Virtualni Camino Krk privukao više od 24.856 pregleda

U vrijeme kada je turizam stao, između 21. i 26. travnja održan je virtualni Camino Krk. U šest dana bogatog multimedijalnog programa uživo, na hrvatskom i engleskom jeziku, ovo inovativno događanje privuklo je više od 24.856 pregleda turista, i to putem Facebook profila i YouTube kanala.

Od 2.000 do 10.000 turista dnevno virtualno je šetalo otokom Krkom, točnije tematskom turističkom rutom - Camino Krk. Ovaj je projekt jedan od prvih online doživljaja u promociji turističkih destinacija na području čitave Europe. Naime, online doživljaje nedavno je i glabalno prisutna kompanija Airbnb predstavila kao novu vrstu turističkog proizvoda kojima se turistima omogućava da barem virtualno izađu iz svojih domova i osjete autentični doživljaj destinacije kroz online program.

 

Više o Camino Krk ruti

 

U listopadu prošle godine, na inicijativu Turističke zajednice Grada Krka i Bratovštine Sv. Jakova, kroz projekt Camino Krk obilježene su krčke srednjovjekovne hodočasničke rute, kao hrvatski doprinos europskoj mreži hodočasničkih putova svetog Jakova.

Dodajmo tome, kako Camino de Santiago iliti Put sv. Jakova predstavlja hodočasničku rutu dugu oko 800 kilometara, a koju godišnje propješači više od 320.000 hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je titulu Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993. godine, španjolski i francuski dio puta za Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine. Mreža puteva sv. Jakova koji vode u jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara prostire se diljem Europe. U Hrvatskoj, još od 1203., bratovštine sv. Jakova organizirano pomažu hodočasnicima na njihovom pješačkom pothvatu. Današnja Bratovština Sv. Jakova, sa sjedištem u Samoboru, naslijedila je tu vrijednu tradiciju, a članica je i istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela, središnje asocijacije koja okuplja udruge i bratovštine iz cijelog svijeta koje nose Jakovljevo ime. No, unatoč bogatoj hodočasničkoj tradiciji, Hrvatska je gotovo jedina europska zemlja koja sve donedavno nije imala obilježenu rutu putova koji vode prema Santiagu. A malo je reći kako se upravo Krk, na kojem je obilježena prva u nizu hrvatskih Camino ruta, pokazao kao idealan izbor. Camino Krk tako vijuga kroz impresivan pejzaž kojeg krase šume, brežuljci s pogledom na more, drevni kašteli i crkve, napuštena naselja i predivne plaže. Riječ je o kružnoj ruti dugoj oko 107 kilometara, koja započinje u Krku, a preko Porta, Omišlja, Dobrinja, Vrbnika, Baške i Punta, završava u Korniću.

 

Virtualni Camino Krk

 

Tijekom šestodnevnog programa, koji se svakodnevno odvijao u dva večernja termina, sudionicima je bila omogućena atraktivna virtualna šetnja Camino Krk rutom. Uz vodstvo, svaki je dan donio novu priču, koristeći multimedijalni sadržaj: interaktivni 3D prikaz dnevnih ruta, slike, glazbu, video: svjedočanstva hodočasnika, duhovna razmatranja... Sudionici su tako imali jedinstvenu priliku doživjeti atmosferu hodanja krčkom hodočasničkom rutom, upoznati zanimljivosti i legende pojedinih mjesta te vidjeti prirodne i kulturne znamenitosti. U programu su sudjelovali virtualni hodočasnici iz cijeloga svijeta, od Kanade, preko Velike Britanije, Irske, Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, pa sve do Hrvatske. Na Facebook profila: City of History and Culture, potom je ostavljeno pregršt komentara oduševljenja, a mnogi su hodočasnici i najavili svoj dolazak na naš otok kako bi sve ponuđeno virtualnom šetnjom iskusili i uživo. Snimke programa bit će i nadalje dostupne na spomenutom Facebook profilu i internetskoj stranici: experiencekrk.com.

Ovaj su projekt zajedničkim snagama osmislili Turistička zajednica Grada Krka i Digitalna marketing agencija Smartingo, a realiziran je uz potporu i sudjelovanje Bratovštine Sv. Jakova, Turističke zajednice Malinska, Turističke zajednice Omišalj, Turističke zajednice Dobrinj, Turističke zajednice Vrbnik, Turističke zajednice Baška, Turističke zajednice Punat i Turističke zajednice otoka Krka.