Udruga Muzika u koracima - MooK: Treća godina rasta - nove radionice muziciranja, pjevanja, baleta, pokreta te vježbi za zdrav duh i tijelo

U organizaciji Udruge Muzika u koracima - MooK na otoku Krku u naselju Milohnići (u Društvenom domu Milohnići poznatom kao stara škola) od listopada 2022. do lipnja 2023. godine odvijat će se nova serija radionica za polaznike svih uzrasta.

U stalnom nastojanju da se proširi spektar radionica te time zadovolje najrazličitiji interesi i afiniteti, i za nadolazeću sezonu MooK je kreirao brojne novitete. Zasigurno najveća novost ogleda se u konstantnom rastu radionica, s obzirom na broj polaznika, tako da su iste podijeljene u tri osnovne kategorije: Glazbene radionice, Plesne radionice i Pokreni se uz glazbu.

 

Glazbene radionice
 

Uz već poznate radionice Music star(t), Gitara je zakon!, Crno bijeli svijet, Mandolina, Uhvati ritam (podsjećamo, za sve buduće polaznike ovog programa koji zbog prirode instrumenta nemaju uvjete za vježbanje kod kuće, postoji opcija besplatnog korištenja prostora i instrumenata MooK-a, i to dvaput tjedno) i Nikad nije kasno, od ove jeseni mogu se pohađati i dvije nove pod nazivima Harmonika na najjače! i Vokalni ansambl MOOK.

Radionica Harmonika na najjače! predviđena je za sve uzraste, od šeste godine nadalje, a izvodi se kao individualna nastava gdje svaki polaznik radi s mentorom jednom tjedno, po 60 minuta. Harmonika je instrument izuzetne primjenjivosti u svim glazbenim stilovima. Zbog različitih registara i promjena boja zvuka radi se o solističkom instrumentu koji samostalno zvuči poput orkestra, iako utjelovljuje i savršenu pratnju glasu te drugim instrumentima u komornim sastavima i orkestrima. Mentor koji će polaznicima otkriti sve tajne harmonike izvrsni je Ante Mamula.

Glazbena radionica Vokalni ansambl MOOK, pod vodstvom Davora Juretića, predviđena je za sve uzraste, počevši od dvanaeste godine. U grupnim radionicama koje će, svakog tjedna, trajati po 90 minuta, prolaznici će, kroz zajedničko muziciranje, upoznati jednoglasno i višeglasno pjevanje te osnove vokalne tehnike, što znači da će biti posvećeni radu na pravilnoj upotrebi glasa te izvođenju i interpretaciji skladbi različitih žanrova i stilova.

 

 

Plesne radionice

 

Posve nova kategorija radionica u kojoj će svi zaljubljenici u ples doći na svoje, bilo da se radi o onima koji tek otkrivaju svoje afinitete prema plesu ili su već iskusni plesači. Uz iznimne mentore svjetske klase, Igora Čupkovića i Cristinu-Biancu Lukanec, polaznici će spoznati sve tajne umjetnosti plesa ili dodatno unaprijediti već postojeća znanja. Kao i u slučaju ostalih radionica, i ovdje se vodilo računa o tome da se u radionice mogu uključiti gotovo svi uzrasti.

Prva plesna radionica iz ove kategorije zove se PLEŠEM!, a namijenjena je pojedincima koji žele plesati, već su plesali ili se prvi put susreću s plesom. Cilj radionice je upoznati polaznike s baletnom umjetnošću i osnovama klasičnog baleta. Njezini će polaznici kroz individualizirani pristup prilagođen njihovim sposobnostima i afinitetima, otkrivati ljepote i čari baleta, kao i ostalih plesova. Individualno vođene radionice prilagođene svakom ponaosob omogućuju polaznicima da se upoznaju s baletom i plesom te svojim tempom nauče i savladaju pravilno izvođenje baletnih koraka. Bitno je naglasiti da predznanje iz baleta ili neke druge vrste plesa nije potrebno.

Za djecu vrtićkog i predškolskog uzrasta osmišljena je plesna radionica pod nazivom Baletna čarolija. U njoj će se djeca, između četvrte i šeste godine, upoznati sa svijetom baletne umjetnosti kroz osnovne kombinacije različitih plesnih formi. Prilagođenim programom, polaznici će stjecati radne navike i disciplinu, savladavati plesne i glazbene vještine, razvijati svijest o sebi i drugima te učiti kako funkcionirati u grupi gdje su svi različiti, a ipak dio jedne cjeline.

Onim nešto starijim mališanima, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, plesna radionica Koraci u muzici približit će baletnu umjetnost. Učenjem klasičnog baleta usvajaju se posebni baletni koraci koji predstavljaju njegovu abecedu. Savladavanjem baletnih koraka polaznici će steći sposobnost samostalnog kreiranja malih plesnih kombinacija na glazbenu pratnju. Ova radionica kod polaznika razvija kreativnost, koordinaciju pokreta, izvođačku tehniku, vještine i izdržljivost te pomaže skladnom fizičkom razvoju. Nastava baleta izvodi se uz klavirsku pratnju i/ili klasičnu glazbu što polaznicima omogućuje da se pored baletne umjetnosti upoznaju i s onom glazbenom.

 

 

Pokreni se uz glazbu

 

Prošle godine osmišljena i pokrenuta plesna radionica pod vodstvom Kristine Bajčić pokazala se kao pun pogodak. Ova se radionica sastoji od tri programa: Muzika kroz korake elana, Nikad nije kasno za vitalnost i Jaki izvana - jači iznutra, koji se prilagođavaju godinama polaznika, što znači da su radionice Muzika kroz korake elana i Jaki izvana - jači iznutra namijenjene starijima od osamnaest godina, dok je radionica Nikad nije kasno za vitalnost predviđena za one starije od šezdeset godina.

 

 

Mentori

 

Kao što je prethodno navedeno, značajno povećanje radionica pratilo je i povećanje broja mentora koji su u pravilu priznati i poznati stručnjaci te iznimni edukatori u svojim područjima: Slađana Čolović, Davor Juretić, Zelda Bašić, Jadranka Violić, Ante Mamula, Nikola Abramušić, Igor Čupković, Cristina- Bianca Lukanec i Kristina Bajčić.

 

Ideja iza osnivanja udruge
 

Osnovna ideja koja stoji iza ovako koncipiranog programa jest ta da udaljenost od većih urbanih središta ne smije stajati na putu razvoja pojedinca te stoga treba kreirati uvjete i planirati obrazovne intervencije kako bi svakome bilo omogućeno razvijanje vlastitih kreativnih potencijala.

Glazba ima iznimno važnu ulogu u društvu i uči nas kako upoznati sebe, ali i kako poštivati druge. Glazba potiče zajedništvo i zauzima iznimno mjesto u procesu odgoja djece. Članovi Mook-a su stručnjaci iz različitih područja odgoja i obrazovanja: glazbenici, kineziolozi, odgajatelji i učitelji, a veliko iskustvo ostvaruju dugogodišnjim radom s djecom i odraslima. Mnogi od njih dobitnici su nagrada u području profesionalnog djelovanja.

 

 


 

Detaljnije informacije o svakoj pojedinoj radionici:

 1. Music star(t) | Glazbena radionica prilagođena je uzrastu od četiri do šest godina starosti na kojoj polaznici upoznaju osnovne glazbene pojmove kroz zabavne primjere. Dokazano je da glazba potiče djetetov intelektualni razvoj i čini ga sretnim, a uz pjevanje poznatih melodija i istraživanje različitih ritmova ovakve radionice pravi su generator veselja i zadovoljstva kod djece koja ih pohađaju. Jedan sat traje punih 60 minuta, grupe su ograničena na osam do dvanaest polaznika koji jednom tjedno prolaze pomno razrađen program.
 2. Gitara je zakon! | Glazbena radionica prilagođena je uzrastu od šest godina starosti na više, a temelji se na principu individualizirane nastave. U ovoj iznimno uzbudljivoj radionici fokus je postavljen na učenje osnova sviranja gitare bez obzira o kojoj vrsti gitare ili programa učenja se radilo. U najkraćim crtama, ovakav personalizirani pristup polazniku omogućava da se kurikulum prilagođava njegovom znanju i sposobnostima. Dinamika i raznovrsnost ove glazbene radionice vidi se i u tome što polaznik sam odabire hoće li učiti svirati klasičnu gitaru po školskom programu ili će se uz to okušati i u suvremenoj glazbi na akustičnoj, električnoj ili bas gitari.
 3. Crno-bijeli svijet | Kao i u prethodnom slučaju, personalizirani pristup te prilagodba kurikuluma svakom polazniku u skladu s njegovim sposobnostima i znanjem, osnova su ove glazbene radionice. U praksi to znači da polaznik ima mentora isključivo za sebe i kroz planirani ciklus uči sviranje bilo klasičnog klavirskog repertoara i/ili suvremenih skladbi. S učenjem ili razvijanjem svojih muzičkih vještina ne može se zakasniti. Cjeloživotna ljubav prema muzici istinski je dar za sve koji sviraju, a glazba koju stvaraju klaviri i klavijature ulaznica je u jedinstveni i zavodljivi crno-bijeli svijet.
 4. Mandolina | Osim što je mandolina virtuozan instrument koji se koristi u klasičnoj glazbi i na neki je način, po štimu i skladateljima koji su za nju pisali te repertoaru koji se na njoj izvodi, sestra violine, u ovoj radionici tom će se instrumentu pristupiti kao narodnom (tradicijskom), i to kroz prizmu klapskih pjesama.
 5. Uhvati ritam | Ovo je radionica za sve one koji žele naučiti svirati bubnjeve i saznati više o primamljivom svijetu ritma. Tijekom njezinog trajanja, polaznici će raditi na upoznavanju instrumenta i svih njegovih mogućnosti, na tehnici sviranja, različitim stilovima glazbe i svemu onome što glazba uistinu jest - način komunikacije, ujedno i odličan alat za izražavanje misli i osjećaja. Polaznici će učiti tehniku sviranja, određene stilove glazbe, pravilno držanje za bubnjevima te na kraju, uz redovito praćenje nastave i vježbanje, imati stav pravog bubnjara. Kroz ovaj program u trajanju od osam mjeseci prolazit će se kroz razdoblja moderne i suvremene glazbe te istraživati ideje i bogatu ostavštinu glazbenih velikana.
 6. Nikad nije kasno | Jedinstvena glazbena radionica prvenstveno namijenjena svima u zrelim životnim godinama. Tko voli glazbu, cijeli život ostaje zaljubljen. Taj osjećaj opčinjenosti, zavodljivosti i sreće kakav može generirati glazba veza je koju su u Mook-u imali na umu dok su za one nešto starije i ozbiljnije kreirali ovu radionicu i pisali njezin kurikulum. Kroz planirani period polaznike se vodi od osnova solfeggia (notno opismenjavanje) i teorije glazbe do razvijanja intonacije i tehnika pjevanja. Uz to, bavit će se slušanjem glazbe i tumačenjem glazbenih dijela. A sve to uz druženje u poticajnoj i prijateljskoj atmosferi u kojoj će svi koji dosad nisu imali vremena ili prilike za ovakvim učenjem sigurno doći na svoje.
 7. Harmonika na najjače! | Harmonika je instrument izuzetne primjenjivosti u svim glazbenim stilovima. Zbog različitih registara i promjena boja zvuka radi se o solističkom instrumentu koji samostalno zvuči poput orkestra, iako utjelovljuje i savršenu pratnju glasu te drugim instrumentima u komornim sastavima i orkestrima. Poput ostalih programa, i ova se radionica bazira na željama i mogućnostima polaznika koji u individualnom radu s mentorom uče osnove te se razvijaju u smjeru kojeg sami zacrtaju.
 8. Vokalni ansambl MOOK | Glazba nema granica i u svojoj ljepoti okuplja sve ljude dobre volje. Ako ste oduvijek željeli pjevati i družiti se kroz radost zajedničkog muziciranja, ovo je prilika. Dobne granice za radionicu zajedničkog pjevanja i učenja glazbe nema. Radionica podrazumijeva: zajedničko muziciranje (jednoglasno i višeglasno pjevanje), osnove vokalne tehnike (rad na pravilnoj upotrebi glasa), izvođenje i interpretaciju skladbi različitih žanrova i stilova te pjevanje i pokret (uvježbavanje i rad na koordinaciji pokreta uz pjevanje).
 9. Plešem! | Radionica je namijenjena pojedincima koji žele plesati, već su plesali ili se prvi put susreću s plesom. Cilj je polaznike upoznati s baletnom umjetnošću i osnovama klasičnog baleta. Polaznici će, dakle, kroz individualizirani pristup prilagođen njihovim sposobnostima i afinitetima, otkrivati ljepote i čari baleta i ostalih plesova. Individualno vođene radionice prilagođene svakom ponaosob omogućuju polaznicima da se upoznaju s baletom i plesom te svojim tempom nauče i savladaju pravilno izvođenje baletnih koraka. Bitno je naglasiti da predznanje iz baleta ili neke druge vrste plesa nije potrebno. Balet je dodajmo, jedina umjetnost koja pored mentalnih i osjetilnih (senzoričkih) sposobnosti razvija i fizičke (tjelesne) vještine. Jedinstveni spoj glazbe i pokreta te mogućnost da se kroz pokret izraze emocije, izdvaju balet i ples od drugih oblika umjetnosti i ostalih tjelesnih aktivnosti te ga zato čine posebnim iskustvom.
 10. Baletna čarolija | Namijenjena je za djecu vrtićkog i predškolskog uzrasta. Sudjelujući u ovoj radionici, djeca, između četvrte i šeste godine, upoznat će svijet baletne umjetnosti kroz osnovne kombinacije različitih plesnih formi. Prilagođenim programom, polaznici će stjecati radne navike i disciplinu, savladavati plesne i glazbene vještine, razvijati svijest o sebi i drugima te učiti kako funkcionirati u grupi gdje su svi različiti, a ipak dio jedne cjeline.
 11. Koraci u muzici | Onim nešto starijim mališanima, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, ova će plesna radionica približiti baletnu umjetnost. Učenjem klasičnog baleta usvajaju se posebni baletni koraci koji predstavljaju njegovu abecedu. Savladavanjem baletnih koraka polaznici će steći sposobnost samostalnog kreiranja malih plesnih kombinacija na glazbenu pratnju. Radionica kod polaznika razvija kreativnost, koordinaciju pokreta, izvođačku tehniku, vještine i izdržljivost te pomaže skladnom fizičkom razvoju. Nastava baleta izvodi se uz klavirsku pratnju i/ili klasičnu glazbu što polaznicima omogućuje da se pored baletne umjetnosti upoznaju i s onom glazbenom.
 12. Pokreni se uz glazbu | Ova se radionica sastoji od tri programa: Muzika kroz korake elana, Nikad nije kasno za vitalnost i Jaki izvana - jači iznutra, koji se prilagođavaju godinama polaznika, što znači da su radionice Muzika kroz korake elana i Jaki izvana - jači iznutra namijenjene starijima od osamnaest godina, dok je radionica Nikad nije kasno za vitalnost predviđena za one starije od šezdeset godina.

 


 

Iznimno je važno naglasiti da:

 1. za pohađanje ovih radionica nije potrebno predznanje;
 2. programi svih radionica započinju u prvom tjednu listopada 2022. godine;
 3. edukacija traje do kraja lipnja 2023. godine.

 


 

 

Sve dodatne informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama MooK-a: muzikaukoracima.hr, odnosno, pozivom ili pisanjem na brojeve telefona i e-mail adresu iz nastavka:

 

Mob.: +385 91 975 40 64 (Slađana Čolović)

Mob.: +385 91 203 08 55 (Eni Božić Molnar)

E-mail: udruga.mook@muzikaukoracima.hr

Web: www.muzikaukoracima.hr