Uvod u izložbenu sezonu Galerije Decumanus: Tvornica papira 200 godina poslije

Centar za kulturu Grada Krka svoju izložbenu sezonu, kao što je to i inače običaj, započinje jednim gostovanjem, ovog puta Centra za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, i to skupnom fotografskom izložbom Tvornica papira 200 godina poslije. Ova izložba, nastala u kontekstu projekta Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom, u krčkoj se Galeriji Decumanus može razgledati od 28. siječnja do 17. veljače 2022. godine, svakim radnim danom između 10.00 i 13.00 sati. Izložba se priređuje u povodu poznate nacionalne inicijative Noći muzeja.

Dvjesto je godina otkako su se radnici uselili, a strojevi zabučili u riječkoj Tvornici papira. Od Adamićeve ideje manufakturne proizvodnje papira uz Rječinu, do parnog stroja, od prnja do industrijske konoplje, od papira za pisanje, do cigaretnog papira. Sve je to bila riječka Hartera.

Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci u obljetničkoj je godini organizirao fotomaraton u čiji je fokus stavio upravo Tvornicu papira. Okupljeni fotografi u ožujku 2021. obišli su napuštene objekte tvornice te imali priliku slušati o prošlosti proizvodnje papira. Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom okupio je fotografe zainteresirane za riječku industrijsku povijest te fotografsko istraživanje skrivenih i manje dostupnih nekadašnjih industrijskih prostora. Ideja fotomaratona bila je istaknuti važnost industrije i industrijske baštine za ljude i grad, nekada i danas!

Postavom ove zanimljive fotografske izložbe, koja se nakon riječke predstavlja i krčkoj publici, obuhvaćeni su radovi: Ane Galant, Ane Grizilo, Ane Tavić, Biljane Pantelić, Borisa Štiha, Darija Dorčića, Darija Jurjevića, Dragana Valkovića, Đoka Glušice, Emilijane Orbić, Helene Oštrić, Ingrid Jerković, Kristine Pleić Đakulović, Ljiljane Dorčić, Mirka Jovičića, Nede Čamić Prpić i Tatjane Travice.

Kako su fotografsku akciju motivirale tri teme - tvornica, voda i sjećanje - prema njima je žiri odredio pobjednike i istaknuo pohvaljene radove. Prvonagrađena je tako Renata Šimac za fotografiju Vodi me, drugonagrađena Neda Čamić Prpić za fotografiju Život uz rijeku, a trećenagrađena Biljana Pantelić Adžaga za fotografiju Fuzija, dok su pohvale upućene Borisu Štihu za fotografiju Vodena geometrija, Dariju Dorčiću za fotografiju Brojač okretaja, Draganu Valkoviću za fotografiju Tvornica sreće, Đoku Glušici za fotografiju Otišli svi i Emilijani Obrić za fotografiju Na rubu. Nagrađene i pohvaljene radove pogledajte u priloženoj galeriji.

Projekt Fotomaraton riječkom industrijskom baštinom zajednički su organizirali Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci i Fotoklub Rijeka pod vodstvom njegove autorice Kristine Pandže te uz financijsku podršku Sveučilišta u Rijeci u sklopu programskog pravca 27 susjedstava - Susjedstvo Kampus.

Osim u (prethodno navedeno) redovno radno vrijeme Galerije Decumanus, izložba Tvornica papira 200 godina poslije, uz nužno pridržavanje svih aktualnih epidemioloških mjera, posjetiteljima će biti na raspolaganju i uz prethodnu najavu organizatoru, telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.