U sklopu koncertne turneje Vokalna skupina Lira gostuje na Košljunu - izvode Stabat Mater baroknoga skladatelja G. B. Pergolesija

Pred Hrvatskim glazbenim društvom Zvijezda Danica iz Kraljevice i Vokalnom skupinom Lira iz Rijeke svojevrsna je koncertna turneja koja se priređuje u korizmenom vremenu. Oba spomenuta ansambla vrlo su aktivna i značajna za područje Primorsko-goranske županije, ali i šire. Lira je osnovana 1996., a Zvijezda Danica 1894. godine, i kao takva predstavlja jedno od najstarijih glazbenih društava s neprekinutom tradicijom u ovom dijelu Europe.

U Kraljevici postoji vrlo snažna tradicija pjevanja korizmenih napjeva i pasija. Pasionska baština grada Kraljevice već je ranije prepoznata kao jedinstvena glazbena pojava te je temeljito obrađena u muzikološkim radovima, kao i trajno zabilježena na nosaču zvuka Častimo te, Križu sveti. Zvijezda Danica stoga će premijerno koncertantno izvesti pasionsku baštinu svojeg kraja, dakle, izvan okvira liturgije. Lira će pak izvesti kapitalno djelo talijanskog baroknoga skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija Stabat Mater, u obradi za četveroglasni ženski zbor (T. B. Pratt/F. Frleta). Taj je tekst kroz povijest često bio inspiracija raznim umjetnicima, a Pergolesijevo je uglazbljenje vrlo brzo steklo veliku popularnost, zadržavši je sve do danas. Jedna od najpoznatijih baroknih skladbi predstavlja velik izazov izvođačima s obzirom na to da se radi o opsežnom i prilično zahtjevnom višestavačnom djelu.

 

 

Ovaj program ima i svojevrsnu ekskluzivnu notu. Naime, izvodi se prigodno, isključivo u vrijeme korizme. Prvi će se koncert održati u srijedu, 15. ožujka 2023. godine, u 18.30 sati, nakon svete mise u Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci. Središnji događaj ove turneje jest gostovanje u Rimu, a ansambli će koncertnu večer održati u subotu, 18. ožujka, u 19.30 sati, u Hrvatskoj crkvi svetog Jeronima. Oba će ansambla združeno pjevati i na nedjeljnoj misi u istoj crkvi izvodeći Treću staroslavensku misu Albe Vidakovića. Nakon povratka, ansambli će ugostiti zbor Neuma iz Drniša, i to u subotu, 25. ožujka, u Kraljevici te dan kasnije u Rijeci. U nedjelju, 26. ožujka, u 17.00 sati, Lira će Pergolesijev Stabat Mater izvesti na Košljunu, u tamošnjoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, prigodno uz istoimeni blagdan. Orguljašku pratnju izvodit će mo. Igor Vlajnić i Daniela Perković, a umjetnički voditelj oba spomenuta ansambla jest Frane Frleta. Ulaz je slobodan! Kvalitetu i značaj ovih programa prepoznali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Grad Kraljevica i Centar za kulturu Grada Krka te nekolicina sponzora.


Programska knjižica [.pdf]