Vile i vilenjaci Artusi u Galeriji Decumanus

U Galeriji Decumanus otvorena je izložba zagrebačke fotografkinje Ive Lulić Vile i vilenjaci Artusi, koja predstavlja jedan od segmenata projekta Krk - otok vila, što ga je inicirao Centar za kulturu Grada Krka.

Prema riječima recenzenta izložbe Stanka Špoljarića, svojim fotografijama Iva Lulić ušla je u svijet mašte. Djeca glavni akteri slikovitih događanja po scenariju i u režiji Ive Lulić postaju vilenjaci smješteni u krajolik na granici stvarnog i imaginarnog. Ta neobična uloga po Ivinoj ideji data je djeci iz Doma Vladimir Nazor u Karlovcu s kojom se Iva godinama kroz fotografije kreativno igra. Bez njihove suradnje, prepuštanja Ivinom vodstvu i unašanja u simpatične priče ne bi bilo dojmljivih fotografija. Dakako Iva je svojim senzibilitetom i prizoru i odabranom kadru dala uzbudljivost bajkovitog, povezujući dječju prostodušnost i pitoresknost pejsaža. Uzdigla je čvrstoću realističnog od tla. S jedne strane davanjem djeci prozračnih krila, a s druge efektom svjetla, zahvaćenom u difuznom rasprostiranju ili u energiji jakih koridora prodora. Svjetlo je često i vodilja razumjevanja. Dramatike zbivanja ili lirske tankoćutnosti. Ulazeći u šumarke, dolazeći na livade, zaustavljajući se gustišu stabala i žbunja ili tražeći čistoću prostora, Iva Lulić otkrivala je sukladno svojoj likovnoj osjetljivosti idealne ambijente za zamišljene ili naslućene  situacije. Za intrigante postave vilenjaka, njihov dijalog s prirodom, za bljesak ljepote utkane u izgled scene i sam sadržaj Iva nalazi brojne i različite rakurse, postavlja svoje glumce u prvi plan ili ih gotovo prikriva iza nekog debla ili kosini vododerine u tami šume. Ali zrake sunca najčešće prodiru, darivanje su života i u svijetu u koji vjeruje dječja neopterećenost oporošću vremena. Svjetlo se povezuje s vedrinom, radošću dječje spontanosti kojem Iva posvećuje posebnu pažnju. Okom kamere zahvaće sve iskre emotivnog, sitne detalje u izražajnosti lica koje konkretiziraju tragovi svjetla. 
Iva Lulić u iskrenosti svog umjetničkog pristupa spaja dječje i izraz svog razvijenog talenta za likovnost, za fotografiju. Čini se da istovremeno stoji i ispred i iza aparata. Dodirnula je vilenjake, i oni su dodirnuli nju. Osjeća se obostrani fluid ljubavi u preobrazbi svakodnevnog. U uvjerljivosti djela Ivinog dara. Fotografija sinteze intime i reprezentativnosti, u ciklusu teško odredivih granica trajanja. Jer konačno vilenjake ne možemo postaviti u neki definirani okvir. Ipak imaju krila.
Izložbu je u Galeriji Decumanus moguće razgledati do 28. travnja, svakim danom (osim nedjelje i ponedjeljka) između 10.00 i 12.00 te 18.00 i 20.00 sati. Za ovim postavom uslijediti će izložba Ivinih fotografija nastalih na području otoka Krka u čejem su nastanku uz mališane iz Dječjeg doma Vladimir Nazor sudjelovali krčki vrtićari, osnovnoškolci i srednjoškolci. Snimanje krčkih vila i viljenjaka započelo je početkom travnja, a rezultati spomenute jednomjesečne fotografske akcije realizirane u sklopu projekta Krk - otok vila moći će se razgledati na izložbi koja se u Decumanusu otvara 28. travnja s početkom u 20.00 sati.