Usprkos kiši, krčke mališane o ljubavi i emancipaciji poučili kraljevna i princ

Kao treći, ujedno i posljednji ovogodišnji program namijenjen najmlađim posjetiteljima Ljetnih priredbi, predstava Kraljevna na zrnu graška čiju produkciju potpisuje zagrebačko Kazalište Mala scena, pred stotinjak okupljenih mališana i njihovih roditelja odigrana je 17. kolovoza 2020. godine na Sceni Zidine, i to unatoč iznenadnim vremenskim neprilikama.

Osnova odigrane predstave poznata je bajka Hansa Christiana Andersena o kraljeviću kojeg roditelji žele oženiti pravom kraljevnom. Jedne olujne noći na njihovim se vratima pojavljuje mlada, izgubljena djevojka koja tvrdi da je upravo ona ta kraljevna. Kraljica, stoga, odluči to provjeriti jedinstvenim testom: na postelju joj stavlja zrno graška i ako ga djevojka osjeti to znači da govori istinu…

Ovu su bajku Ivica Šimić i Zvjezdana Ladika proširili uvodnim, interaktivnim dijelom koji je krčke mališane upoznao s pričom i čarolijom samog kazališta, potičući ih na maštanje i suigru s glumcima. Cijela je predstava bila prožeta autorskim pjesmicama Ivice Šimića, a likove iz bajke utjelovile su fantastične lutke, s time da je kroz radnju, u zaista specifičnim uvjetima, publiku povelo dvoje mladih energičnih glumaca: Ivan Colarić i Buga Marija Šumić. Iako je predstava bila zabavna, uz obilje smijeha djeci je ukazala i na nekolicinu važnih tema, poput prave ljubavi, emancipacije mladih i donošenja odluka, potaknuvši ih, pritom, na to da nikada ne prestanu s maštanjem i vjerovanjem u ljepotu i čuda. U prilog kvaliteti i uspješnosti ove kazališne igre ide i činjenica da se izvodi već više od 30 godina te da je proputovala gotovo čitav svijet. Prema tome, možemo zaključiti kako je Kraljevna na zrnu graška Male scene pravi hit u kojem su još jednom uživali kako onim najmanji, tako oni najveći!

U završnici dramskog dijela festivala, već 19. kolovoza, slijedi komedija Imovina, inače nova kazališna uzdanica Kerekesh teatra, iza čijeg teksta i režije stoji Jan Kerekeš, a u kojoj glume: Mirna Medaković Stepinac, Jan Kerekeš, Zoran Pribičević i Luka Petrušić.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.