U sklopu projekta HERA obnova dijela krčkog kaštela

Predstavnici Primorsko-goranske županije nedavno su u Zadru sudjelovali na sastanku projektnih partnera okupljenih oko projekta HERA, odabranog za sufinanciranje sredstvima Europske unije u sklopu strateškog poziva IPA Adriatic CBC.

Projekt HERA, koji se odnosi na upravljanje održivim turizmom zasnovanim na zajedničkom kulturnom nasljeđu Jadrana, obrađuje specifične probleme u području kulture i turizma, posebice nedostatak integriranog upravljanja i promotivnih strategija u sferi turizma za područje kulturno-povijesnog naslijeđa.
Riječ je inicijativi koja je okupila 19 partnera iz osam država među kojima je i Primorsko-goranska županija. Ukupni proračun Projekta HERA iznosi 8.842.602,00 EUR, dok Primorsko-goranska županija u istom sudjeluje s proračunom od 556.128,58 EUR, s time da se 472.709,29 EUR (ili 85%) odnosi na bespovratna sredstva Europske unije, a 83.419,29 EUR na vlastita sredstva.
Aktivnosti koje se provode u okviru ovog  programa podijeljene su u šest radnih paketa. Osim participiranja u svim radnim paketima, Primorsko-goranska županija predložila je provođenje dvije investicije na svom području, i to kao pilot projekte. Riječ je o sanaciji ugaonih kula na dvorcu Nova Kraljevica te uređenju Austrijske kule u krčkom kaštelu. 
Zadaća ovog projekta je do početka 2016. godine staviti frankopanske kaštele iz naše županije na kartu jedinstvenih turističkih ruta, koje vode kroz osam jadranskih zemalja, zajednički brendiranih i promoviranih, uz korištenje najboljih praksi prezentacije kulturne baštine uključene u turističku ponudu. Uz pomoć više od 3,5 milijuna kn sredstava Europske unije planira se obnoviti te staviti u funkciju zajednice i turizma frankopanska zdanja u Kraljevici i Krku. Pritom će se u kraljevičkom dvorcu stvoriti referentni posjetiteljski centar koji će virtualno voditi kroz sve frankopanske kaštele i izuzetno zanimljivu povijest obitelji Frankopan.