Za krčki Turistički centar 200.000 kn

Novi list, 15. srpnja 2014.
 
Turistički centar za posjetitelje Kvarnerski otoci, koji će se urediti u sklopu budućeg Trgovačkog centra Pušća na Krku, Ministarstvo turizma pomoći će s 200.000 kuna.
Naime, temeljem Programa poticanja razvoja centara za posjetitelje, iz Fonda za razvoj turizma izdvojit će se 2 milijuna i 105 tisuća kuna nepovratnih sredstava za pripremu dokumentacije, i to za ukupno 12 centara u Hrvatskoj, među kojima je i ovaj na Krku. 
Podnositelj zahtjeva je Primorsko-goranska županija, a uspostavom centra unaprijedio bi se sustav pružanja turističkih informacija u destinaciji s ciljem razvoja javne turističke infrastrukture i podizanja kvalitete informiranja. Kompletna realizacija projekta centra Kvarnerski otoci očekuje se iduće godine. Inače, centar će se nalaziti na glavnoj otočnoj prometnici, pružat će se na površini od 120 četvornih metara u prizemlju trgovačkog centra i sadržavao bi prostor za pružanje informacija, trgovački dio koji bi nudio autohtone regionalne proizvode i suvenire, prostor za pružanje informacija, izložbeni prostor opremljen multimedijom te prostor za održavanje promocija i prezentacija. Tu će biti i ugostiteljski sadržaji, sanitarni čvorovi i parkiralište. Centar će na jednom mjestu predstavljati sve kvarnerske otoke i njihove atrakcije. Centar bi trebao raditi cijele godine, a ondje će gosti moći dobiti informacije o ponudi kvarnerskih otoka, kao i lokalnim, regionalnim i nacionalnim znamenitostima. 
Inače, aplicirati za sredstva mogle su županije, jedinice lokalne samouprave i javne ustanove, a Ministarstvo turizma sufinancira do 50 posto prihvatljivih troškova. Ovim sredstvima financira se dokumentacija za centre za posjetitelje koji se nalaze na mjestima velike koncentracije turističkog prometa, a koji nisu nužno vezani uz atrakciju, dakle, centre uz prometnice, u zračnim lukama, na terminalima. 
Osim što će turisti tu moći dobiti sve potrebne informacije o destinaciji i ključnim atrakcijama, ponudi i doživljajima u destinaciji, centri za posjetitelje bit će ujedno i mjesto za plasman lokalnih proizvoda te tu vidimo veliku priliku za povezivanje turizma s ostalim djelatnostima na destinaciji. Turizam je horizontalan sektor i moramo iskoristiti platformu koju nam pruža kako bismo bili prepoznatljiviji i konkurentniji u očima naših posjetitelja i onih koji će u Hrvatsku tek doći, kazao je ministar turizma Darko Lorencin. [A. Juričić]