Uđite u svijet stripa Frana Petruše

U krčkoj Galeriji Decumanus, od 28. ožujka 2014. godine postavljena je izložba crteža zagrebačkog stripaša i ilustratora Frana Petruše. Svi zaljubljenici u izbrušene crtačke vještine, a prije svega u devetu umjetnost, ovom prigodom mogu svjedočiti zahtjevnoj evoluciji crteža i priče sve do njihove potpune spremnosti da popune stranice stripa.

A kako bi to bilo moguće potrebno je da autor izvrsno poznaje anatomiju, filmsko kadriranje, perspektivu, animaciju, glumu i mimiku. Ako se strip tako usporedi s filmom možemo kazati da je stripaš u isto vrijeme vrijeme scenarist, režiser, kamerman te glavni i sporedni glumac. Upravo to potvrđuje i slučaj Frana Petruše koji sam piše i crta svoje stripove, a stil mu prepoznatljivim čine sloboda linije (crteža) i karakteristična dinamika pokreta, dok su priče koje prenosi uglavnom inspirirane događajima iz njegovog života, ističući u svakoj od njih važnost poruke.
Frano Petruša znano je ime na domaćoj strip-sceni. Pažnju javnosti privukao je stripovima i ilustracijama u domaćim časopisima, posebice u strip-magazinu Q, i to stripom za djecu Guj i Zmuj kojeg je radio zajedno sa scenaristom Darkom Macanom, dok je njegove strip-albume Papak (Guerre et match) i Mostarske želje (Meilleurs Voeux de Mostar) objavio Dargaud, jedna od najvećih francuskih izdavačkih kuća. 
Izložbu Stripovi svi zainteresirani mogu razgledati do 09. travnja, i to svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net.