Uz pjesmu i ples otvorena izložba Krk - otok vila

Nakon fotografskih akcija koje su se tijekom mjeseca travnja odvijale duž otoka Krka, u Galeriji Decumanus, otvorena je izložba Krk - otok vila, zagrebačke autorice Ive Lulić.

Radi se o projektu Centra za kulturu Grada Krka, za koji je uporište pronađeno u trećoj od deset Krčkih legendi (Vêyskih povêda) koja govori o naseljavanju otoka Krka, odnosno o susretu došljaka Matana sa zlatnom vilom (Divÿcom). No, osim uvođenja u panteon koji nam skrivaju neobične Krčke legende, zadaća ove inicijative također je ukazati na raznolikost otočnih krajolika koji su kao kulisa vilinske predstave odabrani u suradnji s Javnom ustanovom Priroda, otočnim općinama i njihovim turističkim zajednicama. Međutim ono što ovu priču čini potpunom krčke su vile i vilenjaci, što su ih ovom prilikom utjelovili naši vrtićari, osnovnoškolci i srednjoškolci, ali i djeca iz karlovačkog Doma Vladimir Nazor s kojima je autorica i započela otkrivanje vilinskih svjetova krenuvši 2010. godine u realizaciju projekta Vile i vilenjaci Artusi.
Otvorenju izložbe, pored autorice Ive Lulić, malih i velikih protagonista snimanja, roditelja i odgajateljica, mališana iz Doma Vladimir Nazor, nazočili su ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić, gradonačelnik Darijo Vasilić te ravnateljica Doma Vladimir Nazor Maja Vučinić Knežević.
Okupljenima se na početku obratila Maja Parentić, zahvalivši se najprije djeci iz karlovačkog Doma Vladimir Nazor, koji su tijekom realizacije ovog projekta tijekom mjeseca travnja nekoliko vikenda boravili u gradu Krku, pomogavši nastajanje ovog bajkovitog fotografskog ciklusa. Krk - otok vila, nastavlja Parentić, predstavlja projekt koji fotografijom autorice Ive Lulić, prošlogodišnje dobitnice ULUPUH-ove nagrade za najboljeg umjetnika mlađe generacije, pokušava oživotvoriti priču o zlatnoj vili, preuzetu iz ciklusa Krčkih legendi. Na samome početku bilo je teško predvidjeti gdje će nas ovo istraživanje odvesti, tim više što smo težili zadržati jednu aktualnu notu, a to je da ono što radimo sve nas potakne da u ime krčkih vila i vilenjaka, za buduća pokoljenja, očuvamo naš zlazni otok ovakim kakav on danas jest. Uz mališane kao što su krčki i karlovački, ali i beskrajno slikovit, gotovo fantastičan, otok, kojeg često promatramo na posve drugačiji način, bilo je zaista lako ispričati ovakvu vilinsku priču. Izuzetno mi je drago, zaključuje Parentić, da ćete u Galeriji Decumanus imati prilike vidjeti 24 fotografije iz ciklusa Krk - otok vila. Naime, prekrasne lokacije, raspoloženi mališani, jednostavne bijele opravice i naravno istrenirano fotografsko oko, bili su dovoljni da stvarnost, u svega nekoliko trenutaka, pretvore u bajku.
Gradonačelnik Darijo Vasilić istako je zadovoljstvo što danas u gradu Krku može otvoriti ovakvu izložbu s toliko mnogo sudionika. Tako lijep i nestvaran svijet koji nas okružuje, dodaje Vasilić, to je naš otok, a njegovu je slikovitost prepoznala i fotografkinja Iva Lulić zajedno sa svima koji su pomagali osmisliti scene i ambijente, napravivši naposlijetku fascinantne fotografije, koje će mališanima zasigurno ostati u trajnom sijećanju.
U programu otvorenja sudjelovali su riječki Putokazi povevši Vilinski korzo kojeg su nastavili brojni krčki vrtićari odjeveni u opravice izrađivane tijekom vrtićkih tematskih radionica. 
Realizaciju ovog projekta financijski su pomogli sponzori Grad Krk, Valamar Hotels & Resorts i Trgovačko komunalno društvo Ponikve te pokrovitelji Centar za kulturu Općine Omišalj, Općina Malinska - Dubašnica, Općina Punat, Općina Vrbnik, Turistička zajednica Baška, Turistička zajednica Grada Krka i Turistička zajednica Malinska.
Izložba Krk - otok vila ostaje otvorena do 11. svibnja 2013. godine, a postav je moguće razgledati od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 18.00 i 20.00 sati. Nakon Krka izložba seli u Omišalj, gdje se u tamošnjoj Galeriji Lapidarij otvara 04. srpnja. Međutim, ni to nije kraj priče, a nastavak slijedi već u mjesecu rujnu kada će u Galeriji Decumanus biti izložene preostale fotografije iz projekta Krk - otok vila.