Uz male i velike vile otvorena izložba krčkih vrtićara

U Galeriji Decumanus, 05. travnja 2013. godine, otvorena je izložba radova krčkih vrtićara realizirana uz svesrdnu pomoć odgajateljskog tima, roditelja, ali i voditeljica tematskih radionica Jarmile Gospodnetić i Andree Staničić koje su tijekom veljače i ožujka organizirane u prostorijama dječjeg vrtića.

Uz roditelje, odgajateljice i voditeljice radionica, male su vile i vilenjake podržali ravnateljica Dječjeg vrtića Katarina Frankopan Irena Žic Orlić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić, gradonačelnik Darijo Vasilić, ali i ravnateljica Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Đurđica Cvitkušić.
Okuplene je najprije pozdravila Maja Parentić, poželjevši svima dobrodošlicu u vilinski svijet kakvim ga može stvoriti tek neograničena dječja mašta. Ova izložba, nastavlja Parentić, dio je projekta Krk - otok vila, kojeg je inicirao i upravo provodi krčki Centar za kulturu, a u koji su se uključili naši vrtićari i srednjoškolci. To događanje, pokrenuto ove godine, koje na jedinstven način objedinjuje umjetnost i humanost, te promiče ekološke i moralne vrijednosti, odvijati će se u narednih, nešto više od mjesec dana, a inspirirano je prvom Vejskom povedom (Krčkom legendom) koja otkriva predaju o nastanjenju otoka. Već sljedeće godine, zaključuje Parentić, planira se nastavak suradnje s vrtićem i srednjom školom s time da će isključivo vilenjačke priče tada zamijeniti zanimljivi motivi iz svih sedam Vejskih poveda. 
Gradonačelnik Darijo Vasilić na poslijetku je čestitao svim sudionicima izložbe, ponajviše mališanima i odgajateljicama, istakavši kako je zadaća ove inicijative već realizirana, a radi se o združivanju ustanova, djece i odraslah, koji zajedničkim snagama mogu stvarati lijepe stvari.
Okosnicu projekta Krk - otok vila predstavljaju dvije izložbe fotografija autorice Ive Lulić od kojih će prva krčkoj javnosti predstaviti njezin dosadašnji rad, a druga fotografije koje će tijekom ovog mjeseca u suradnji s krčkim vrtićarima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima i mališanima iz Dječjeg doma Vladimir Nazor iz Karlovca, nastajati na pomno odabranim lokacija duž otoka Krka. Upravo su raniji radove ove fotografkinje nagrađene ULUPUH-ovim priznanjem za najboljeg umjetnika mlađe generacije, bile motiv da se krene u vizualizaciju krčkih vila i vilenjaka, ali i organizaciju radionica u dječjem vrtiću čiji se rezultati u Galeriji Decumanus mogu razgledati sve do 12. travnja, svakim danom, izuzev nedjelje, od 10.00 do 12.00, te od 18.00 do 20.00 sati.