreacija za 600 penzića

Novi list, 12. travnja 2014.
 
Krčki dom za starije i nemoćne Mali Kartec jučer je iznova vrvio dobro raspoloženim penzićima. Gužvu i strku u spomenutoj, uvijek živoj županijskoj ustanovi ovom prilikom ipak nisu stvarali njeni stanari, već njihovi brojni gosti i uzvanici, sudionici 8. županijskog susreta umirovljenika PGŽ-a.
Manifestacija koja se gotovo pa u pravilu, zajedno s drugim sličnim manifestacijama, održava u krčkom domu ovog je puta okupila više od šest stotina sudionika pristiglih iz svih dijelova primorsko-goranskog kraja, članove tridesetak umirovljeničkih udruga, klubova, ustanova i matica koje, svaka na svome području, organiziraju i obogaćuju svakodnevicu lokalnih umirovljenika. Druženje koje je proticalo u iznimno lijepom i sunčanom vremenu okupljeni su umirovljenici iskoristili za zabavu, opuštanje, druženje, ali i natjecanje u različitim, njihovoj dobi i tjelesnim mogućnostima prilagođenim sportskim i rekreativnim disciplinama kao što su boćanje, viseća kuglana, nabacivanje kolutova, pikado, gađanje koša, ali i ogledanje u briškuli i trišeti odnosno šahu. 
    
Za aktivnu treću dob
 
Kako nam je rekao Mladen Pokrajčić, ravnatelj krčke ustanove koja je davno postala poznata po svojim sustavno organiziranim aktivnostima usmjerenim sportskoj rekreaciji i promicanju zdravog i aktivnog života ljudi treće životne dobi, događanja poput jučerašnjeg susreta najbolja su promocija svega za što se uključeni u sustav skrbi o starijima i nemoćnima na području PGŽ-a zalažu. Susreti kakve ovdje sad već redovito ugošćujemo dokaz su kako se poticanjem i promicanjem aktivnog i zdravog života mogu napraviti čuda u kvalitativnom obogaćenju svakodnevice naših umirovljenika koji svojim sudjelovanjem u organiziranim nastojanjima ove vrste sebi i svojoj okolinu život čine ljepšim, sadržajnijim i ugodnijim. Sve što činimo kroz institucionalnu skrb, ali i kroz aktivnosti koje na terenu provode brojne umirovljeničke udruge, njihovi klubovi i društva najbolja je i najefikasnija prevencija tegoba koje, u slučaju neaktivnosti, često prate osobe starije životne dobi, zaključio je Pokrajčić. 
    
Poticanje druženja
 
Naglasio je kako brojni pokazatelji, čak i znanstvene studije potvrđuju kako je promicanje i poticanje sporta, rekreacije i druženja osoba starije životne dobi znatno učinkovitiji, a u konačnici i jeftiniji vid skrbi o starijim osobama, posebice u odnosu na troškove njihova liječenja od tegoba koje umirovljeničku populaciju neizbježno prate u slučaju izostanka takvih aktivnosti. Cjelodnevno druženje i sportska natjecanja okupljenih primorsko-goranskih penzića započela su prigodnim programom održanim u borovoj šumici pored Malog Karteca kojemu su, osim sudionika i njihovih pratitelja, nazočili i predstavnici organizatora, pokrovitelja i donatora. Primorsko-goransku županiju ondje je tako predstavljala zamjenica župana Marina Medarić, dok je ispred Matice umirovljenika PGŽ-a velikoj krčkoj sportskoj fešti nazočio njen predsjednik Anđelko Manestar. [Mladen Trinajstić]