Uskrsni blagdani u gradu Krku - turistički rezultat i odrađeni programi

U gradu Krku je u vrijeme uskrsnih blagdana, u razdoblju od 07. - 10. travnja ove godine, ukupno ostvareno 8.436 noćenja, od čega ih je u kampovima realizirano najviše, čak 5.247, dok ih je u hotelima zabilježeno 1.510, a u objektima u domaćinstvu - 1.283.

Prema tome, možemo zaključiti kako je grad Krk u ovo, netom okončano, blagdansko vrijeme privukao brojne turiste, i to većinom Nijemce (573), Slovence (382) i Austrijance (144), za kojima slijede Slovaci, Mađari, Talijani i Česi, a potom i domaći gosti.

Na sam blagdan Uskrsa, 09. travnja, u Krku je boravilo 2.800 gostiju, najviše u kampovima (njih 1.770), zatim u hotelima (500) te objektima u domaćinstvu i ostalim ugostiteljskim objektima (530).

Gledajući ukupno, Nijemci su ostvarili 2.764 noćenja ili 33 posto, Slovenci 970 noćenja ili 12 posto, Austrijanci 875 noćenja ili 10 posto, Slovaci 793 noćenja ili 9 posto, dok je udio Mađara i Talijana po 8 posto, Čeha 7 posto te domaćih gostiju 6 posto.

U sklopu prigodnog programa Uskrs u gradu Krku, Turistička zajednica Grada Krka organizirala je, na Veliku subotu, 08. travnja, tematsku interpretacijsku šetnju krčkom starom gradskom jezgrom pod nazivom Od Krša do zlata, a na sam blagdan Uskrsa, na glavnome gradskom trgu - Veloj placi - prigodnu podjelu uskrsne pince (pogače ili slatkog kruha) uz nastup Klape Vinčace iz Novog Vinodolskog. Slavlje je dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak, na istome mjestu nastavljeno koncertom Gradske glazbe Krk.

Također, svoj prilog proslavi Uskrsa dale su i vrijedne članice Udruge Rukotvorine Krk, koje su u ožujku i travnju odradile seriju kreativnih radionica tijekom kojih su polaznici iskoristili mogućnost izrade pisanica u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama, dok je nekolicina susreta donijela i predstavljene tradicionalne tehnike pletenja maslinovih grana.

Kao i prethodnih godina, uz želju da se blagdanski duh potakne među svim građanima i posjetiteljima, u krčkom je središtu, postavljena velika oslikana pisanica, rad krčke akademske slikarice Alme Dujmović, koja je inspiraciju pronašla ne samo u morskom plavetnilu i podmorskim motivima poput stiliziranih školjki i puževa, već i poznatom antičkom mozaiku s prikazom Tritona, iskoristivši u slikanju karakterističan motiv njegovog (crnim pločicama satkanog) repa.

Spomenimo i to kako je Turistička zajednica Grada Krka tijekom proteklog vikenda ugostila britansku novinarku koja za Lonely Planet Croatia Guidebook radi na prilogu čija su tema upravo pripovjedački (storytelling) sadržaji koji se u protekle dvije godine priređuju u Krku, i koja je osobno sudjelovala u subotnjoj šetnji starogradskom jezgrom i upoznavanju poznatih povijesnih lokaliteta.

Fotografije: Turistička zajednica Grada Krka/Borut Brozović.